Digitale kWh-meter geplaatst

Aan de rechterzijde de kWh-meter

Nu al mijn zonnestroompanelen op 1 keten zijn aangesloten op de omvormer, en deze installatie op 1 ‘dedicated’ elektrische groep zit (hierop is alleen de omvormer aangesloten, verder geen enkel andere belasting, zoals in voorschriften bepaald is bij grote vermogens) kan ik verder met het ideale doel: geautomatiseerd meten. Hiervoor heb je naast een interface naar een internet-verbinding ook een signaal nodig. De draaischijfmeter (ferraris-meter) in het tuinhuis gebruik ik momenteel om de meterstanden bij te houden. Maar daar blijft het bij, gezien de afstand wordt het een aardig karwei om een signaal naar de meterkast te brengen.

Nu heb ik via internet een digitale kWh-meter besteld die ik rechtstreeks op de installatie kan ‘klikken’ in de meterkast, tussen de groepen en aardlekschakelaars. Met de optische S0-interface, pulserend op 1.000 imp/kWh, is dan al een mooi signaal voor het meten te gebruiken.

De nauwkeurigheid is uiteraard ook belangrijk voor het meten. Deze is voor dit apparaat vastgesteld op Class 1 (voor de IEC 61036 standaard). Met wat zoekwerk gaf dit aan dat er maximaal 1% afwijking bij de ‘rated current’ , hier 5 Ampère. Zeker goed genoeg voor de huis-tuin en keukendoeleinden in de eigen woning. Het aflezen is mogelijk met 2 decimalen achter de komma bij deze uitvoering. Verbruik van deze meter is kleiner of gelijk aan 0,4 Watt aldus de specificaties.

Het installeren

Het installeren is makkelijk als je enig verstand hebt van installatietechniek. De meter is eenvoudig op de rails te ‘klikken’ van  je installatie. Aansluiten op de nul (blauw) en fase (bruin) volgens het meegeleverde schema. Niets bijzonders eigenlijk, een minuut of 5 a 10 is alles wat je nodig hebt. Daarna alles weer monteren en klaar! Het afdek-kapje van de installatie-kast kun je op maat maken door enkele smalle eenheden af te breken.

Voorlopig monitor ik even beide meters, zowel de ferraris (geijkt door het duits ijkwezen) als deze digitale kWh-meter. Als het goed is moeten beide periodiek dezelfde opbrengsten weergeven. Time will tell….

Deze meter is besteld en geleverd door Eprotech.

0 gedachten over “Digitale kWh-meter geplaatst

 • @Sander: klopt, ik denk dat ik de Arduino niet optisch koppel aan het S0-signaal, maar elektrisch koppel.
  Programmeren en grafiekjes maken is wat lastiger voor mij, maar niet onmogelijk 🙂
  Wordt vervolgd…

 • Ik ben ook bezig met een project waarbij ik een KWh meter aansluit op een router (waarschijnlijk via een arduino). Ik vroeg mij af wat het s0 signaal is en of het eenvoudig te meten is met een arduino.

 • Het S0-signaal (S-nul) is een puls die de kWh-meter (digitaal) afgeeft. Digitaal kan zijn elektrisch danwel via een LED.
  Detecteren is eenvoudig te doen met de Arduino (al heb ik even gezien dat momenteel de connectie niet goed werkt met mijn installatie).

 • Alvast bedankt voor uw reactie.

  Ik ga het elektrisch uitlezen, maar ik kan op internet er weinig over vinden. Naar mijn idee is het een soort schakelaar die korte pulsen geeft (door even verbinding te maken). Ik vroeg me af of dit wel klopt.

 • Wellicht suffe vraag maar onthoud zo’n digitale kwh meter zijn uitlezing ook als hij (even) spanningsloos is geweest?

 • Mooie meter, ga ik ook kopen.

  En moet je bij het aansluiten op een of ander manier rekening houden met de stroom richting; dus van paneel naar net ipv andersom? Bij elektriciteitskosten meters moet je soms wat aanpassen om opbrengsten ipv verbruik te meten las ik op een forum.

  Stel er is geen zon, alleen wat sluipverbruik van de omvormers, loopt de meter dan terug?

  Hoe fel is dat ledje? Ben benieuwd of mijn enymate hem kan detecteren.

 • @Marc: de teller van de geplaatste digitale kWh-meter loopt zover ik zie niet terug. Sterker nog, ik heb deze aangesloten op een ‘omgekeerde wijze’: de zijde aan het lichtnet zie ik als verbruiker, de PV-zijde zie ik als leverancier.
  Teruglopen van de teller? nog niet gespot, mocht er uberhaupt al een fiks sluipverbruikende omvormer aan hangen. Heb er al een serie aan gehad: Mastervolt Soladin600, Sungrow 1k5TL, SMA Sunnyboy 1700, en nu de Sungrow SG3kTL.

  De LED is duidelijk zichtbaar, ik verwacht niet dat de Enymate (of andere optisch waarnemende sensor) problemen heeft het signaal te detecteren.
  Het ‘omdraaien’ waar je naar refereert in elektriciteitsverbruiksmeters is vroeger wel zo geweest. Maar goed… persoonlijk denk ik niet dat je dat hoeft te doen. Overigens, voor de liefhebber(s) ik heb nog 2 (geijkte) ferraris-meters (draaischijfmeters) die voor PV-metingen goed inzetbaar zijn (nu ik digitaal alles registreer).

 • He Niels,

  Wat voor een elektriciteitsmeter heb jij in je meterkast? Een ferraris ivm teruglevering of een “slimme”?

  Foto’s zijn welkom 😉

 • @Paul: een eerdere foto van mijn hoofd-meter is hier te zien: ISKRA digitale meter

  Het is geen ferraris-meter (of draaischijfmeter), maar een gewone digitale meter met verbruik-en terugleverindicatie.
  Dus ook geen ‘slimme’ meter (die kan communiceren te pas en te onpas met derden buiten de woning).

 • Bedankt Niels,

  Heb in mijn huis een klein kastje (geen idee wat voor type) en ik wil mogelijk in de toekomst zonnepanelen gaan plaatsen. Maar vermoedelijk moet de meter dan ook vervangen gaan worden voor teruglevering 🙁

 • Niels, ik heb dezelfde meter, maar wat is dat stekkertje???. Mijn pv=1710wp met 3xsoladin600. Ik heb geen opbrengstmeter.

 • @Jan v L.: het zwarte blokje met rode LED is een (optische) sensor die aangesloten is op de Enymate (waar ik ten tijde van de foto e.e.a. heb getest).

 • He, fijn om te zien dat er mensen zijn die nog opletten. Neem geen slimme/sluwe meter.
  Verdiep u erin voor het netbeheer bedrijf hem al heeft geinstalleerd (dat kan snel gaan).

  Wat betreft de din rail kwh meter. Ik heb er een gevonden op:
  http://youless.nl/productdetails/product/kWh-meter.html
  Die kost +- de helft van de E-Pro Tech bv en heeft de zelfde specs (gekregen via aanvraag per mail)

  Succes en bedankt voor het delen van de info!

 • Dank voor de tip, maar er staat niets over nauwkeurigheidsklasse bij Youless vermeld. Dus goedkoper kan mogelijk ook onnauwkeuriger zijn. Mijn uitvoering heeft max 1% onnauwkeurigheid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.