Tapwater temperatuurverloop vervolg

Sinds ik vorige week zaterdag de temperatuur van het tapwater heb gevolgd (bij de (nagenoeg) standaard instellingen van de zonneboiler) heb ik vrijdagavond een parameter gewijzigd in de Qsolar-combinatie. Hiervoor heb ik niet de code C123 benut, doch een ‘supervisor’ code waar zelfs nog meer parameters te bewonderen zijn. Aangezien je daar ook je Qsolar-combinatie tot extreme temperaturen kan jagen, of nog meer schade kan veroorzaken, heb ik deze code niet gepubliceerd.

Aanpassing delta-T zonnecollectorcircuit

Standaard staat op het zonnecollectorcircuit een delta-T ingesteld van 10 ºC. Dat betekend dat de Qsolar de zonnelicht-collectorpomp inschakelt zodra er een temperatuurverschil (delta-T) gemeten wordt van 10 ºC. Hiermee wordt de warme vloeistof vanaf de collector het buffervat ingepompt, waar deze de warmte overdraagt aan het tapwater en CV-circuit. In de zomer is deze instelling goed te noemen (lange dagen, veel instraling). In de winter (lage zonnestand, kortere dagen) kan je juist nog extra energie opslaan, als je de delta-T verkleint. Nadeel is wel dat de collector-pomp vaker/langer gaat draaien (en dus elektriciteit verbruikt). Voordeel is dat je in de koude winterdagen, juist als je de warmte nodig hebt, ook daadwerkelijk elke Joule opvangt.

Met de supervisor code (niet C123!) is parameter 200 (zonlicht-configuratiedeel) van waarde 10 naar waarde 6 verlaagd.

Parameter Default Nieuwe waarde Vermoedelijke functie
200 10 6 Delta-T start collectorpomp
201 3 Delta-T stop collectorpomp
202 7 nog niet bekend
203 4 nog niet bekend

Door deze aanpassing zal de warmte uit het collectorcircuit sneller naar het buffervat verplaatst worden, tot er een delta-T gemeten wordt van 3 graden Celsius (parameter 201).
Ik ben benieuwd naar de metingen op 18 september (als het zonnetje wil doorbreken), en zal later een update in dit artikel verwerken.

Update 18 september 18:25u

Inmiddels heb ik de meting van vandaag verwerkt in onderstaande grafiek. Zo veelbelovend als vanochtend de dag begon (stralend, strakblauwe hemel en zonnetje), zo snel kwam de bewolking in het spel. Iets wat op 11 september niet het geval was: de hele dag heldere hemel! In onderstaande grafiek zie je dat vandaag (de groene lijn) de temperatuur slechts van ca. 41 ºC naar 48-49 ºC is gestegen in het tapwater-deel. De bewolking vandaag trad zo vanaf 12.00u op, en bleef de hele dag zo (met soms een moment van het openbreken van deze bewolking waarna de zon lekker scheen).

Ik heb slechts 1 parameter gewijzigd om te zien wat het effect zou zijn, doch door de veranderende omstandigheden is het niet uit te sluiten of deze instelling beter of slechter is. Was vandaag de dag stabieler geweest en continue heldere hemel en instraling door de zon dan is het heel goed mogelijk geweest dat het marginaal hogere temperatuurstijging zou zijn bereikt. Helaas… een en ander is nog niet uit te sluiten. Wordt vervolgd!

0 gedachten over “Tapwater temperatuurverloop vervolg

  • Zojuist de grafiek opgesteld en het artikel bijgewerkt.

    @John: ik stuur je een bericht. Echter (disclaimer) gebruik van die code is geheel voor eigen risico (zowel financieel, als gezondheid). Beschrijving van de nieuwe codes die in het parameter-menu verschijnen heb ik helaas (nog) niet.

  • Hoi Niels,

    Ik gebruik mijn Blauwe Engel II SHR24T niet meer met BrainQ maar met een Honeywell EvoHome. Daarvoor wil ik wat parameters aanpassen die in het supervisor menu zitten. Zou je mij die code + uitleg willen mailen? Thanx 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.