Terugkeer uit Noorwegen

Honda Civic Hybrid (2008-uitvoering)

Vandaag teruggevlogen uit Noorwegen, nadat mijn auto door elektronische storing bij de dealer in Oslo achterbleef. Twee weken (nou ja…bijna 2 weken) in de noorse omgeving het vele schoons aanschouwd: de fjorden, het landschap an sich en de vele steden waaronder Bergen en Oslo.

Nu weer terug en zojuist de meterstanden genoteerd, en verwerkt in de grafieken. Al me al waren de dagen in Noorwegen overwegend droog en zonnig! Zelfs in het regenachtige Bergen heb ik van veel zon mogen genieten!

Bijzonder zijn in en rond Oslo ook de vele elektrische auto’s met lithium-ion technologie te noemen! Ze reden gewoon vlot met het fossiel-gestookte verkeer mee! Qua zonnepanelen heb ik welgeteld 3 kleine paneeltjes zien hangen. Maar waar Noorwegen in grossiert is brute waterkrachtcentrales! Dus dat compenseert aanzienlijk!

De Honda Civic Hybrid zal ergens komende week bij de dealer in Nederland afgeleverd worden voor diagnose en herstel. Wel viel het rijden met de hybride in de bergen echt reuze mee: bepakt met volledige kampeeruitrusting en 2 personen waren de vele steile hellingen soepel te nemen. Ook dankzij het krachtige koppel van de elektro-motor deed zijn ding goed! Maar nu, na ca. 91.000km op de tellerstand van de Honda Civic Hybrid…. is ie even slachtoffer van Murphy geworden….

0 gedachten over “Terugkeer uit Noorwegen

 • Haha, ik was vorige week ook in Noorwegen, ben maandag weer thuis gekomen.

  Ik heb helaas geen elektrische voertuigen gezien, maar in Zweden zagen we wel een auto met houtvergasser (op een trailer helaas). En zonnepanelen heb ik ook maar weinig gezien, alleen op een aantal vakantiehuisjes een enkel paneel. In zweden en Denemarken zie je echter wel veel windmolens! In Noorwegen zoals je zegt veel grote waterkracht centrales, dus daar hoeven ze zich voorlopig nergens druk over te maken met >99% waterkracht.

  Wij waren met twee auto’s en de andere auto was ook een Civic Hybrid, maar die heeft het gelukkig wel goed vol gehouden. Hoewel de bestuurder regelmatig klaagde dat de accu’s snel leeg raakten als we flink moesten klimmen.

  Je hebt dan trouwens wel geluk gehad met het weer, want wij hadden zaterdag en zondag goed weer in en rond Oslo, maar verder veel regen. Gelukkig voornamelijk overdag wanneer we onderweg waren, dat dan weer wel.

  Maar goed, ik vond het ook echt prachtig daar en wil er zeker nog een keer terug!

 • Dat verwacht je niet, dat je auto gerepatrieerd moet worden. Zeker niet bij een japanner met minder dan een ton op de klok. Hybride techniek nog niet helemaal uitgerijpt?
  Onze good old Subaru op LPG heeft inmiddels dik 320.000 gelopen, maar heeft ons nog nooit in de steek gelaten (meteen afkloppen!) 🙂
  Ik neem aan dat Honda Nederland vrijmoedig de Greenseat-compensatie voor de terugreis voor zijn rekening neemt? 😛

 • @Berend: repatriering & herstel is helemaal voor conto van de lease-maatschappij. Of en hoe Honda Europe coulance gaat toepassen is niet aan te geven, aangezien de oorzaak nog niet gevonden en verholpen is. Ik heb zelf (persoonlijk) een vermoeden dat het hart (moederbord) van de IMA (Intelligent Motor Assist) een probleem heeft opgetreden, wat de IMA_functie verder heeft uigeschakeld. Of dit door laad/ontlaadcycli komt, of door temperatuur of andere oorzaken is nu nog steeds niet aan te geven.

  Ik vrees dat er helaas geen Greenseat compensatie op de terugvlucht is aangevraagd.
  Ik denk dat het gewoon een kwestie is geweest van domme pech. Zeker bij een verkoop-succes van hybride auto’s is er altijd een kans van 1 op de zoveel-honderdduizend auto’s dat er een probleem optreedt. Een en ander kan met testen worden voorkomen, al blijft de intensiteit van tests veelal een discussie tussen ‘wat is goed genoeg’ en ‘welke risico’s zijn acceptabel’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.