Op bezoek bij Siderea

Zondag 28 november j.l. ben ik op bezoek geweest bij Rob de Bree, oprichter van de website Siderea.nl en ontwerper & bouwer van een zeer geavanceerde en nauwkeurige simulator voor zonnestroom. Door mijn (ongewoon) hoge opbrengsten had ik al menig email met Rob uitgewisseld  en uiteindelijk heb ik de ‘koe bij de duurzame horens’ gepakt, en een bezoek gebracht aan Rob in een rustieke Twents dorpje. Daar is prettig kennisgemaakt en bijgepraat over duurzaamheid, zonnepanelen, energie-transitie en andere duurzame onderwerpen….

Toedracht

Rob de Bree is van oorsprong een techneut met een elektrotechnische achtergrond in de scheepvaart, waar hij jaren als verbindingsofficier de telecommunicatie regelde voor de kapitein en zijn schip. Echter door de verdere ontwikkeling en de oprukkende mogelijkheden van telefonie via de satelliet, verdween de rol als verbindingsofficier. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de ICT is Rob zich uiteindelijk gaan toeleggen op duurzame energie met zonnestroom als specialiteit. De grote vraag met zonnestroom is: “Wat ga ik nu precies produceren en wat is de relatie met metingen aan andere zonnestroom-systemen?”. Na surfen over het internet, werd al snel contact gelegd met Peter Segaar (PolderPV.nl) die zo’n beetje een wandelende encyclopedie is op het gebied van zonnestroom. Het idee om uiteindelijk een eigen simulator te ontwerpen is ontstaan omdat zonnepanelen het in de praktijk veel beter “doen” dan wordt beweerd, aldus Rob.

De Siderea PV Simulator

PV-configuratie opgenomen in de Siderea simulator

Als je weet wat een horizontaal vlak aan licht opvangt, opgebouwd uit directe lichtstralen en diffuus licht (bijvoorbeeld via de wolken, en rondom de gehele open hemel/lucht), dan kun je uitrekenen hoeveel energie een (schuin) paneelvlak vangt. De energie die op het paneel valt kun je dan weer omrekenen in electrische energie die wordt aangeboden aan een omvormer. En door de verliezen in omvormer en bekabeling in rekening te brengen wordt de netto opbrengst aan het lichtnet berekend.

Afgeleid hiervan kun je met wat rekenwerk een verhouding bepalen die aangeeft hoe efficiënt het zonnestroomsysteem is: de Performance Ratio (PR). Dit is een constante, die iets zegt over de kwaliteit van het betreffende systeem. De simulator van Rob is vergeleken met een tiental zonnestroomsystemen in Nederland en laat gemiddelde afwijkingen zien van slechts 1% met de gemeten jaarproductie.

Het is erg fascinerend om te zien hoe Rob dit systeem opgezet heeft in een groot aantal spreadsheets draaiend op een Apple Mac Mini. Het enige wat even tijd nodig heeft is het doorrekenen van een groot aantal parameters, maar dat duurt maar 30 seconden. Gezien de vele bewerkingen, is dat zeker niet slecht te noemen!

Lange termijn analyse

Zonnestand en instralingsdiagram van een zonnestroom-installatie

Tijdens het gesprek is ook even stil gestaan bij de veroudering van zonnestroomsystemen. Rob had direct een goed voorbeeld van een 10 jaar oud systeem, waarin de opbrengsten voortdurend werden vergeleken met de simulator. Bij degradatie neemt de opbrengst van een pv-systeem geleidelijk aan af en zou dan moeten gaan achterlopen met die uit de simulator. Echter, het pv-systeem wat getoond werd liep na 10 jaar nog steeds synchroon met de simulator, dus nog geen enkele veroudering zichtbaar! En dat na 10 jaar en circa 3.000kWh productie in nederlandse omstandigheden!

Meetdienst

Nu Rob met zijn simulator zeer nauwkeurig de opbrengsten kan bepalen, is sinds enkele jaren een meetdienst beschikbaar voor de particulier. Voor een kleine bijdrage, €50 per jaar, ontvang je maandelijks een rapport over jouw installatie. Mochten er consequent grote afwijkingen aan het licht komen tussen de (eigen) gemeten opbrengsten en de in de simulator bepaalde opbrengsten, dan wordt het tijd om op onderzoek te gaan. Misschien een slechte connector in de bekabeling? Of een omvormer die een beginnend defect heeft en daardoor niet optimaal werkt? Al met al een mooie controle voor je installatie en het werkt allemaal met grote nauwkeurigheid. Bij het vergelijken is het wel van belang dat je een goede kWh-meter hebt voor je zonnestroompanelen.

Maand-en weekprognoses vanuit de Siderea simulator

Gebruik daarvoor bij voorkeur een geijkte ferraris-meter (draaischijf-meter) of een digitale kWh-meter met een nauwkeurigheid type “Class 1′′. Want sommige kWh-meters die je in het stopcontact kan steken als een stekker, kunnen erg onnauwkeurig blijken (zoals ik zelf heb ondervonden).

Voor meer informatie & vragen omtrent deze meetdienst met de Siderea simulator, kunt u contact opnemen met Rob via info@siderea.nl of via zijn website www.siderea.nl

0 gedachten over “Op bezoek bij Siderea

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.