Bloedbank & ligfiets update

Vandaag op de roostervrije dag gehoor gegeven aan de uitnodiging voor donatie bij de bloedbank Sanquin. Nu het qua temperatuur aangenaam is (ca. 19ºC) met bewolking maar in elk geval droog, heb ik de rit naar Nijmegen gecombineerd met de ligfiets.

Wetende dat de terugweg zowiezo in een lager tempo gereden wordt, moet dat wel lukken…

De heenreis werd onverwacht abrupt verstoord door wegwerkzaamheden, en dus een hele omleiding door de bebouwde kom van Molenhoek (Lb.). In een lekker relaxed tempo Nijmegen binnengerold en in no-time bij de bloedbank aangekomen.

De donatie verliep verder lekker, de keuring was ook as usual een checkup (altijd leuk om je Hb-gehalte en bloeddruk te zien). Hb-gehalte lag weer as usual in de ‘upper-eleven’ series: 11,3 🙂 Hartslag was licht verhoogd, maar wat wil je na ca. 45 minuten lekker stoempen op de ligfiets!

Bloeddruk was ook weer casual 134 over 93, dus netjes verder. Tijdens het doneren was er veel humor op de zaal aanwezig, een van de mannen aan de plasmaferese tapte schitterende moppen 🙂

Na afloop toch uiteindelijk na een praatje met de man & anderen, waaronder personeel van de bloedafname de daad bij het woord gevoegd: ik ga van het volbloed-doneren over/door naar plasmaferese. Ik verwacht dit goed te kunnen combineren, en elke donor is er een! Mocht je nog geen bloeddonor zijn (of weefseldonor): meld je s.v.p. aan als je gewoon in normale gezondheid verkeerd!

De terugweg ging lekker: na de donatie heb ik eerst een broodje, een kop soep en een stroopwafel gegeten. Viel toch lekker op de maag, aangezien s’ morgens een licht ontbijt van yoghurt & muesli paraat stond.

Met relaxed en rustigere kadans (pedaal-ritme) even de hartslag maar gevolgd, en op gevoel naar Gennep gekoerst. Onderweg waren nog een 100-tal scholieren die het fietspad met alle mogelijke manieren benutten, waardoor inhalen een uitdaging werd. Ik vraag me af, horen die pubers niet op school te zitten zo rond 11.30u?

Zonder verder lichamelijke verschijnselen (misselijk, duizelig, flauwte) thuis aangekomen, waarna een warme douche volgde !

Al met al kun je dus goed fietsen na een donatie bij de bloedbank, maar luister dus wel naar je lichaam. Ga niet met nuchtere maag, of bij hoge temperaturen dit doen, want dan kun je wel problemen ondervinden. Met een goede conditie/gezondheid is die 25 km die ik gereden heb op de ligfiets, zeker haalbaar. Uiteraard, use at own risc!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.