De consumentenbond weet het niet

Via een van mijn contacten (dank je wel Floris/Duurzaam Roermond) ontving ik (en enkele andere duurzame vrienden) een schrijnend artikel van de Consumentenbond. Nadat ik het artikel had doorgelopen, viel letterlijk de mond open van verbazing: zoveel onwaarheden die in het artikel verwerkt zijn, dat er kennelijk bij de journalist geen sprake kan zijn van gedegen onderzoek over het onderwerp.

Reden te meer dat het artikel uiteraard eens onder de loupe genomen wordt, en wederom een signaal van onbekwaamheid van de Consumentenbond. De spreuk mag dan wat mij betreft pontificaal herschreven worden als: “Consumentenbond: dan weet je het niet”.

Tijd om dit staaltje van schoolkranten-journalistiek maar eens te gaan fileren. Want het is het zoveelste artikel over duurzaamheid wat geheel door de consumentenbond wordt herschreven tot een vorm van onwaarheden en leugens.

Artikel over de vraag van het terugleveren van elektriciteit

De vraag is zeer gerechtvaardigd. Als je zonnestroompanelen hebt, en een overschot van elektriciteit blijft over, wordt deze teruggeleverd (ingevoed) op het lichtnet. Conform de Energiewet (artikel 31.c) is de netbeheerder verplicht maximaal 3.000 kWh te verrekenen met de consument. Momenteel loopt al enkele jaren een verzoek/voorstel in Den Haag om dit te verruimen naar 5.000kWh, echter dat is nog niet wettelijk afgetikt. Bij uw leverancier is het zowiezo wenselijk om hem op de hoogte te stellen dat u gaat terugleveren. Doe dit ook weer even schriftelijk, voor alle formaliteit 🙂

Nu is het wel zo dat afhankelijk van uw energiebedrijf, men (=het energiebedrijf) hier coulant mee omgaat, en toch al de maximale 5.000kWh invoeding als normaal tarief aan u uitbetalen zal. Laat u zich vooraf hierover informeren en laat het vastleggen! Greenchoice is een van de energiebedrijven (naast RWE (voormalig Essent)) die deze 5.000kWh  correct verwerkt. In elk geval: als je reeds 1 kWh terugleveren gaat, dan salderen en betalen ze al uit, je hoeft ECHT niet over de 5.000kWh (of 3.000kWh wettelijk) grens heen te gaan met invoeden als particulier!

De vergoeding die u voor elk teruggeleverde kWh aan elektriciteit ontvangt is in elk geval wel afhankelijk van de situatie. Doet u mee met de landelijke loterij, ook bekend de SDE-subsidie, dan ontvangt u mogelijk een ander bedrag dan dat u zelf buiten de subsidie-tombola mee doet. Voedt u, net zoals ik, buiten de landelijke SDE_subsidie in op het lichtnet, dan krijgt u keurig de marktconforme prijs voor elke kWh aan energie hiervoor (inclusief BTW en overige kosten).

Voor SDE-uitbetaling is de te ontvangen vergoeding het verschil tussen de gemiddelde elektriciteitsprijs minus de ‘cap’/limiet, met een beperking dat uw vergoeding over een maximale opbrengst van 850 kWh/kWp wordt berekend. In Nederland zitten globaal goed werkende zonnestroomsystemen al ruimschoots boven die 850 kWh/kWp, en wordt u legitiem door de overheid ‘getild’. Maar zoals ik aangaf: over de SDE-tombola heb ik zelf geen ervaringen, en daar zitten meer haken en ogen aan dan men (Agentschap NL (voorheen SenterNovem) u vooraf verteld (o.a. uitbreiden op de initieel geplaatste installatie is niet mogelijk, men moet opnieuw een systeem aanmelden etc.etc.).

De meter waarover gesproken wordt is wel iets wat u kan controleren. In doorsnee oudere/bestaande woningen zit nog de ‘ouderwetse’ (analoge) draaischijfmeter (ook wel bekend als ‘ferraris-meter’). Hierbij is het mogelijk dat bij voldoende productie van de zonnestroompanelen, er genoeg elektriciteit teruggeleverd wordt. Dit kan u mooi zien aan uw ferraris-meter: deze draait dan terug, en verrekend (saldeert) automatisch (de tellerstanden draaien ook terug op legale wijze).

Echter, het is mogelijk dat deze draaischijfmeter een ‘terugdraai’ beveiliging heeft. Hierover zou uw energiebedrijf verduidelijking over moeten geven. Let wel even op: u bent (ondanks signalen van uw energiebedrijf) niet (dus ook niet wettelijk!) verplicht deze analoge draaischijfmeter te (laten) vervangen! Ook niet door een z.g. ‘slimme meter’.

De nieuwbouwwoningen zijn veelal vaak reeds voorzien van een 4 kwadranten meter (digitaal). Middels de teruglevering in piek-en daltarief is te zien wat u invoedt in het lichtnet. Salderen (verrekenen) wordt hiermee een administratieve handeling, waar u op uw hoede moet zijn. Er zijn enkele grote energiebedrijven die het u erg lastig maken als duurzaam huishouden. Gelukkig is Greenchoice een bedrijf wat daadwerkelijk mee werkt, en uw standen correct blijft verwerken.

Artikel 2 over zonnepanelen

Leugen 1: “De opbrengst wordt berekend in Wattpiekvermogen”

Fout. De indicatie Watt-piek (of Watt-peak) is bepaald via een gestandaardiseerde methode vanuit elke leverancier. Om precies te zijn: ”

het nominaal output vermogen van een zonnecel of zonnepaneel, getest onder standaard omstandigheden (STC, Standard Test Conditions). Deze condities zijn:

 • een loodrecht ten opzichte van de zonnestralen gepositioneerde module,
 • een zonnestraling van 1.000 Watt/m²,
 • een genormaliseerd zonnespectrum voor AM = 1,5. AM is air mass,  luchtmassa, een maat voor de lengte van de lichtweg door de atmosfeer en
 • een celtemperatuur van 25 °C (dus niet de omgevingstemperatuur).”

Leugen 2: “Een doorsnee huisinstallatie bestaat uit 3 of 4 panelen, zodat de installatie 405 of 540 kWh per jaar stroom levert.”

Stroom meten we in Ampère, elektrisch vermogen in Watt-uur (Wh). En wat is een ‘doorsnee’ huisinstallatie? Menig bouwbedrijf kan niet eens bepalen wat een ‘doorsnee woning’ is. En met de dalende prijzen, stijgend bewustzijn van de consument, betere produktieprocessen van leveranciers, zijn de ‘doorsnee’ setjes vaak al lang niet meer te definieren als ‘3 of 4 panelen’.

Als individue heb ik 9 zonnestroompanelen hier liggen 🙂 In de buurt kan ik genoeg aanwijzen met zelfs meer dan 9 zonnestroompanelen. Dus die loze kreet ‘doorsnee’ is zo verouderd, en mag heden ten dage naar het fossiele tijdperk worden teruggestuurd.

De opbrengsten zijn erg afhankelijk van: rendement zonnestroompanelen, rendement omvormer, orientatie in horizontaal en verticaal vlak, geografische ligging (aan de kust of binnenland) en beschaduwing (to name a few).

Leugen 3: “een installatie met 3 panelen kost tussen de 1.900 en 2.700 eur.”

Ook hier zegt het niets. Hoeveel Watt-piek en welke omvormer(s)  en montagematerialen worden in die ‘installatie’ genoemd? Goed rondkijken en offertes aanvragen (dus inlezen op de materie) en je kan voor dergelijke bedragen mooiere systemen plaatsen. Een grote verzameling van leveranciers is bijvoorbeeld terug te vinden op de nederlandse Solar Top 50. Een snelle zoekactie (nog niet representatief voor alle leveranciers!) geeft aan dat een klein setje (3 panelen, ca. 510Wp + omvormer) rond de 1.400 euro kost. Een grotere set (1.080 Wp, 6 panelen + omvormer) rond de 2.900 euro kost.

De terugverdientijd, een mooi eeuwig durend verhaal. Want HOE heeft deze Consumentenbond de terugverdientijd bepaald (TVT in het kort)? Kennelijk op zijn boerenfluitjes: investering gedeeld door de jaarlijkse besparing. Men vergeet (als ik dan toch even bezig ben): de inflatie (spaargeld op de bank brengt ook al weinig op), de fiscale heffing op spaargeld, en zo nog een aantal punten. TVT is pas goed te bepalen als we landelijk/internationaal overeenstemming vinden met wat we WEL en wat we NIET bij de TVT gaan betrekken. Zodra de Consumentenbond bij elke test van een televisie of strijkijzer wat daar de TVT van is, dan kunnen we eens rond de tafel zitten.

Overigens, vergeet ook niet dat het soms mogelijk is om provinciale en/of gemeentelijke subsidies te betrekken (het Vlagheidefonds in de regio Eindhoven/Den Bosch, de Limburgse Energiesubsidie etc.). Daarnaast…. ooit al eens gedacht om bij het oversluiten van een hypotheek voor een verbouwing, direct wat extra’s mee te nemen en daar een leuke (in omvang passende) zonnestroom-installatie (en/of zonneboiler) voor aan te schaffen?

Leugen 4: “Sommige moderne meters kunnen het teruggeleverde elektriciteit niet registreren.”

Snel genoeg te achterhalen, met een blik in uw meterkast, en de concrete vraag bij uw energiebedrijf zijn deze punten snel te achterhalen. Men is het gewoon bij wet verplicht uw ingevoedde elektriciteit te verrekenen/salderen, en of er nu en moderne elektronische meter hangt of een ferraris-meter: het moet hoe dan ook gebeuren.

Maar zoals eerder al geschreven: laat u niet dwingen tot vervangen van een analoge ferrarismeter of ‘slimme meter’.

Conclusie

Wees kritisch en stel vragen, dat geldt zeker voor zo’n organisatie als Consumentenbond. Kennelijk is het besef niet verder gegroeid dan ‘dat er zonnepanelen zijn’, maar goede achtergrondinformatie vergaren is voor deze journalisten wederom te veel werk gevraagd. Als consument zou ik een dergelijke zaak zeer kwalijk opvatten: als deze artikelen al ‘rammelen’ van alle kanten, laat staan dat u nog enige waarde moet hechten aan de toegewezen predikaten van andere produkten en vergelijkingen!

Mooi voornemen: 2011 ingaan zonder de Consumentenbond. Want als zij het echt niet weten, kun je maar beter zelf je onderzoek uitvoeren en je oordeel opstellen!

Gelukkig hebben mijn duurzame vrienden Floris, Jeroen, Martin en Peter ook al hun proza gereed.

0 gedachten over “De consumentenbond weet het niet

 • Ik sluit me aan bij je analyse en de oproep niet teveel aandacht te besteden aan de keurmerken van de Consumentenbond. Na het vorige artikel heb ik uitgebreid met de journalist gemaild over de onjuiste berekeningen. De nu gepubliceerde berekeningen zijn nog slechter dan de eerdere, men blijft doof voor serieuze berekeningen. En de onwetende consument maar vertrouwen op de analyses van de Consumentenbond. Niet doen! en gewoon net als ik je abonnement opzeggen.

 • ik had al 6 maanden geleden met dat 1e artikel opgezegd,
  met veel rumoer, maar het heeft niet geholpen, ze stoten bagger uit,
  net zoals de andere ancien regimes : eon essent nuon rwe oxxio en maak het maar af.

 • Het is overigens niet “de Energiewet”. Maar “Elektriciteitswet”. Er is ook een “Gaswet”, een “Warmtewet” (nog steeds niet werkend, maar da’s een ander verhaal), etc. Energie regelgeving in Nederland is een grote ambtelijke puinhoop, vandaar dat ook Consumentenbond er ook niks van snapt. Van meters en zonnepanelen snappen ze al jaren niet zoveel, en dat is ook wel begrijpelijk gezien hun veel te brede werkterrein (je kunt nooit alles doen, wat wel hun pretentie lijkt te zijn).

  Wel kwalijk dat ze dan diarrhee uitpoepen over o.a. PV, maar dat kan in NEEderland al jarenlang schaamteloos voortduren. Zelfs branchegenoten in de PV sector begaan regelmatig blunders met eenheden gebruik, tvt “berekeningen”, en ga zo maar door. Consumentenbond is beslist niet de enige die scheve schaatsten rijdt.

  Conclusie: er is nog zoooooveel zendingswerk te doen dat je er moedeloos van wordt.

  Ik heb ook wat correcties bij Jeroen gezet: zelfs de specialisten weten vaak niet hoe dat nou precies zit met de bemetering van SDE installaties. Die salderen namelijk net zo hard als alle andere systemen (als er geen teruglooprem op een Ferrarismeter zit of er een digitale meter is die niet eens productie of teruglevering KAN registreren, waarvan ik in ieder geval een voorbeeld ken).

 • Quote: “Stroom meten we in Ampère, elektrisch vermogen in Watt-uur (Wh).”

  Oei, wederom fout. Elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in Watt (W). Elektrische energie wordt uitgedrukt in Joule (J), maar is beter bekend als kilowattuur (kWh).

  Vind de artikelen van de Consumentenbond altijd al zeer kort door de bocht, maar hier maken ze het wel heel bont door gewoonweg foutieve informatie te leveren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.