Zonnepanelen update

Dit weekend ga ik enige maatregelen treffen voor een update van de zonnestroompanelen. De 3 Mastervolt Soladin omvormers gaan op korte termijn plaatsmaken voor een Sungrow SG1K5TL omvormer.

Zoals je ziet: 3 ketens van zonnestroompanelen gaan hierna 1 keten vormen. Meer-opbrengst zal denk ik redelijk toenemen:

Langere productie-uren: door het grote gekoppelde oppervlak kan de omvormer eerder starten, en langer doorgaan.

Betere opbrengsten bij diffuus licht omstandigheden

Betere algehele opbrengsten (hoger rendement van de omvormer in vergelijking met de Soladin.

En …. er is een mogelijkheid om aan Ethernet te koppelen, dus misschien wel zelfs real-time opbrengsten op de website! Wordt vervolgd!

Met dank aan Daniel van Sun-solar voor de support en medewerking.

0 gedachten over “Zonnepanelen update

 • @Eric: eerst maar eens even de bekabeling onder handen nemen…. de lengte is snel te bepalen (en ik let op zo kort mogelijke DC-leidingen).
  Alleen welke type connector male of female is etc. daar moet ik nog even stil bij blijven staan. Ik kan moeilijk verwachten dat de leverancier hier even met krimptang gaat knijpen (ik kan het wel voorleggen met een stuk limburgse vlaai d’r bij natuurlijk 😉 )

 • Houd er rekening mee dat als alle panelen in serie zijn geschakeld (dus 1 string) het geproduceerde vermogen instort als er ook maar 1 paneel ergens op een hoekje schaduw heeft. Dat kan je dus behoorlijk wat rendement kosten. Ik neem dus aan dat je drie parallele strings aan de nieuwe omvormer hangt. Je hoeft in dat geval ook niet het dak op.

 • @Floris: Ik ben bekend met de invloed van schaduw over een (of meerdere) zonnestroompanelen.
  Allen zijn mooi zuid georienteerd, op ca. 25 graden helling en tijdens ‘onze’ seizoen (van februari t/m eind september zeg maar) geheel schaduwvrij!
  Daarom wil ik in deze periode de aanpassing doorvoeren, daar lijdt de produktie niet veel van.

  9 panelen (mix van Suntech STP190 (6 stuks) (U open=33Volt, I max= 7,31A )en MSK QFC190-W61 (3 stuks)) (U open= 33 Volt, I max= 7,18 A) ongeveer 297 Volt gelijkspanning. De top-top spanning van het lichtnet is 311 Volt. De omvormer heeft een aanbevolen PV open klemspanning van 320Volt.
  De vraag of de MSK-panelen ‘belemmerend’ gaan werken met een klein verschil tussen de Suntech-panelen, zal denk ik negatief zijn. De maximale stroom wordt tot op heden beperkt gehaald in vergelijking met diffuus licht-omstandigheden.
  Ik ga het allemaal meemaken dit jaar (en de jaren erna).

 • Vanmiddag heeft Daniel netjes de omvormer geplaatst en de bekabeling op maat gemaakt met bijbehorende connectoren. Helaas was het te laat op de middag ook nog eens gaan sneeuwen, dus opbrengst heb ik nog niet kunnen noteren.
  Nu nog bij sonnenertrag.eu mijn profiel aanpassen naar de juiste omvormer,
  en een S0-interface in de meterkast monteren op de aparte (dedicated/toegewezen) elektrische groep.

  **update 22:38: sonnenertrag.eu is aangepast: de oude combinatie (3x Mastervolt Soladin & panelen) is beeindigd, de nieuwe combinatie (Sungrow omvormwer & 3 MSK en 6 Suntech panelen) is opgevoerd.
  Anlageteil nummer 14428

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.