ICY slimme klokthermostaat

Energiebedrijf RWE (voorheen Essent) is druk aan ’t werven van klanten. Nu ook met de gadget “ICY: de slimme thermostaat”.

Ik ben eens er in gedoken en bekeek deze slimme thermostaat….

Om te beginnen: ik heb op mijn CV/zonneboiler-installatie geen ICY slimme thermostaat aangesloten, maar de officiele/originele Atag BrainQ klokthermostaat. De reden is gewoon plain-and-simple: met de BrainQ thermostaat kan ik een groot aantal van parameters instellen, die van invloed zijn op thermostaat als HR-ketel. Iets wat de ICY niet zal lukken, ondanks dat deze wel met OpenTherm protocol communiceert.

De ICY kan als thermostaat op een groot aantal CV-ketels worden aangesloten. Zowel modulerend (gedoseerd/stapsgewijs) verwarmen als schakelend verwarmen  (aan/uit) is mogelijk. De recente HR-ketels zijn vrijwel allemaal in staat om modulerend te kunnen werken. Wil je uitsluitsel over jouw ketel, raadpleeg de installatiehandleiding van je ketel, de vakspecialist/installatiebedrijf of de documenten van de ICY zelf.

Wat in mijn ogen bijzonder is, zijn de mogelijkheden om met de sensor op de thermostaat te werken. Op de ICY thermostaat zit een oog, die beweging en lichtintensiteit kan detecteren. Mocht je opeens de kamer verlaten, dan zal na ca. 30 minuten de CV-ketel worden uitgeschakeld. Bij terugkeer in de ruimte zal de thermostaat de beweging weer waarnemen en het stookprogramma hervatten. Ook bij het verlaten van de ruimte, om te gaan slapen: mocht je vergeten de thermostaat terug te zetten naar 13 graden Celsius, dan zal de ICY zelf waarnemen dat de verlichting in de woonkamer uit is, en ook hier na 20-30 minuten naar de nachtstand/ruststand keren.

Het aansluiten is niets anders als de oorspronkelijke thermostaat vervangen, nadat de HR_ketel is uitgeschakeld (dus spanningsloos is gemaakt). Uiteraard moet je voor je gaat aansluiten wel controleren of de verbinding op de HR-ketel correct is (bij voorkeur op de modulerende ingangen van de HR_ketel!).

De ICY thermostaat bevat een kleine accu, om de programmering te onthouden. Na ca. 1 dag aangesloten te zijn op de HR-ketel, is deze vol. Het laden kan ook initieel gebeuren via de USB-aansluiting, tijdens het programmeren. Dan duurt het laden ca. 1 uur. Of dit daadwerkelijk zo is, zoals eerder aangegeven: ik heb de ICY niet, dus kan het niet testen.

Bijgaand zie je een afbeelding uit de documentatie, waar het schakelgedrag van de ICYthermostaat is weergegeven (klik op de afbeelding voor een vergroting). Zodra de bewoner de ruimte verlaat, zal de HR-ketel naar een lagere kamertemperatuur gaan schakelen/stoken.

Tot besluit: de ICY is niet alleen via Essent/RWE te verkrijgen, maar ook bij overige installateurs. De prijs, zo rond de € 165, is fiks te noemen. Maar goedkoper dan mijn BrainQ, die echter breder toegepast wordt door de enorme mogelijkheden van programmeren en aansturen van de Atag Qsolar zonneboiler.

Voor mij zal in mijn situatie de ICY slimme thermostaat weinig kunnen toevoegen. Doch voor een normaal huishouden, zonder zonneboiler, met de doorsnee HR-ketel, kan het zeker een verrijking zijn in mogelijkheden. Besparingen kunnen inderdaad behaalt worden, doch alles valt en staat met de persoonlijke voorkeur en gedrag.

Vragen

Wel heb ik zo een aantal vragen die ik niet beantwoord krijg op dit moment. Wellicht heeft een van de lezers hier passende antwoorden op!

 1. Hoe gevoelig is het ‘oog’ van de thermostaat met betrekking op het omgevingslicht?
 2. Hoe gevoelig is het ‘oog’ van de thermostaat met betrekking tot het detecteren van beweging (zowel qua afstand als kijkhoek van deze sensor)?
 3. Om te programmeren is een computersysteem op basis van Windows-besturingssysteem noodzakelijk. Is bekend of er ook een OS/X (Apple) versie beschikbaar gaat komen? (hier werk ik puur op Apple OS/X); Vanuit de FAQ van de leverancier: Nee, momenteel is er nog geen programmatuur voor de Apple OS/X systemen voorhanden. Wanneer dit verwacht wordt, kan nog niet aangegeven worden.
 4. Deze thermostaat kan niet voorzien worden van een buitentemperatuur-sensor. Hoe gaat een HR-ketel er mee om, om weersafhankelijk te verwarmen? Vanuit de FAQ van de leverancier: De thermostaat is ontwikkeld met energiebesparing als uitgangspunt. In de meest voorkomende situaties zal dit de energiebesparing niet ten goede komen. Daarom is de thermostaat niet uitgerust met een weersafhankelijke regeling. (red.: het is vaak wel mogelijk om rechtstreeks op de HR-ketel een buitentemperatuursensor aan te sluiten, om weersafhankelijk te verwarmen. Of dit werkt i.c.m. de ICY slimme thermostaat, dat is voor mij onmogelijk om aan te geven. Mijn ervaring is wel dat weersafhankelijk verwarmen zeer efficient is door automatische aanpassing van de z.g. stooklijn van de HR-ketel).

Ik zie wel een mogelijk probleem ontstaan indien je langere tijd op je studeerkamer werkt, en de woonkamer als ‘inactief’ wordt gespot door de ICY. Resultaat: HR-ketel gaat teruggeschakeld worden, temperatuur daalt zowel in woonkamer als in de studeerkamer. Misschien dat zoiets ondervangen kan worden met meerdere sensoren in het huis, danwel een afstandsbediening (op radiofrequenties) om e.e.a op de ICY te overrulen zodat de verwarming door blijft gaan.

Mijn tips

Ik heb al eerder de nodige tips aangegeven in andere artikelen om efficient met de verwarming om te gaan. In het kort zal ik enkele tips nogmaals opsommen, die snel thuis zijn toe te passen voor de eerste besparingen:

 • Stook op een lagere CV-temperatuur: schroef de CV-temperatuur naar 60-65ºC en geniet van het hoge rendement dat een moderne HR-ketel dan kan bereiken. Je zal wel merken dat het binnenklimaat aangenamer wordt, en het opwarmen geleidelijker verloopt (minder tikkende leidingen etc.);
 • Pas radiator-isolatie toe, zodat warmte de ruimte in straalt i.p.v in de muur;
 • Zorg dat je keten van radiatoren en CV-ketel waterzijdig zijn ingeregeld: egalere warmte, lagere pompstand, mindering in elektrisch verbruik, en efficientere verwarming.
 • Het weersafhankelijk stoken/verwarmen is veelal bij elke HR-ketel mogelijk. Soms door een uitbreiding op de klokthermostaat, soms door op de HR-ketel een uitbreiding te (laten) plaatsen. Veelal volstaat het met een specifieke temperatuursgevoelige weerstand die buiten (op de noordzijde bij voorkeur) geplaatst dient te worden. Installatie is veelal een paar minuten werk! Qua investering (financieel) zul je rond de 20 tot 40 euro voor een dergelijke sensor betalen. De sensor voor mijn oude kamerthermostaat (Honeywell Chronotherm Modulation) kostte bij Warmteservice een 19 euro. Een dergelijke sensor is ook voorhanden voor bijvoorbeeld de Intergas Kombi Kompakt HR22 die veel op het Pagepark wordt toegepast.
 • Heb je een Atag QSolar systeem met BrainQ: stick to the BrainQ. Al is het maar voor de nieuwe manier van stoken: met de zonnewarmte opgeslagen zo tegen het eind van de middag je woning opwarmen. Gratis. 🙂
Bron: ICY (vertaling van “I see why”) documentatie thermostaat en www.slimmethermostaat.nl

0 gedachten over “ICY slimme klokthermostaat

 • Grappig! Ik had deze week onder druk van het pushen van Essent ook al eens gekeken naar deze thermostaat. Nu ook met korting te koop bij bespaarbazaar. Als je lid bent van eigen huis al voor rond de 130 euro. Maar ik kon de voordelen boven mijn klokthermostaat (weersafhankelijk geregeld) niet ontdekken, al had ik de afwezigheid van de weersafhankelijkheid nog gemist. Eén oog in de kamer, terwijl er vaak iemand elders in huis zit die dan in de kou komt te zitten, ik zag het voordeel ook niet. Als je geen klokthermostaat hebt dan wellicht een leuke aanschaf.

 • Naar mijn idee gaat regelen van de stooklijn en \slim\ regelen van de ICY thermostaat heel goed samen. Sluit de buitenvoeler aan op de cv ketel en die bepaald de waarde van het cv water op basis van buitentemperatuur. Sluit de thermostaat aan en die regelt de warmtevraag. Een beetje intelligente thermostaat met adaptief vermogen weet hoe lang er gestookt moet worden voor de ruimte op temperatuur is.
  Regelen van de stooklijn is overigens alleen verstandig wanneer alle radiatoren waterzijdig zijn ingeregeld en er minimaal 1 radiator is die niet voorzien is van een thermostaat kraan. Dit om te waarborgen dat er voldoende doorstroming in het systeem blijft opdat de pomp niet defect raakt.
  Ik probeer nu nog uit te vinden hoe efficient te regelen met een combinatie van CV ketel en luchtverwarming die door de ketel verwarmd wordt. Doordat beide modulerend zijn is de regeling niet meer helemaal duidelijk.
  Iemand die hier kennis van heeft??

 • Geachte heer Thijssen,

  Naar aanleiding van uw artikel over de Slimme Thermostaat willen we graag antwoord geven op de door u gestelde vragen.

  1. De lichtsensor van de thermostaat door u omschreven als het “oog” is zo geconfigureerd dat deze geen licht meer detecteert op het moment dat het donker is in de ruimte. Nu is donker een vrij ruim begrip, dus vandaar even wat verduidelijking.

  Op het moment dat u in de woonkamer zit met schemerverlichting en of brandende kaarsen aan, zal hij dit zien als een “verlichte” ruimte.
  Stel u verlaat de woonkamer en schakelt alle verlichting uit dan zal dit gezien worden als donker, de thermostaat zal dan na 20 a 30 minuten een lagere temperatuur (rust) gaan handhaven.
  In tegenstelling tot de beweging sensor kijkt de lichtsensor relatief recht vooruit (kleine openingshoek), als er nu bijvoorbeeld ’s nachts licht in uw woonkamer valt door maneschijn dan zal dit in de meeste gevallen ook niet gedetecteerd worden door de lichtsensor tenzij dit licht direct op de thermostaat valt.

  2. De bewegingsensor van de thermostaat is ook relatief ongevoelig, dit is met een speciale reden.
  De fabrieksinstellingen van de thermostaat zijn zo dat hij aan één maal per twee uren beweging genoeg heeft om weer twee uren de ingestelde temperatuur te handhaven. Dit om te voorkomen dat wanneer u gedurende langere tijd op de bank zit om bijvoorbeeld een film te kijken of een dutje te doen uw verwarming terug valt naar een lagere temperatuur en u dus in de kou komt te zitten.
  Tevens is de sensor zo geconfigureerd dat deze geen huisdieren zal detecteren. Hier moet ik bij zeggen dat het kan gebeuren dat als u bijvoorbeeld een grote Deense dog heeft en deze op de bank springt de thermostaat dit toch zou kunnen zien.
  De openingshoek van de bewegingsensor is ongeveer 160 graden en zal tot ongeveer 5 meter afstand reageren.

  3. Voor wat betreft de software op Apple systemen, er wordt op dit moment onderzocht op wat voor termijn we dit kunnen aanbieden. Houd hiervoor onze website in de gaten. http://www.icy.nl

  4. Het is inderdaad niet mogelijk om een extra sensor op de Slimme Thermostaat aan te sluiten, zoals u aangeeft is het inderdaad bij veel ketels mogelijk om hier een extra sensor op aan te sluiten om hier de stooklijn van de ketel op aan te passen. Het is van het gebruikte merk en type ketel afhankelijk of dit mogelijk is en/of werkt. Vaak staat dit vermeld in de handleiding van de CV ketel.
  Tevens is onze ervaring met weersafhankelijke regelingen dat stooklijnen vaak onnodig worden verhoogd door een lage buitentemperatuur. De ketel zal hierdoor een extra hoge watertemperatuur aanhouden, terwijl dit in veel gevallen helemaal niet nodig is. Denk bijvoorbeeld aan ’s nachts: het vriest buiten en de temperatuur moet binnen op 15 graden worden gehouden. Het is in dit geval niet nodig dat er 75 of 80 graden water wordt aangemaakt terwijl 60 graden (of lager) in een dergelijk geval voldoende is.
  Bij een goed werkende OpenTherm thermostaat zal de thermostaat beslissen aan de hand van de stijgsnelheid van de temperatuur in de kamer wat voor stooklijn er nodig is en deze zal indien nodig direct worden bijgeregeld op het moment dat een ruimte anders reageert dan verwacht.

  Voor wat betreft uw punt van het verblijven in een andere ruimte dan de ruimte waar de thermostaat geplaatst is de volgende mogelijkheid aanwezig:
  Het is mogelijk om de beweging/lichtsensor tijdelijk te overbruggen door de “Vaste Temperatuur” modus te activeren.
  Dit is relatief simpel te doen door de rechter toets (plus) 10 seconden vast te houden en de gewenste temperatuur in te stellen in het “Vt: “ menu.
  Deze temperatuur zal gehandhaafd worden tot de thermostaat opnieuw wordt bediend.

  Voor wat betreft uw situatie heeft u inderdaad gelijk dat uw Atag Brain thermostaat een aantal parameters kan configureren (bijvoorbeeld een handmatig aangepast stooklijn) wat inderdaad niet met de Slimme Thermostaat mogelijk is. Dit komt ondermeer omdat dit Atag specifieke functies zijn. Tevens beschikt bijna de gehele Atag serie CV ketels niet over het OpenTherm protocol maar over een gesloten eigen protocol van Atag. Zoals in de handleiding van Atag omschreven: “Modulerende kamerthermostaten, anders dan ATAG thermostaten, zijn NIET toepasbaar.” Natuurlijk is het wel mogelijk om de Slimme Thermostaat toe te passen op het aan/uit contact van de ketel en de ketel te laten moduleren op aanvoer/retour temperatuur.

  Wij hopen dat wij via deze weg uw vragen goed beantwoord hebben. Mocht u verder nog vragen hebben, dan beantwoordt één van onze service medewerkers deze natuurlijk graag.

  Met vriendelijke groet,
  De Service Afdeling van I.C.Y. B.V.

 • Kan iemand vertellen of (en hoe) de ICY thermostaat ook met een (Brink) heteluchtverwarming werkt ?

 • @Richard: je zou die vraag kunnen voorleggen bij de producent/leverancier. Ikzelf heb geen praktijkervaring met de ICY, en in mijn situatie zal de ICY verre van optimaal kunnen werken.

 • Beste Niels, ben maar blij met je Atag. De slimme termostaat is absoluut niet slim, het is niet eens een thermostaat te noemen. Het is een gadget. De weekklok heeft drie temperatuur instellingen waarvan er maar twee te gebruiken zijn. Verder schakelt het kreng terug op comfort temperatuur i.p.v de ingestelde temp als je b.v s’nachts naar de wc gaat. Vorig jaar 3 maal gemaild, een maal reaktie: de optie terug schakelen uitvinken. Dit jaar helemaal geen reaktie meer gekregen… Zwaar onvoldoende. Groet .. Wil.

 • Leuk!! Energie maatschappij “verkoopt” gadget thermostaat. Smoes is groen. Doel is om meer energie te mogen leveren. De praktijk is lekker doorstoken. Waar ken ik dit van?

 • Wat een K. ding zeg, hebben hem nu 1 jaar in gebruik, wordt er helemaal gek van: Batterij was al na een half jaar aan vervanging toe, tel uit je,n winst 18 euro, geeft soms wel of niet storing aan, bewegingsmelder, ja soms als je mazzel hebt, is niet eens beneden de 5 graden af te stellen, iedere x als de batt. leeg is omdat je met vakantie bent moet je dat K. ding opnieuw aan de comp. hangen om hem in te stellen.

  Kortom wie slim is koopt geen slimme thermostaat, gewoon de oude vertrouwde. draaitherm. kopen , dan ben je pas slim en dik 100 euro goedkoper uit!!!!

 • De icy thermostaat werkt bij mij al jaren naar behoren op een enkele storing na. En dan geeft de serviceafdeling van icy niet thuis. Ze reageren niet op mails, en beantwoorden zelfs de telefoon niet. De verkoopafdeling natuurlijk wel, en zij beloven telkens dat de serviceafdeling mijn mail zal beantwoorden. Daar wacht ik al een halfjaar op, maar mijn mails worden nog steeds niet beantwoord. Bedrijf zonder enige service, blijkbaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.