In het lokale nieuws

Maas-en Niersbode 20 oktober 2010

Ik ben enkele weken terug benaderd door de gemeente Gennep voor een korte indruk van de Limburgse Energiesubsidie (LES2010). In een kort telefonisch interview is een artikel samengesteld voor publicatie in de Maas-en Niersbode van 20 oktober j.l.

Er zijn een 3-tal deelnemers geïnterviewd, die elk een vorm van energiebesparing hebben toegepast op hun woning. Een mooi moment om mijn zonneboiler/Qsolar combi eens naar voren te schuiven.

Alleen…. “besparingshobbyist” moet dat nu? Ja, ik ben aan het energie besparen. Ja, ik ben een bewust consument die een visie heeft waarin de vaste lasten aanzienlijk zullen gaan (blijven) stijgen onder invloed waar ik beperkt kan sturen. Waarin ook alternatieve produkten gepromoot kunnen worden, zoals bamboe en hennep voor kleding als vervanger van katoen (intensief in waterverbruik, bestrijdingsmiddelen en bemesting). Zeker gezien het feit dat in de kop van Noord-Limburg nogal erg drijft op de transport-en logistiek en industrie, en enorm verslaafd is aan de fossiele brandstoffen zie ik het scenario van peak-oil hier enorm toe slaan, zonder dat er lokaal ook maar enige voorzorg wordt genomen. Helaas… gelukkig kan ik zelf kiezen door te consuminderen, duurzame lokale (de-centrale) opwek van elektriciteit, en alternatieven ontdekken. Direct resultaat? Zulke schattig lage energienota’s dat de groten (Essent/RWE, Nuon etcetera) hiervan huiveren. Hiermee houd ik jaarlijks een leuk centje over waarmee ik leukere dingen kan gaan doen. Of sterker nog: nog minder werken met behoud van comfort & luxe. Tel eens voor de aardigheid uit wat je jaarlijks kwijt bent aan deze kostenpost van energie (vergeet ook de auto niet), en kijk hoe lang je voor ‘nop’ bij de baas mag gaan werken. Nu panikeren over het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar naar 67 jaar is ‘peanuts’ vergeleken met de maanden die je uiteindelijk voor niets (!!) gewerkt hebt omdat je je huis mag verwarmen met toenemende kosten, uitstoot CO2/fijnstof/metalen door kolen/gas/kerncentrales. Maar wat ik vooral nog wil benoemen: ik heb gelukkig meer mensen in de gemeente/regio en landelijk leren kennen die een verrijking zijn in de gesprekken rondom duurzaam leven. Allen daarvoor (namen noemen ga ik mij niet aan wagen, je vergeet altijd een paar mensen onbewust) heel hartelijk dank!

Nee… mij niet gezien. Ik hou vol, en elke vorm van verduurzaming zal ik zeker onderzoeken. En dat kan klein zijn (de bekende ‘low-hanging fruit’ plukken), tot ingrijpendere zaken (toepassen zonnestroompanelen, zonneboilers, alternatieve transportvormen benutten). Helaas… helaas ben ik nog genoodzaakt de lease-auto met mate te benutten, aangezien de werkgelegenheid regionaal erg select tot 1-2 sectoren is ingericht…. Martin Luther King riep het al: “I had a dream…”. Ik ook… lokaal wonen, werken, leven in een prettige omgeving die dat stimuleert en faciliteerd. Afkicken van de verslaving van fossiele brandstoffen zoals met name olie-produkten.

Maar daarvoor is in Nederland, en zeker in mijn gemeente nog veel werk in te verzetten.

0 gedachten over “In het lokale nieuws

  • @Martin: Exactly! Toch had die verwoording zorgvuldiger gekozen kunnen worden als professionele tekstschrijver/communicatiedeskundige eerst een concept ter controle had aangeboden.

  • Inmiddels heb ik contact gehad met de betreffende schrijfster van het artikel en ontving ik welgemeende excuses (die ik beleefd aanvaard heb).
    Rectificatie volgt op de website van de gemeente, dus… ik ben benieuwd en geloof dat het goed gaat komen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.