Kollermolen start duurzame revolutie (760 Wp STC)

Foto's: Sander Kerkhoff (energiebesparen.co.cc)
Foto: Sander Kerkhoff (energiebesparen.co.cc)

De straat Kollermolen, aan het in aanbouw zijnde plan “Pagepark”, is momenteel een groene golf bezig. De eerste zonnestroompanelen verschijnen ten tonele, en leveren weer een bijdrage aan de duurzame energie!

Er komen momenteel een aantal setjes van 4 x 185Wp aan paneel-vermogen op de daken die via de omvormer het huishouden ingaat (en bij overschot: het lichtnet op stroomt en wettelijk verplicht gesaldeerd dient te worden door het energiebedrijf). Als omvormer is de Steca 500 toegepast. Alle panelen zijn schaduwvrij op het zuiden gericht geplaatst, dus een mooie maatregel voor optimale jaaropbrengsten (ik gok per woning op ongeveer 629 kWh opbrengst, jaar in jaar uit, belastingenvrij en superschoon). In deze straat komen er zo ik vernomen heb, nog 4 sets bij (uiteraard op andere woningen in deze straat). Zoals Sander al aangaf: “met recht de groenste straat in de gemeente aan het worden!”. Zover bekend is de aanschaf deels geholpen met de Limburgse Energie Subsidie 2010 regeling, en vallen ze (ik zou zeggen “uiteraard”) buiten de innoverende SDE-regeling die onze overheid in het leven heeft gesteld.

Foto: Niels Thijssen
Foto: Niels Thijssen

0 thoughts on “Kollermolen start duurzame revolutie (760 Wp STC)

  • Goede berichten, het mooi is dat er op de foto te zien is dat er nog flink kan worden uitgebreid. Indien er maar voldoende mensen panelen plaatsen is de bouw van nieuwe kolen en kerncentrales echt niet nodig.

  • @Danny: inderdaad, er is nog zoveel mogelijk, dat gas/kolen/kerncentrales gewoon overbodig zijn! Voor stabiele energievoorziening is decentrale opwek al een deel van de oplossing. Laten we hopen dat we in Nederland de komende jaren flinke meters gaan maken, al vrees ik (politiek & energiemarkten kennende) dat dit nog de nodige vertragingen kan gaan geven. Groots inzetten, lange garantie voor feed-in tarieven vastleggen in wetgeving i.p.v. richtlijnen & regels, en principe ‘vervuiler betaalt’ doordrukken op energie afkomstig uit fossiele bronnen. Er is nog veel werk in Nederland te doen, het land wat als braafste jongetje van de klas helaas nog het nodige ontwikkelingswerk nodig zal hebben. Niet voor niets dat door politieke druk goedlopende nederlandse fabrikanten als Vestas (windmolens, gevlucht naar Denemarken) en Solland (oer-hollands, en vlucht naar Duitsland) hun eieren voor hun geld kiezen en daar gaan bouwen waar WEL toekomst en visie is!
    (met direct gevolg dat veel werkgelegenheid uit Nederland verdwijnt, naast de kennis).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.