Kruipruimte na-isoleren

Ik ben momenteel aan het orienteren of het rendabel is om mijn kruipruimte te (laten) isoleren. Nu ik enkele stukken Isover Unipan (10 cm) over had, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om hieraan te gaan meten. Ik wil weten wat momenteel mijn warmteverlies is in de huidige situatie, en wat het verlies gaat worden zodra ik aan de onderzijde Isover Unipan zou hebben geplaatst.

Als resultaat hoop ik dat de warmteverliezen aanzienlijk minder worden (doel-besparing 10%). Met deze besparing heb je dus minder energie nodig om je woning te verwarmen, kun je met kleinere radiatoren (en vermogens) af. Of: bij gelijkblijvend vermogen warmt je woning sneller en beter op.

De Isover Unipan is overigens in diverse uitvoeringen te verkrijgen, ik heb in dit artikel het over de 10 cm dikke variant (met een R-waarde van 2,70).

Scenario

De kruipruimte in mijn nieuwbouw woning (bouwjaar 2005, opgeleverd in 2006) is voorzien van betonplaten met daarin kanalen en onderop voorzien van ca. 10 cm polystyreen (piepschuim) isolatiemateriaal. De kruipruimte is verder kaal, dus je staat gelijk op de zandgrond, die nu lekker koud is.

Metingen met een infrarood stralingsmeter op de koude zandgrond liet een temperatuur zien van 10 °Celsius (momenteel bedraagt op 24 oktober in Gennep de buitentemperatuur ook ca. 10 °Celsius, maar dat heeft zeer weinig invloed op de temperatuur in de grond)).

De kanalen in het mangat welke toegang biedt tot de kruipruimte zelf, heb ik reeds voorzien van enkel passtukken Isover, zodat de tocht daar niet door blaast.

Het vulstuk wat het mangat toedekt is met een stuk installatiedraad & een houten pen/lat zwevend in het gat gehangen. Een kleine speling (ca 1 cm rondom) is nog wel aanwezig.

Boven het mangat wordt met een stevige plaat de toegang afgesloten. That’s it.

Het vulstuk Isover heb ik zo goed mogelijk op maat gesneden en heb deze luchtig  op het gat gedrapeerd. Niet stevig aandrukken, maar zorgen dat (stilstaande) lucht goed tussen de vezel kan blijven hangen. Zo krijg je een optimaal isolerend effect.

Warmteverlies in huidige situatie

De begane grond is ongeveer 8 meter diep en 5 meter breed (oppervlak = 40 m²).

R beton (warmtegeleidingscoefficient) = 0,117 m²K/W

Gemiddelde temperatuur kruipruimte = 10 °C

Gemiddelde temperatuur leeflaag = 12 °C (gemeten met IR-meter, eerdere (onjuiste) aanname was 20 ºC).

Op een vloer van puur beton is het verlies in warmte dus:

40 m² / 0,117 m²K/W * (12-10) = 170,94 Watt

Met 10 cm piepschuim (polystyreen) er onder (R= 2,6 m²K/W):

40 m²/ (0,117 m²K/W + 2,6 m²K/W) * (12-10) = 7 Watt

Komt er nog eens Isover Unipan met R=2,70 erbij:

40 m²/ (0,117 m²K/W +2,6 m²K/W + 2,7 m²K/W) * (12-10) = 4 Watt.

Ik verbruik voorheen (de afgelopen jaren) ca 800 m³ aardgas (koken, warm tapwater & verwarmen). Stel dat er 10% hiervan door de vloer in energie ‘lekt’, dus 80 m³, bij een solide betonnen (ongeisoleerde vloer).

Bij de huidige situatie (beton + ca. 10cm polystyreen) is het verlies in de vloer:

7 Watt/170 Watt * 80 m³ = 3,29 m³ aardgas.

Na toepassen van de extra isolatie (beton + polystyreen + Isover Unipan 10cm):

4 Watt / 170 Watt * 80 m³ = 1,88 m³ aardgas.

De besparing door de huidige situatie (betonnen vloer + polystyreen) met de uitbreiding met behulp van Isover Unipan is dan op jaarbasis: 3,29 – 1,88 = 1,41 m³ aardgas (afgerond).

Bij het huidige prijspeil (oktober 2010) is dat grofweg € 0,5529 per kuub, dus € 0,78 per jaar besparing op een investering (ca €25 per pak Isover Unipan 10cm, geschat ca. €200 voor de gehele vloer nodig, exclusief plakpennen en kit) die in deze verhouding in mijn situatie (recente nieuwbouwwoning uit 2005) niet snel zal lonen. Heb je echter een oudere woning, dan is het gehele scenario anders en is het juist zeer zeker lonend om de vloer/kruipruimte goed te (laten) isoleren.

In elk geval heb ik met een stuk Isover Unipan enkele metingen gedaan ter hoogte van het luik welke toegang geeft tot de kruipruimte.

Zo zie je dat de grondtemperatuur in oktober onder mijn woning 10 graden Celsius bedraagt. Met uiteindelijk de Isover Unipan er tussen is het al wat warmer (ca 14 graden Celsius), terwijl zonder de Isover (dus de standaard vloer van beton + piepschuim/polystyreen) ca. 12,5 graden Celsius is. Het kruipluik wat alles toedekt is iets koeler gemeten, maar dat komt doordat ik daar iets te kort gewacht heb met acclimatiseren.

Als ik dan het temperatuurverschil bekijk (10 ºCelsius in kruipruimte, en ca. 12 ºCelsius op de tegelvloer) dan pakt de financiele investering nog dramatischer uit. Dus in mijn nieuwbouwwoning anno 2005 wegen de kosten van isoleren nog niet op tegen de besparing die ik realiseer na isoleren (de delta-T uit berekening ging van 10 graden Celsius uit, en dit blijkt nu ca. 2 graden Celsius te zijn). De 20 graden Celsius leeflaag betrof een aanname die ik gemaakt had bij eerdere berekeningen, want dat is grofweg de comfort-temperatuur in de woonkamer waarop veelal verwarming wordt berekend. Zoals je ziet (ik heb het nog nagemeten ook!) bereikt de vloer bij lange na niet (gedurende de dag met standaard radiatoren) de 20 graden Celsius.

Als de berekeningen opnieuw uitgevoerd worden dan is:

Delta T= 14 – 10 = 4 ºC < NOG DOORREKENEN>

warmteverlies door puur betonnen vloer: 170,94 Watt

warmteverlies door puur betonnen vloer + 10cm polystyreen:  7,05 Watt

warmteverlies door puur betonnen vloer + 10 cm polystyreen + 10cm isover: 3,69 Watt

Voor oudere woningen ligt het verhaal anders en daar zal het effect veel groter zijn, in positieve zin met het te bereiken resulaat (of: in negatieve zin met de huidige verliezen door de vloer heen)! Ook situatie met vloerverwarming kan een heel ander beeld geven.

Wat je wel kan doen zijn bij het kruipgat de diverse holle gaten/buizen opvullen met isolatiemateriaal en (zoals ik gedaan heb) het luik toedekken met een eveneens groot pak isolatiemateriaal (hier de restant Isover benut).

0 gedachten over “Kruipruimte na-isoleren

 • Beste Niels, er kloppen 2 dingen niet in je test.
  1. Je rekent met een Rc waarde (m2K/W). Gebruikelijk is met 1/Rc –> W/m2K te rekenen.
  De overgangsweerstanden naar lucht laat ik even buiten beschouwing.
  2. Je spreekt over een gemeten temperatuur van 12gr.C met een IR meter dit is de
  temperatuur van je vloer.Deze temp is niet de gehele delta T. maar de temp van de
  grenslaag. Doordat deze temp zo dicht bij kruipruimte temp ligt kan je eigenlijk al stellen dat
  hier heel veel warmte verloren gaat. Gebruik de luchttemperatuur van de 2 ruimten en je
  komt uit op de werkelijke totale transmissie. Je zal zien dat het flink loont te isoleren.
  Na isolatie ligt je vloertemp (gemeten met IR) ook dichter bij de temp in je woonkamer ( 20/21
  gr. C? )

  Verder m’n complimenten, misschien kan je mij eens helpen met de arduino, zodra ik aan mijn panelen ga beginnen.

  Met vr. grt. Jeroen

 • @Jeroen: dank je voor je oplettendheid, na ruim 2 jaar is er (helaas) niet over gesproken van deze fout.
  In elk geval: mijn recente woning heeft al aardig wat isolatie, maar momenteel zet ik eerst even in op de Jaga DBE convectoren.
  Isoleren van de fundering/vloer wil ik misschien nog in de zomer doen. Nu is het iets te fris in de kruipruimte 😉

 • Hi Niels,

  Ik was even benieuwd of je de aanvullende isolatie uiteindelijk nog wel of niet meer hebt toegepast.
  Een paar graden verschil op de vloer maakt in ieder geval qua comfort een wereld van verschil, ik gebruik in mijn werkhoek een voetmat van Witte en Suttor welke 70W capaciteit heeft welke ik met een standaard dimmer terugregel naar een oppervlakte temperatuur van 20-21 graden t.o.v. een vloertemperatuur van 17. Waardes gemeten met een Seek thermische camera. Het verschil is aangename warme of koude voeten.

 • Ik heb tot op heden niet meer de gelegenheid genomen om (extra) isolatie te plaatsen aan de onderzijde van de (reeds geïsoleerde) vloer. Wie weet een klusje voor zomer 2016…

 • Mijn huis van 2003 heeft een vloerconstructie (met kanaalplaten en piepschuim) en een kruipruimte die op die van jou lijkt, dus met interesse jouw discussie gelezen.
  Gemotiveerd door koude voeten hebben we in de kruipruimte in 2012 door Tonzon eerst een bodemfolie laten leggen (om het vochtgehalte in de kruipruimte te verminderen tot een niveau dat de verdere isolatie zin heeft) en daarna de bekende dubbele luchtkussens als extra isolatie laten installeren.
  In 2013 bleek de onderste kussenlaag te zijn neergestort door sterke condensvorming waartegen de draagconstructie van het onderste kussen niet bestand was: ‘eerste’ kussen volledig intact, zonder problemen. ‘Tweede/buitenste’ kussen door Tonzon weer opgehangen.
  Een toegevoegde dompelpomp in een opvangvat houdt het grondwater in toom.
  Na nog 1 keer herstel in 2014 nu alleen het ‘eerste’ kussen nog aanwezig.
  De na-isolatie is zeker zinnig, want waar de Tonzon-isolatie hangt is de vloertemperatuur nu steeds ca. 18 graden (of iets meer).
  Omdat Tonzon nog geen gegarandeerde remedie heeft om het ‘tweede’ kussen vast te houden ook met condenslast, loopt (na diverse andere pogingen tot inzicht & correctie) sinds eind 2016 een experimentele, continue meetsessie die bekijkt hoe temperatuur en Rel.vocht zich gedragen in de kruipruimte resp. onder de bodemfolie. De actuele metingen zijn online te volgen op http://www.vannwnhzn.nl/esp8266a1_humtemp02.html
  😉 Voor invoegen van online grafieken e.d. moet ik nog eens tijd zien te vinden: nu alleen af en toe screenshots uit Domoticz

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.