Tennet meldt toename elektriciteitsverbruik

Het is komkommertijd. Dus melden de kranten en websites weer een toename in elektriciteitsverbruik, gemeten door Tennet. Als spreekt Tennet weer dat het verbruik op het oorspronkelijke niveau is. Ik vond het een leuk moment om eens even er op in te duiken….

De cijfers van juli 2010 laten een stijgend verbruik zien. Hmmm…  dit jaar (2010) was juli zeer warm en zonnig, aldus het KNMI. Landelijk gemiddeld scheen de zon in juli 2010 voor 258 uur, ten opzicht van 201 uur wat als normaal beschreven is. Qua neerslag is in juli wel flink wat gevallen, maar is door het KNMI gemeten en beschreven als droog: er was een neerslagtekort!

Kijk ik naar de metingen van juli 2009: er waren toen 237 zonne-uren gemeten, met gemiddeld 101 mm neerslag in deze tijdspanne. Juli 2010 heeft dus 8,8% meer zonne-uren ontvangen 🙂

Juli 2009 is echter door Tennet weer beschreven als een afname (maar goed, toen heerste de financiele crisis ook nog eens erbij).  Verbruik is overigens ook afhankelijk van aantal werkdagen, weersomstandigheden en heersende conjunctuur.

Door de hoge temperaturen kan ik mij voorstellen dat het verbruik in elektriciteit toeneemt. Door ongunstig ontworpen en gerealiseerde gebouwen (bedrijfsmatig alsmede woningen) kan het veelal al snel te warm worden, waarna de doorsnee burger voor een aanbieiding naar de witgoedhandel of bouwmarkt rent om een airconditioner te halen (en die dan op volle stand ‘vorst’ 😉 laat zwoegen). En dan praten we nog niet over menig elektrisch terrasverwarmer die met zo’n 2.000 Watt (of meer) de hoofdmeter doet rond-gieren 😉 als mensen lang tot diep in de avond (ochtend?) op het terrasje blijven relaxen.

Ook bij de bedrijfspanden is veelal sprake van een geconditioneerde kantooromgeving, en slurpt de airconditioning hard aan het lichtnet om voldoende te kunnen koelen.

Door slim te bouwen is een dergelijke techniek al gauw overbodig. Warmte kun je buiten houden door screens (of rolluiken, danwel gordijnen) te benutten. Temperatuur-verschillen kun je minimaliseren: je hoeft echt niet naar 19 ºCelsius te koelen als het buiten 30+ ºCelsius is. De temperatuur-klap voor de mens is dan te groot, wat zeker niet comfortabel is. Houd het verschil op 3 a 4 ºC koeler ten opzichte van de buitentemperatuur, en de airco werkt stiller en zuiniger!

Voordeel voor de duurzame energie producent is dat er lekker veel groene stroom geproduceerd is! En dat terwijl menig elektriciteitscentrale het ‘warm’ gaat krijgen, omdat de temperatuur in de rivieren (wat gebruikt wordt voor koeling!) te hoog wordt (met zuurstoftekorten voor het biologisch leven in de rivieren). Nog een reden om meer wind-energie en zonne-energie in te zetten in deze samenleving!

Maar als juli 2009 een afname is ten opzichte van juli 2008, dan is het bij een licht aantrekkende economie al snel verklaarbaar dat juli 2010 juist een toename in verbruik gaat laten zien.

Leuk om te zien hoe geld, energie, politiek en macht zo aan elkaar verwant zijn! Jammer dat we/Tennet/de pers alleen kijken naar afgelopen jaar, maar niet naar de jaren die zelfs daarvoor nog lagen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.