Terugblik 2010

De laatste dagen van 2010 glijden voorbij, op naar het nieuwe jaar 2011. Nu kan ik net als zoveel zonnepaneel-bezitters weer gaan bloggen over de verbruik en opbrengsten maar… dat doe ik dit keer niet. Dit keer kijk ik terug op zaken die ik opgepakt heb teneinde mijn CO2 footprint te verkleinen. En als ik zo terug kijk, zijn er zoveel zaken aan bod gekomen, dat het bijzonder is deze weer te benoemen….

Biologisch vlees

Na een barbequeue bij Olino.org en een excursie bij de Blije Big (in Eindhoven), was ik echt enorm enthousiast over de smaak en structuur van het vlees. Heerlijk, mals en sappig, waarbij de dieren een waardig bestaan hebben gehad met veel bewegingsvrijheid/vrije uitloop, gevarieerd eten en goed geventileerde stallen.

Sinds die tijd heb ik structureel het vlees meer en meer kritisch bekeken en kies ik wederom voor een stukje kwaliteits-vlees. Natuurlijk is geen vlees eten helemaal super, maar goed… laat ik eerst beginnen met omschakelen naar kwaliteitsvlees. En laat het kwalitatief mindere vlees voor wat het is.

Bamboe kleding

Dit jaar is ook een eye-opener voor bamboe kleding geweest. Inmiddels heb ik circa 12 paar bamboe sokken, 6 bamboe T-shirts in de kledingkast hangen. En nog steeds groeit het aandeel bamboe hard: ook de bamboe badmat (lekker zacht aan de voeten in de badkamer) en bamboe handdoeken van Santens (4 stuks) zijn hier terug te vinden.

Zonneboiler

Sinds dit jaar is ook de woning voorzien van een zonneboilersysteem die warm tapwater en centrale verwarming bedient. Tot op heden erg complex systeem, wat de fijn-afstelling wel moeilijker maakt. Maar na de strenge vorst en koude van de afgelopen weken heb ik nu mijn basis-instelling kunnen vinden, mede geholpen door Eric v. W. en mijn Qsolar dealer Kerkhoff te Groesbeek. Besparing? Tja, de nieuwe voorschot-overzichten laten zien dat mijn redelijk stabiele verbruik van aardgas van ca. 800-850 m³ nu bijgesteld zijn naar 500-550 m³.

Zonnepaneel-omvormer

Dankzij een periodieke bonus heb ik in samenloop van omstandigheden de 3 Mastervolt Soladin omvormers vervangen door 1 exemplaar van Sungrow (type SG1k5TL). Hoger rendement, en het koppelen van 3 ketens naar 1 grote keten van panelen (met meer-opbrengst bij diffuus licht en langer ‘doorgaan’) moet komend jaar een leuke opbrengst gaan realiseren.

Lokale politiek

Met de kennis en ervaring die ik heb wil ik proberen ook in mijn woonplaats een groene revolutie te ontketenen. Inmiddels lid geworden van de lokale politieke partij (CDA, als grootste uit de bus gekomen na de gemeenteraadverkiezingen van november j.l.), en ook nog in gesprek samen met 3 andere inwoners (Harm, Patrick, Sander) en de gemeente om actief van gedachten te wisselen over duurzaamheid. Hierbij hebben we ook al een offerte (deze omhelst het verduurzamen van de sportclub middels zonneboiler-systemen en een kleine zonnestroompaneel-installatie) van een sportclub mogen bestuderen en onze feedback mogen geven.

Ook ben ik weer in de touwen geklommen om in mijn straat zoveel mogelijk deelnemers te verzamelen voor de 3e editie van de Klimaatstraatfeest. Op dit moment tel ik in totaal 5 huizen in mijn straat die zich in elk geval aangemeld hebben. Natuurlijk mag ik ook de jaarlijkse Solardays niet vergeten, waar de opkomst aanzienlijk was in vergelijking met eerdere jaren.

Daarbij komt ook nog de nationale Burendag, waar ik gezellig mee geholpen heb om met de omwonenden gezellig een bakkie koffie te doen en nader kennis te maken. Ja, ook dat is duurzaam 🙂

Transport

Dit jaar geen vliegvakantie naar Amerika, maar helaas is het aandeel transport nog substantieel groot. Mede door de weinige diversiteit aan werkgelegenheid in mijn regio (zo ver ik heb kunnen vinden) ben ik genoodzaakt tot aanzienlijk woon-werkverkeer in de detachering. Grofweg zijn er met de Honda Civic Hybrid (dat dan weer wel) zo’n 45.000km verreden dit jaar.

Daarbij wil ik wel even vermelden dat ik (gelukkig) weinig prive de lease-auto gebruik, en veel meer dit jaar ben gaan fietsen. Met de ligfiets heb ik zeker in voorjaar en de zomermaanden lekkere afstanden afgelegd. Exacte tellerstand van ligfiets & gewone fiets heb ik even niet bij de hand, maar van 0 (2009) naar ca. 3.500 km (2010) is al een mooie stap! Op naar veel meer fietskilometers! Lichamelijk merk ik het ook: veel betere conditie, meer energie, meer spier/minder vetweefsel, lagere bloeddruk. Nee… voor 2011 ga ik weer sporten. De nijmeegse vierdaagse 2011 staat al geagendeerd, en ik ga me zeker serieus voorbereiden!

LED verlichting

Inmiddels is dit jaar ook mijn verlichting meer en meer door LED verlichting verzorgd. Tot nu toe tevreden, en sfeervol verlicht met zeer efficiente spots.

Donor

In dit jaar heb ik ook de overstap gemaakt van volbloed donor naar plasmaferese donor. Kost iets meer tijd het doneren, maar goed, ik kan het aardig inplannen (zeker met plasmaferese is het gelijk inroosteren met je agenda eenvoudiger).

Ben benieuwd of door de kleine artikelen over de bloedbank en donor-lidmaatschap er nog meer mensen zich aangemeld hebben bij Sanquin of het nationale donorregister.

Tuin, flora en fauna

Sinds december is ook een vogelvoederhuisje geplaatst, compleet met extra pinda’s, noten, zonnebloempitten etc. Ik merk dat vooral de merel zich snel laat zien, en helaas nog niet de kleine vrienden zoals koolmees en roodborstje.

Een poging om radijs, tomaat en aardbei op te kweken is in november gestaakt: de stekjes wilden gewoonweg niet meer groeien, ondanks voorzichtig en gematigd bewateren. Iets voor het nieuwe (voor)jaar om op te pakken, met als doel een ‘window-garden’ op te zetten.

Verwarming inregelen

In januari 2010 is door CVTuning.nl de verwarming onder handen genomen, en de resultaten waren al direct positief: ’s nachts geen enkele acitiveit, en keurig op tijd warm met een besparing van 10-15% op jaarverbruik van aardgas. Een must-have als je efficient wilt verwarmen, en een eenmalige investering die je in 1 a 2 jaar er zeker uit haalt. Bizar dat de verplichting tot het inregelen sinds 2005 is komen te vervallen! Zeker als je je bedenkt hoeveel huizen dus nieuw zijn, maar verre van optimaal zijn afgesteld.

Mechanische ventilatie inregelen

De mechanische ventilatie is eerder dit jaar ook aangepakt, en de Itho Ecofan (zelf al een rustige/stille ventilatie-eenheid) is nu goed ingesteld op de inlaat-trajecten in de woonkamer, badkamer en toiletgroep. Nu wordt daadwerkelijk evenredig veel lucht ververst, wat het klimaat binnen doet toenemen. Ook eerder (met de JE Stork Air CMFe) had ik al problemen met o.a. geluid, wat gelukkig door de Itho Ecofan al opgelost is. Alleen de ventilatie kon veel beter, wat nu dus opgelost is middels een ‘flow-meter’ en de juiste standen op de afzuigpunten (en capaciteit op de ventilatie-eenheid).

Sociaal

Verder heb ik weer een groot aantal bijzondere, actieve, bewuste mensen mogen leren kennen dit jaar. Of het nu kwam door een toevallig contact via een zakelijk netwerk, danwel via een andere weg. Genoeg om met gelijkgestemden met een groen hart in 2011 weer de contacten aan te halen. Tja, duurzaamheid is breed… en daar hoort ook een stuk sociaal contact bij. Mensen (namen schieten te kort): leuk met jullie kennis te mogen maken, en op naar de volgende Solar Meet in Gennep (medio juni/juli 2011).

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.