Mijn bank doet het goed…

Mijn bank, de Triodos bank, heeft weer mooie resultaten neergezet in het eerste half jaar van 2010.

De feiten op een rij

  • De eerste zes maanden van 2010 is het balanstotaal van Triodos Bank met ruim 11% gegroeid tot € 3,3 miljard. In dezelfde periode van 2009 bedroeg de groei 13%.
  • De kredietportefeuille met leningen aan duurzame bedrijven en projecten groeide met 13%, wat in lijn is met de ambitieuze doelstelling voor 2010. Het aantal klanten stijgt met ruim 18.000 tot 260.000.
  • De winst van Triodos Bank is met 27% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De netto winst bedraagt € 7,2 miljoen, tegenover € 5,7 miljoen voor de eerste zes maanden in 2009.
  • De solvabiliteitsratio (of BIS-ratio), de belangrijke graadmeter voor de financiële kracht van een bank is 30 juni 2010: 14,9%.

En zoals directeur Blom prachtig verwoord: “Te vaak wordt duurzaamheid nog gepresenteerd als een keuze en niet als een noodzakelijke verandering. Triodos Bank wil met haar activiteiten laten zien dat duurzame ontwikkeling het antwoord kan zijn op de vraag naar economische groei. Ons bankmodel houdt rekening met mens en milieu omdat het leidt tot een gezond en stabiel rendement. Dat is de kern van ons bedrijfsmodel, niet meer en niet minder.”

Bij deze mijn felicitaties aan Triodos bank voor zulke gezonde resultaten, ondanks dat ze aangeven dat dit jaar er enkele projecten in duurzame energie en biomassa tegenvallende resultaten lieten zien.

BIS-ratio: Eigen vermogen van banken ten opzichte van de naar risico gewogen uitzettingen. Moet op basis van voorschriften van de Bank voor Internationale Betalingenvoor het BIS-ratio-kernvermogen minimaal 4% zijn. Voor de BIS-ratio-totaal vermogen geldt een eis van 8%. Deze verhoudingsgetallen geven aan hoe gezond een bank is ofwel hoe goed of hoe slecht haar solvabiliteit is.
Solvabiliteit: De mate waarin een bedrijf, financiële instelling of persoon in staat is aan al zijn financiële verplichtingen te voldoen. Een hoge solvabiliteit betekent niet alleen een grote financiële buffer waarmee toekomstige tegenvallers kunnen worden opgevangen, maar ook de mogelijkheid om zonder aandelenemissie acquisities te plegen. De solvabiliteitsratio wordt berekend door het eigen vermogen te delen door het balanstotaal (totaal passiva) en daarna te vermenigvuldigen met 100%.
Bron: Triodos bank

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.