Stookseizoen 2010 gestart

Gisterenavond heb ik op de Atag Qsolar de CV-functie en tapwater-functie ingeschakeld. De komende dagen zien er bewolkt en vooral regenachtig uit, en ik merk in huis dat het dan toch koeler wordt. Logisch, bij dalende buitentemperatuur en verminderde instraling van direct zonlicht. Vanochtend bij het douchen heb ik gezien dat de Atag nog als status ‘9’ aangeeft: Branderautomaat CV uitgeschakeld bij hoge retourtemperatuur. Ofwel: er zit genoeg energie opgeslagen in het buffervat om minimaal bij te hoeven warmen in de gewenste ruimten.

Instellingen op de Qsolar en BrainQ kamerthermostaat

De Qsolar is al vanaf het begin op CV-temperatuur beperkt tot maximaal 55 ºC. Voor de kamerthermostaat heb ik een programma ingesteld, waarbij ik separaat de groep voor centrale verwarming (code “DG” of Directe Groep) en tapwater (code “WW” of “Warm Water”) kan bedienen. Voor de volledigheid: in mijn woning (nieuwbouw 2005/2006) zit geen vloerverwarming maar maak ik gebruik van normale radiatoren (merk ThermRad) die ik dus als LTV (Lage Temperatuur Verwarming) aanstuur. De kamerthermostaat laat ik standaard opwarmen tot 19,5 °C en in de nachtstand op 13 °C terugvallen. Niet dat mijn kamer zo snel afkoelt, maar de CV zal dan zeker s’nachts niet meer stoken!

Voor warm tapwater ondersteuning is grofweg s’ochtends een periode van 6.00u tot 7.00u actief, en vanaf thuiskomst 18.30u tot 21.00u. Een soortgelijke tijdspanne is ook voor de centrale verwarming aangehouden. Op de roostervrije dag en weekenden heb ik wat langere perioden aangehouden. Temperatuur voor tapwater heb ik begrenst op 35 ºCelsius. Daarmee hoef ik bij de  thermostatische mengkraan niet bang te zijn voor te heet water (max. 60 ºC), en met de dagelijkse douchebeurt voor aanvang van de dag en bij terugkomst is er ook nog eens voldoende stroming om het (vooral in de media gevreesde) legionella te bestrijden. In geval van twijfels kan ik altijd nog een anti-legionella programma activeren via de thermostaat.

Nu hoop ik dat de Qsolar geen gas verstookt zolang de watertemperatuur bij tapwatergebruik boven de 35 ºCelsius blijft. Daalt de temperatuur hieronder, dan zal de Qsolar tapwater opwarmen tot de 35 graden Celsius.

Wat het de komende weken/maanden gaat doen met het gasverbruik…. dat zal ik nauwgezet volgen en bij de statistieken verwerken!

0 gedachten over “Stookseizoen 2010 gestart

 • Geweldig.
  Alleen deze “Temperatuur voor tapwater heb ik begrenst op 35 ºCelsius”, daar ben ik niet zo zeker van. Ik heb ook de Q-Solar 28 augustus aangezet, de gaskraan open en de instellingen veranderd, maar de douche vond ik niet heet genoeg.
  Dus laat ik in de ochtend tussen 6-8 de temp naar 63gr gaan (63 = advies van Eugene), en nu is het weer lekker heet.

  Na advies van jou, Niels, Olino gelezen en het volgende ingesteld (je kunt maar 3 blokken instellen);
  1-9u = 19,5 gr
  9-16 = 20,5 gr
  16-23 = 22 gr

  Ik heb vloerverwarming, de overige radiatoren staan nog dicht.

 • @Johan: de temperatuur van de douche is een keuze. Hier in dit een-persoons huishouden vind ik het goed zo. Let wel, met dank aan Eric v Wijk, probeer ik zoveel mogelijk energie uit het voorraadvat te trekken (en dus de gas-stook uit te stellen).
  Meestal is de temperatuur uit de douche kop warmer, en kan zo de boiler leegtrekken. Snap je?
  Mocht ik angst hebben voor legionella-groei, dan kan ik altijd nog 1 keer het anti-legionella programma starten. Maar met de flow van een dagelijkse douchebeurt zie ik daar zeker geen problemen mee.

  Het artikel van Olino (“Nachtverlaging voor vloerverwarming rendeert wel”) is een aardig hulpmiddel. Of daling toereikend is, dat zul je proefondervindelijk moeten vaststellen (meten = weten, gissen = missen).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.