Donoren gezocht

Al ruim 10 jaar doneer ik trouw volbloed aan de bloedbank (en ben al vanaf jonge leeftijd ook al volledig orgaandonor). Voorheen bang voor een naald, nu kijk ik er niet meer naar om. Ook weet ik dat in Nederland een schreeuwend tekort is aan donoren (zowel bloeddonoren als orgaandonoren), en uit oogpunt van duurzaamheid schenk ik er zo nu en dan ook een artikel aan. Nu dus weer!

Op mijn site wordt al enkele weken rechtsboven een animatie getoond, met de vraag: “Donor Ja of Nee”. Ik hoop dat toch enkele mensen hiermee zich officieel laten registreren en daarmee hun eigen keuze laten vastleggen. Het liefste zie ik in Nederland een ‘opt-out’ regeling verschijnen: Iedereen is standaard donor van organen, tenzij hij/zij expliciet protest aantekent.

Maar op moment van vandaag de dag kun je ook al kiezen om bloed te doneren: volbloed of plasmaferese. Bij plasmaferese wordt het bloed afgenomen, en direct gesplitst in bloedplasma en rode bloedlichaampjes. Het bloedplasma wordt apart opgevangen en gebruikt voor bijvoorbeeld medicijnen. De rode bloedlichaampjes worden bij de donor direct weer teruggegeven.

Zelf heb ik dus afgelopen week voor het eerst de plasmaferese donatie gedaan, en het viel mij erg mee! Voor een eerste keer was ik nipt binnen een uur klaar. Waar ik wel even aan moet wennen is een indicator of er voldoende stroming is. Dit kan je oplossen door mee te helpen ‘pompen’ en in een foam balletje te knijpen. Na afloop had ik nergens last van, geen flauwte etcetera. Niet dat ik ooit beroerd bij en volbloed donatie weg ging.

Dus helaas is Sanquin een volbloed donor ‘kwijt’ geraakt, maar ook weer een ‘plasmaferese donor’ rijker. Wie volgt? Het liefst ook nadat je je aangemeld hebt als orgaandonor bij ja of nee. Een kleine moeite om duurzaamheid een persoonlijk tintje te geven: dankzij mij (en vele donoren met mij) kunnen we mensen helpen op een eenvoudige manier! Reduce, Re-use, Re-cycle in persoonlijke vorm!

0 thoughts on “Donoren gezocht

 • Ik zou dit graag doen, maar ik val elke keer flauw als men een naald in mij steekt. Ik ben dan weer een uur van slag.

  [ik vind de captcha zeer gebruikersonvriendelijk overigens, ik moest zeven keer op “get a new challenge” klikken om iets leesbaars te krijgen. Ik zit op mijn website ook met een comment spam probleem, maar ik zoek nog naar een oplossing waarvan de impact op de bezoekers minimaal is.]

 • @Jeroen: de Captcha heb ik bewust ingezet, deze site krijgt zeer veel spam. Helaas lijden daar de goeden onder de kwaden (’t is net als in de maatschappij, in real life šŸ˜‰ ).

  Dat je helaas onwel wordt van de naald, daar kan ik niets aan doen. Feit blijft dat een groot aandeel van de nederlanders gewoon niet eens serieus een keuze durft te maken, of het nu bloeddonor is danwel orgaandonor. En dat is veel nijpender!

 • @Jeroen Haringman: I know hoor, daar kan iemand weinig aan/tegen doen! In elk geval wel super dat je je als orgaandonor al hebt gemeld!

 • Ik ben bloeddonor geweest en ben uiteraard orgaandonor.

  Mijn grootste probleem is dat er hier in de buurt geen fatsoenlijke locatie is waar je bloed kan doneren. Ik moet voor zover ik weet helemaal naar Zwolle om bloed te geven. En dat vind ik wat gortig.

 • @Martin: dat is inderdaad jammer! Zwolle is een flink stuk rijden vanuit Lelystad e.o.
  Heb je dat al aangekaart bij de bloedbank? Als er genoeg signalen zijn, kan het misschien wel zo worden dat je in Lelystad zelf een afname-punt krijgt. Maar dan moet er wel melding gemaakt worden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.