Zonnepanelen bemeten

Sinds 2 weken heb ik waargenomen dat 1 serie van zonnestroompanelen erg ‘vreemd’ gedrag vertoont in de opbrengsten die ik meet. Mijn installatie is opgebouwd uit 3 ketens van elk 3 panelen. De serie panelen die het betreft, ligt in het midden van deze 3 ketens, op dezelfde hoek en orientatie.

Zo leverde deze 2 weken terug over 1 week tijdspanne 10kWh meer opbrengst op dan de 2 gelijke ketens ernaast. En afgelopen week circa 50% minder… Zie hiervoor bijgaand figuur, de groene lijn betreft de keten (keten “C” in mijn administratie).

Nu het qua weer wat rustiger en droger is, heb ik vandaag nader onderzoek gedaan. Uiteraard heb ik eerst de omvormer uitgeschakeld door de stekker uit de wandcontactdoos te halen.

Met een ladder het platte dak op, en de bekabeling controleren. Hooguit wat aanslag (algengroei) heb ik niets bijzonders aan beschadigingen kunnen waarnemen. Ook zijn alle zonnepanelen spik en span (zeker na de afgelopen slagregens). Om toch een goede elektrische verbinding te garanderen heb ik met anticorrosie/contact-spray de contacten ingespoten. Het viel mij op dat de aansluitingen op de min-pool makkelijk los te klikken zijn, in tegenstelling tot de connectoren aan de plus-pool van de panelen. Ik heb voorzichtig getracht, maar kreeg deze niet los. Uiteindelijk heb ik van de min-pool alle connectoren kunnen reinigen met de contactspray. Hierbij heb ik ook geen verontreinigingen aangetroffen.

Nu maar een week wachten, en kijken wat de resultaten zijn. Mocht er nog bij deze keten een extreme verandering (positief/negatief) optreden, dan ga ik tussen de omvormers wisselen. Wellicht dat 1 van de Mastervolt Soladin langzaam het gaat begeven. Maar goed, niet op de zaken vooruit lopen. In elk geval is het raadzaam om periodiek je opbrengsten te monitoren. Hier meet ik 1 keer per week, dus in geval van verstoringen kan ik vrij vlot ingrijpen en deze verhelpen. Meet je 1 keer per maand, dan kun je dus een maand aan opbrengsten kwijt geraken.

0 gedachten over “Zonnepanelen bemeten

  • Vooral dat één string plots meer stroom opwekt dan de twee andere lijkt mij vreemd. In dat geval zou ik er ook aan denken of de metingen wel correct zijn?

  • @Ruud: ik heb zelf daar ook aan gedacht en dat inmiddels uitgesloten. Ik maak een foto van de meetstand per string, die ik later netjes overneem in een spreadsheet. Toen ik vorige week een enorme meer-opbrengst bij 1 keten zag, heb ik nogmaals vergeleken (en uitgesloten dat de waarde in een verkeerde kolom stond, danwel fout is vastgelegd van een andere keten). Helaas/gelukkig was dat niet het geval.

  • Jack van Oosterwijk zegt:

    Niels, Dit moet een fout in de meting zijn. Als een omvormer defect is gaat ie echte niet 50% meer elektriciteit leveren. (was dat maar waar) Het valt ook wel op dat wat de ene week te veel gemeten is de week erop minder is gemeten. Ik zou even niets doen als ik jou was. Waarschijnlijk loopt ie volgende week weer in de pas met de rest.

  • @Jack: ik heb bij elk meetmoment foto’s genomen van de standen en dat nauwgezet ingevoerd in de spreadsheet. Ik wacht nu even tot komende vrijdagavond (zonsondergang) en ben benieuwd naar de productie van de afgelopen dagen. Is het verschil extreem, dan ga ik zowiezo de omvormers wisselen tussen deze 2 ketens.

    Omvormers kunnen in 1 klap stuk gaan, maar ook met een (korte?) periode van kuren/fluctuaties. Of de omvormer defect raakt, dat kan ik later pas beoordelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.