Qsolar isolatie

Zojuist zag ik bij het buffervat van mijn Atag Qsolar een stuk ongeïsoleerd buffervat! Wat blijkt, daar zit een of ander ontluchtingsnippel geinstalleerd, en rondom is de isolatie weggelaten: een lek in de isolatie, zeker nu je in het najaar elke Joule aan energie graag wilt opvangen en benutten wanneer jij dat wenst.

Het betreft ongeveer een opening met een diameter van ca. 15 centimer (blootliggend deel van de ketel, is dan ca. 177 cm² !!

Gelukkig had ik nog een fikse voorraad piepschuim hier liggen, en kon ik met een mes al snel een passend opvulstuk hieruit produceren. Lichtjes aandrukken en het opvulstuk heeft zich mooi gezet op de voorheen open plek bij het ontluchtingsventiel.

Of ik hier iets van ga merken of überhaupt kan meten? Hmm lastig te zeggen. Maar… alle beetjes helpen, en een stukje piepschuim-afval is nuttig ingezet om de isolatie te verbeteren! 🙂

de foto’s zijn overigens matig van kwaliteit, maar geven wel een goede indruk van de beginsituatie en de aanpassing.

6 Replies to “Qsolar isolatie”

 1. Weet je zeker dat het geen automatische ontluchtingsklep is die doorlopend alle lucht uit je installatie houdt? Als je die zicht maakt en je krijgt lucht in de installatie zal het rendement niet echt omhoog gaan

 2. @Sander: heb inderdaad nog de installatiehandleiding geraadpleegd. Het staat nergens genoteerd dat het ontluchting of de magnesium plug om roest tegen te gaan (zal bij deze RVS buffervat overbodig wezen verwacht ik). Mijn verwachting is inderdaad een transportpunt. Het vullen van het buffervat is destijds gedaan, en de kraan op de badkamer (een van de dichtsbijzijnde warm tapwaterpunt) is toen ook geopend (met resultaat eerst een lading lucht er door, daarna water).

  @Floris: de ontluchtingsklep zit in de HR-ketel buiten het buffervat. Overigens: dicht maken is een ander punt, ik heb puur een passtuk van piepschuim gesneden om dit open stuk van het buffervat ook te isoleren. Er zit nog een klein stukje open bij het isolatiemateriaal, dus lucht kan er nog door (minimaal).
  Raadplegen van een andere ervaringsdeskundige (Dank dank Eric v W.) kan het gewoon zonder problemen geisoleerd worden en blijven.

 3. Dit betreft niet de ontluchtingsnippel maar het zogenaamde mangat deksel. Van hieruit is de binnenzijde van de boiler te inspecteren. Ook is hier geen magnesium elektrode geplaatst daar deze bij dit type boilers (RVS) niet worden toegepast

 4. wellicht, maar ik heb ook rvs boilers gezien MET magnesium staaf
  en dat mangat zit meestal onderaan, om onderin de boiler goed bij te kunnen(bezinksel e.d.)
  Anyway, er zullen wel veel verschillende soorten boilers zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.