Qsolar isolatie update

In de zomer toen de Atag Qsolar geplaatst is, kon ik vrij snel de aanwezigheid van de enorme ketel met zonneenergie opmerken: mijn zolder kreeg al snel een uiterst tropisch klimaat qua temperatuur!

Deze invloed zal onder andere komen door het leidingwerk, het buffervat, maar ook zeker de pomp die het circuit met zonnecollectoren regelt: op een kille dag als vandaag in oktober is deze al amper nog met de hand aan te raken! Geweldig toch?

De installatie heb ik van begin af aan al beetje bij beetje geisoleerd over de leidingen, met daartoe geschikt isolatiemateriaal. Al met al was dat nog in mijn ogen niet voldoende, en dus heb ik bij de lokale bouwmarkt een pakket Isover meegenomen. Uiteraard met de grootste isolatie-waarde die ik kon vinden, dus ik mocht genoegen nemen met 10 cm Isover, R-waarde= 2,70. Eigenlijk al meer dan toereikend, want het buig/vouwwerk in de kleine ketel zou beter verlopen als het materiaal dunner was, maar dan lever je ook in op de isolatie-prestaties.

Detais die ik meegenomen heb:

  • De sensoren die gemonteerd zijn aan het buffervat en bereikbaar zijn vanaf de onderste console heb ik met een prop isover verder na-geisoleerd.
  • De ruimte tussen buffervat en console (enkele centimeters) heb ik voorzichtig op maat gesneden Isover-matten tussen gevoerd.
  • De zijkanten van de console kunnen ook geisoleerd worden met op maat gesneden matten.
  • Speciaal voor de warme onderdelen (de pomp voor het collectorcircuit, alsmede de leidingen van dit circuit) heb ik gezorgd dat deze eveneens netjes bedekt zijn. Eventuele elektrische aansluitingen (draden van sensoren) heb ik boven de Isover-laag laten lopen, en waar mogelijk ruimte in het isover geplukt zodat ook mechanisch er geen druk op de sensoren/aansluiting komt.

Resultaat is dat de onderste-en middenconsole nu strak in een winterpakking zitten, met als doel (hopelijk!) dat er minder warmteverlies naar de zolder toe optreedt. Of dit te meten valt? Wie weet, maar als het op zolder koeler wordt, weet ik dat er voortaan meer energie in het vat zit wat mijn woning kan verwarmen (en mijn welverdiende douche ook)! En wat er niet uit het vat kan ontsnappen, kan ik dus elders nuttig gebruiken šŸ™‚

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.