Arduino & zonneboiler

Het is al te lang geleden, maar na aanschaf van de Arduino-microcomputer en enkele accessoires is het even versloft. Nu de zonneboiler lekker werkt, ben ik eigenlijk wel benieuwd naar temperatuurverloop van dit systeem.

Daarom zijn er 5 sensoren besteld, die ik via de Arduino wil gaan koppelen aan mijn netwerk, danwel (ultimate goal) aan internet voor real-time temperatuur-grafieken.

De 5 sensoren wil ik als volgt gaan plaatsen:

 • 1 sensor door het dak naar buiten, voor de buitentemperatuur te meten op het noorden;
 • 1 sensor op de zonnecollector-aanvoer leiding;
 • 1 sensor op de zonnecollector-retour leiding;
 • 1 sensor op het niveau van warm tapwater (bovenin het buffervat);
 • 1 sensor op het niveau van de centrale verwarming (midden in het buffervat);

Wellicht kan er altijd een kleine afwijking ontstaan, maar goed… bij benadering kun je misschien inzicht krijgen in het verloop van temperaturen tijdens het douchen/wassen en het opwarmen van de kamer en collector.

Nu is programmeren nog niet mijn sterkste kant. Heck.. ik ben testspecialist dus ik breek beter code af dan dat ik kan produceren 😉 Maar met het protocol kan ik alle sensoren realtime (if necessary) uitlezen.

Als iemand reeds nuttige informatie heeft m.b.t. het programmeren van deze temperatuur-monitor/logger, dan stel ik het op prijs hierover geinformeerd te worden. Uiteraard zal ik mijn ervaringen en tips over dit idee ook hier prijsgeven 🙂

Hierbij maar gelijk gebruik maken van een nuttige site over de temperatuursensor:

http://ds18s20.blogspot.com

http://github.com/practicalarduino/OnlineThermometer

0 gedachten over “Arduino & zonneboiler

 • Als trouwe lezer van je site is het leuk te merken dat we voor hetzelfde vak hebben gekozen! Analytisch moet je ook wel sterk zijn, gezien hetgeen je op je site hebt staan.
  Maar ik kan je helaas niet helpen aan informatie m.b.t het programmeren van de temperatuur-monitor/logger. Mogelijk mensen (programmeurs) waar je mee werkt?

 • @Marcel: inderdaad, jouw werkgever is een bekende in ‘ons vak’ 🙂
  Ik zie dat internet vol staat met oplossingen voor Arduino en temperatuurmetingen, dus ik probeer het eerst eens zelf. Ik zal zelf toch de code moeten onderhouden, he?
  Of ik de mogelijkheid van Pachube ga benutten weet ik nog niet. Wil zo min mogelijk ketens tussen de Arduino en mijn website hebben. Ik verwacht overigens deze week de bestelling, daarna kan ik voorzicht experimenteren!

 • De Qsolar beschikt zelf toch ook al over deze sensoren?
  Is er geen manier om de qsolar te loggen? Dan heb je immers dezelfde informatie.

 • @MakTheEco: ja de Qsolar heeft ook sensoren, en een aparte seriele (?) tweede interface. Maar goed… ik wil a) niet aan de elektronica zitten, b) de Arduino lijkt me veiliger te experimenteren.
  Er is op de website (elektuur???) reeds een community die zelf een display daaraan bouwt voor naast de thermostaat.
  Linkje

 • Ik ben nu bijna in december, en tot op heden kan Conrad nog steeds geen definitieve leverdatum afgeven: deze verschuift zowat per maand (laatste verwachting: eind januari 2011).

  Sorry, maar daar ga ik niet op wachten: order geannuleerd, geld geretourneerd, en ik probeer een andere manier voor deze sensoren.

 • Vandaag een tweede kans voor Conrad, nu ze op voorraad zijn. Om te starten vier sensoren voor op het buffervat (misschien t.z.t. ook nog een extra sensor voor de buitentemperatuur).

 • Niels,

  Bedankt voor het delen van je ervaringen en je code.
  Ik wiil zelf ook middels arduino mijn qsolar uitlezen, ik had zelf bedacht om de spanning over de bestaande sensoren van de qsolar te meten. Maar ik switch misschien nog wel naar losse sensoren. Waar heb de die sensoren overigens geplaatst ?

  Mvg, Sirt

 • @Sirt: ik heb de sensoren op het buffervat geplaatst waar ook de originele sensoren sitten: ik kan ze voorzichtig tussen de isolatielaag en de RVS ketel schuiven, zodat ze netjes op hun plek blijven en contact houden.
  De sensoren voor het solar-circuit heb ik eveneens tussen de hittebestendige isolatie en de leiding geplaatst.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.