Kernenergie: zeker niet duurzaam

Discussies barsten los als het om energievoorziening gaat: “kom we planten een paar kerncentrales in ons land, en we kunnen jaren gratis en goedkope elektriciteit produceren die ook nog eens geen CO2 uitstoot”. Tja, helaas…

want zulke centrales bestaan niet. Immers, tijdens de bouw van zo’n enorme kerncentrale zijn grote hoeveelheden grondstoffen nodig als cement/beton, die op zichzelf al veel energie nodig hebben om geproduceerd te worden. Laat staan de transporten van het vele bouwmaterieel en de bouwstoffen. En dan nog… de centrale zal niet in 1 tot 2 jaar klaar zijn: er zijn vele jaren nodig vooraleer een eerste kilowatt-uur geproduceerd wordt door zo’n kerncentrale. In die vele jaren van de bouw is het zelfs wenselijk om vooral nu voor duurzame energievormen te kiezen (lees: laten we hier juist NU voorrang aan geven!). Want de grondstof die uiteindelijk voor de kerncentrale nodig is, is helaas eveneens de laatste jaren minder makkelijk voorhanden. En als de splijtstoffen (uranium, plutionium etc.) verbruikt zijn, durven we als gemeenschap de gevaarlijke radioactieve stoffen aan onze generaties na ons over te laten als een ‘erfenis’? Zo van: we vegen de troep onder het vloerkleed, en vergeten het maar lekker (zoals nu ook het geval is/lijkt te worden met de CO2-opslag in ons land onder woonwijken). Want het blijkt maar keer op keer, dat we als mensen nog niet eens verder kunnen plannen dan 5 tot 10 jaar. Beeld je eens in als we nu moeten gaan beslissen over een veilige, verantwoordde verwerking en opslag van het kernafval….

Zo heeft de heer Wubbo Ockels nogmaals in een heldere uiteenzetting deze punten weten te verwoorden.

Ik roep dan ook een ieder op om zo spoedig mogelijk voor duurzame energie te kiezen. Laat je niet gek maken door wat de commercie van grote elektriciteitsbedrijven wordt gepromoot, maar kijk naar feiten.
Zo bestaat Essent al lang niet meer, want ze zijn een paar jaar terug opgekocht door het duitse RWE, wat grossiert in kernenergie, bruinkool-en steenkoolcentrales.
Kijk dus naar het etiket van het produkt wat je afneemt. Ook dan kun je bedrijven dwingen tot veranderen. Geloof je het niet? Tsja… zelfs enkele banken zijn gevallen toen de consument (yep, that’s YOU!) zijn spaargeld terug kwam halen.

De zonnepanelen en zonneboiler kun je daarna als een slag in je verduurzaming/besparing gaan toepassen, uiteraard, maar het kiezen voor duurzame zaken kan al op erg eenvoudige wijze door een bewuste keuze voor energie-bedrijf te maken. Windmolens zijn op het land zeer zeker de moeite waard, maar dan wel van voldoende grootte/omvang zodat het aantal windmolens beperkt blijft, maar gecompenseerd wordt in rotor-diameter en as-hoogte

Enne… als ik mag adviseren: de enige keus voor daadwerkelijk groene stroom en gas, met een prima klantenservice en waar de directeur nog persoonlijk te bereiken is op zijn email-adres: sprint dan gauw naar GreenChoice.

Wil je de energiebedrijven eens nader vergelijken, qua samenstelling van hun ‘energie-etiket’, surf dan naar http://www.groenestroomjagraag.nl/

ik zeg; “Doen!” 😉

Eén gedachte over & ldquo; Kernenergie: zeker niet duurzaam & rdquo;

  • Een verstandige oproep hierboven. Hopelijk staan er een paar verstandige lui aan het roer van de banken, zodat we over een paar jaar de banken niet weer moeten redden, omdat ze nu een verkeerde keuze maken door te investeren in kern en kolencentrales, terwijl duurzame energie de toekomst heeft. Wij consumenten kunnen een hoop bepalen en met internet kunnen we makkelijk gewoon thuis (weer of geen weer)tot actie komen. Je hoeft zelfs de straat niet meer op met je oude lakens voor je spandoek 🙂
    Kom vandaag nog in actie en isoleer je huis voor het weer koud wordt, plaats zonnepanelen en/of wordt lid v/e windmolenvereniging. Of doe eens op de fiets je boodschappen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.