Laag BTW tarief voor bouw

Per 1 oktober 2010 a.s. tot 1 juli 2011 heeft het Ministerie van Financiën besloten om voor (ver)bouw aan je woning het lage BTW-tarief open te stellen. Hierbij is aan de bouw-branche verzocht deze verlaging (van 19% naar 6%) door te berekenen aan de consument.

Uiteraard is het altijd verstandig zijn je woning goed te laten isoleren, zeker als je op een verbouw-moment afkoerst. “Mooi!”, hoor ik je al denken! Nu is isoleren altijd een van de eerste zaken die je zou moeten aanpakken, wil je doorgroeien naar een energie-zuinige woning. Maar nu komt de crux: door de grote vraag vanuit de markt ontstaat schaarste! Inmiddels is door de EPS-branche Stybenex al aangegeven dat in de eerste helft van 2010 de prijs voor de grondstoffen t.b.v. EPS (piepschuim) al met 40% gestegen is. Dit gegeven zal ook zijn uitwerking hebben op de prijsstelling van piepschuim, aangezien er nog geen einde in zicht is van deze prijsontwikkeling.

Maar denk eraan: het lage BTW-tarief (6%) is alleen geldend voor het arbeidsloon, en op woningen ouder dan 2 jaar. Materiaalkosten vallen nog gewoon in het betreffende BTW-tarief (19%).

Door het dalen van het onderdeel arbeidsloon, en stijgen van de materiaalkosten moet je dus even goed rekenen wat je gaat doen. Niets doen gaat je nog meer geld kosten (naar de kostenpost energie), nu instappen en zaken aanpakken kan wat duurder worden t.g.v. de materiaalkosten (afhankelijk van wat je gaat doen). Had je het al reeds aangepakt dan zul je zelfs dankbaar kunnen zijn dat je vroegtijdig actie hebt ondernomen!

Mocht je al reeds vroeg (jaren eerder) begonnen zijn met het (laten) isoleren, dan betaald het zich sneller terug: goedkoop in aanschaf destijds, en al enkele jaren het voordeel van een lagere energierekening. Ook het milieu is daarmee al enigszins ontzien! Wederom een voorbeeld van “besparen is vooruitzien”!

Bron: Stybenex artikel & Ministerie van Financiën

0 gedachten over “Laag BTW tarief voor bouw

 • Persoonlijk zie ik dat de nederlandse bouw nogal veel aan zichzelf te wijten heeft (met gevolg dat consumenten deze bedrijfstak massaal laten liggen).
  Denk aan maatwerk, klant-contact, een kwaliteitsvisie die rammelt. Nee… de crisis heeft ook zo zijn goede dingen, waaronder het laten wegvallen van activiteiten die de bestuurders/eigenaren helaas moedwillig in stand houden (ten koste van de consument).

  Voorbeelden waar de bouw vaak de plank mis slaat:
  -niet meedenken met de klant, gewoon simpelweg maar dat nieuwbouwproject scoren en ‘afraffelen’;
  -niet zo nauw nemen met goede communicatie;
  -weinig kennis hebben van goede bouw-en energietechnieken (kijk naar Duitsland, Belgie, Italie waar de duurzame energie een enorme werkgelegenheid biedt, en er gedegen en valide advisering plaatsvindt).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.