Inregelafsluiter op de Qsolar

Nu we het najaar induiken, de avonden lengen en de dagen korter worden, is het nu het moment om te kijken hoe de zonneboiler (in mijn geval de Atag Qsolar) zijn ‘mannetje’ staat. Met beperkte instraling toch genoeg energie bufferen om later te gebruiken voor warm tapwater en verwarming. Standaard is dat voor mijn zonneboiler mogelijk voor het circuit waaraan de vlakkeplaatcollectoren aan zijn gekoppeld, middels een inregelafsluiter of taco-setter.

De inregelafsluiter

Deze zorgt ervoor dat je in een gesloten kring de stroomsnelheid van een vloeistof (dit kan water zijn, maar is in mijn zonneboiler-circuit Tyfocor L vloeistof). Door een juiste stroming kan de warmte opgevangen door de zon vlot naar het buffervat vervoerd worden, die vervolgens de warmte overneemt en buffert. Een ander woord voor inregel-afsluiter is vaak ook bekend als ‘taco-setter’.

Atag vermeldt dat je voor de vlakkeplaatcollectoren een ‘flow’ (stroomsnelheid) nodig hebt van 30 liter per uur per m². Aangezien ik 3 collectoren heb, van circa 7,5 m² betekend dat: 7,5 x 30 = 225 liter/uur. Per minuut is dat 3,75 liter/minuut (afgerond 4 liter/minuut). Dat komt overeen met de ondergrens van het geïnstalleerde inregelventiel. Ziet er dus goed uit!

Karakteristiek van inregelventiel
Karakteristiek van inregelventiel

De gemonteerde inregelafsluiter heeft een bereik van 4 tot 15 liter/minuut, onderverdeeld in de standen A tot en met F. Elke stand heeft een eigen karakteristiek, zoals je ziet hiernaast.

Het aflezen van de flow/stroomsnelheid kan via het glazen kijkvenster. Daarbij is de ‘wijzer’ de onderzijde van het witte kunststofblokje, aan de zijde waar geen thermisch-verouderd veertje geplaatst is!

Uit de grafiek haal ik uit dat stand B nagenoeg gesloten is (dus veel drukverlies, rond de 800-1000 mbar) en stand F nagenoeg volledig geopend (weinig drukverlies, 2 tot 30 mbar).

Nu we in Nederland dus najaar krijgen, en de zon in kracht afneemt ben ik benieuwd of en zo ja hoe ik deze duurzame energiebron maximaal kan benutten in het stookseizoen.

Wat ik zelf dan zo zou bedenken: je kan als je optimaal elke Joule wilt opvangen een seizoenen-stand kunnen bedenken. In de periode oktober t/m februari stel je de inregelafsluiter in op standen B/C/D. Hierdoor is er veel drukverlies (dus hoge weerstand voor de vloeistof door het inregelventiel) waardoor de vloeistof in de vlakkeplaatcollector makkelijk de warmte naar het buffervat brengt door de vertraging (weerstand) van het inregelventiel.

In de periode maart t/m september zou je de inregelafsluiter op dit circuit kunnen instellen op stand D/E/F. Het drukverlies neemt af (dus de vloeistof ondervindt minder weerstand in het collector-circuit). Door de stroming van de collectorvloeistof krijgt deze bij de collectoren genoeg tijd om de hitte op te vangen en bijtijds naar het buffervat te transporteren. Iets wat in dit ‘hoog-seizoen van de zonneboilers’ een must is: je wilt niet dat je transportmedium (hier de vloeistof) oververhit raakt.

Het aanpassen van de inregelafsluiter.

Indien je de onderste behuizing verwijderd hebt van de Atag Qsolar, zit rechts van het het (witte) drukvat (tbv de zonnecollector) een messing busje met doorzichtig kijkglas & een schroef. Rondom de schroef zijn de letters B t/m F geplaatst. Hiermee kun je de instelling vaststellen, met een normale schroevendraaier.

Is het instellen noodzakelijk? Hmmm…. lastig. Ben je gewoon een consument die verder niet zich wil verdiepen in deze pracht technieken, dan zou ik gewoon alles laten zoals het is (af-fabriek). Ben je op jacht naar optimalisatie en dus maximaal benutten: dan kan het een van de vele puntjes zijn om je systeem maximaal te laten presteren!

Wat werkt? Tja ook daar kan ik nog geen uitsluitsel over geven. Je zal afhankelijk zijn van instraling/hoek, orientatie, opstelling, soort collector (vlakkeplaat of vacuum buis), etcetera.

Ik zet voorlopig het inregelventiel/taco-setter op stand B.

Hebben jullie ervaringen of tips: wees zo vrij om ze te delen! Ook zeker als je zelf een Qsolar hebt , dan zijn je aanvullingen zeer waardevol!

0 gedachten over “Inregelafsluiter op de Qsolar

 • De auteur dezes heeft waarschijnlijk wat zwaar getafeld: los van de slordige taalfouten begrijp ik niet zoveel van het verhaal.

  Is een ‘inregelafsluiter’ een apparaat dat de stroomsnelheid van een vloeistof regelt, welke vloeistof dan wellicht door een pomp op gang wordt gehouden? Een pomp dus, omdat een vloeistof niet vanzelf een circuit zal rondstromen? Is die zogenaamde inregelafsluiter dan niet een apparaat die de stroomsnelheid van de vloeistof gaat bepalen en niet de pomp zelf, die dan kennelijk altijd met een constante kracht pompt? Is dat dan niet zoiets als een auto die met een motor is uitgerust die altijd op maximaal vermogen ronddraait en waar de bestuurder de snelheid van het voertuig dient te bepalen door altijd meer of minder te remmen?

  Je zou ook kunnen redeneren dat mijn verstand wordt gehinderd doordat niet de auteur maar ik wat zwaar heb getafeld. Maar ik zweer bij onze zonnegod dat ik nog broodnuchter ben. Nee, ik denk dat ik maar even wacht met de installatie van een zonneboiler 😉

 • Niels,

  De hoeveelheid warmte die je van je collector haalt zal niet heel veel verschillen wanneer je de flow naar de collector gaat begrenzen. Waar het om gaat is dat je collectorpomp rustig in een laag toerental kan blijven snorren en niet steeds aan/uit gaat.

  Ik heb hier ook de flow begrenst en de pomp blijft nu rustig pompen en gaat niet constant aan/uit aan/uit aan/uit.

 • @Ruud: dank je voor je ‘constructieve’ bijdrage.

  @Martin:meten is weten 😉 momenteel (vanaf ca. 9.00u dat ik opgestaan ben) loopt bij buitentemperaturen van ca -1 tot (nu) 5 graden Celsius, heldere hemel, het collectorcircuit met een aanvoer (naar het buffervat) van 50 graden Celsius, en retour 30 graden Celsius. Constant.
  Ben benieuwd welke temperaturen het tapwater gaat bereiken. Als ik weer zo’n dag heb, kan ik de andere uiterste setting proberen en kijken of ik eea in de wintermaanden kan optimaliseren (juist dan wil ik de beschikbare warmte bufferen t.b.v. de centrale verwarming).

  Update 11.15u: aanvoertemperatuur in collectorcircuit naar het buffervat: 60 graden C., retour 30 graden C.

 • True true, meten is weten 🙂

  Je bent me wat dat betreft een behoorlijke stap voor, shame on me, ik heb al langer een zonneboiler!

  Ik ben benieuwd naar de resultaten. Zou mooi zijn als je de opbrengst in Joules kan uitzetten tegen het verbruik van de pomp. Dan weet je exact wat de optimale flow is om te hebben terwijl je verbruik van je pomp zo laag mogelijk is.

  BTW. Heb je het al voor elkaar om met de Arduino de temperatuursensoren uit te lezen?

 • Update 22.15u: zojuist gaf de BrainQ op tapwater-temperatuur 42 graden C. aan. Misschien dat ie een beetje is afgekoeld na zonsondergang. Heb nog geen idee of dit beter/slechter is. Ik kon merken dat het verschil (delta T) bij de collectorpomp voor vertrek wel aanzienlijk groter was : 30 graden C temperatuurverschil. Vanavond is echter geen tapwater gebruikt, en ook geen warmtevraag van CV gestart door mijn afwezigheid.

  De Arduino heb ik hier liggen, inclusief ethernet-interface. Nu alleen nog wachten op de sensoren die (hopelijk) vanaf 20 oktober verstuurd gaan worden.
  Dan kan ik meer testen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.