Tonzon en CV-leidingen

Ik had nog een restant Tonzon radiatorfolie over, en wist niet wat te doen. Immers de radiatoren zijn met deze folie reeds bekleed, en inderdaad de muur blijft koeler achter de radiator.

Nu wil ik uiteraard elke Joule aan energie nuttig gebruiken. De CV-leidingen vanaf de Atag Qsolar waren al voorzien met de bekende grijze isolatiebuizen, stevig aaneengesloten.

Tot ik op de site van Tonzon zag dat er ook mogelijkheden zijn om de leidingen zelf netjes te isoleren. Dus de restanten opgeknipt in rollen van ca. 15 cm breed en vanaf de Atag ketel de CV-leidingen naar de vloer toe mooi stevig omwikkeld er mee. De eerste poging ging aardig, maar nog niet strak. De tweede leiding zit er in elk geval wel mooi strak om. Wat het gaat besparen? Don’t know, honest! Maar elke vorm van extra isolatie die je kan toepassen met materiaal wat ‘over’ is, is nog altijd beter dan klakkeloos wegwerpen. De fabrikant claimt dat de stralingsfactor van buisisolatie (standaard circa 0,95) naar 0,04 teruggebracht wordt.

Wat is dat de stralingsfactor?

In het kort: Voorwerpen worden gekenmerkt door hun totale stralingsfactor ε. (= emissiecoëfficiënt) Deze factor stemt overeen met de verhouding tussen de door het materiaal op een bepaalde temperatuur uitgestraalde energie en de door een zwart lichaam bij eenzelfde temperatuur uitgestraalde energie. De stralingsfactor van een materiaal is per definitie begrepen tussen 0 en 1, en is afhankelijk van:

 • golflengte;
 • waarnemingsrichting ten opzichte van het oppervlak
 • temperatuur van het oppervlak

De meeste bouwmaterialen hebben een stralingsfactor boven 0,9 (met uitzondering van gepolijste en glanzende metalen). Deze factor betekent dat meer dan 90% van hun straling afkomstig is van hun eigen temperatuur, terwijl het overige deel (minder dan 10%) afkomstig is van de weerkaatsing van de omgeving en van de transmissie doorheen het materiaal (indien het niet om een ondoorschijnend materiaal gaat).

Eindresultaat:

Foto aan het begin van dit artikel afkomstig van Tonzon HR-radiatorfolie.

0 gedachten over “Tonzon en CV-leidingen

 • hmmm, zou kunnen als je toch spul over houdt van eerder isolatiepogingen.
  Of ‘we’ het gaan meten? geen idee.
  ik verwacht dat de isolatie rond het collectorcircuit van je zonneboiler al aanzienlijk beter isolerende eigenschappen heeft dan de standaard grijze foam-buizen van de klusmarkt voor om de CV-leidingen.

 • Er zit nu Armaflex HT omheen. De buizen worden nog steeds warm wanneer er 60+ graden glycol doorheen loopt.

  Het is nog een idee. 🙂 En wat je zegt. Elke Joule telt. Eventueel ook het boilervat in mee oprollen 🙂

 • @Martin: ik weet niet hoe de folie zich gedraagt bij hogere temperaturen, denk daar aan (smelten b.v.?).
  ik til je buffervat wel op z’n kant dan wikkel jij em wel in? Het wordt dus tijd voor een uitvoering in verf/spray formaat…

 • Ik had nadat ik alle leidingen had geisoleerd ook nog steeds warme leidingen.
  Had nog ondervloerisolatie over voor laminaat, dit eromheen gewikkeld en nu is er geen verschil meer in temperatuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.