Verbruik in 2010

Even kort de cijfertjes, zoals ik ze vandaag om 15.00u heb verwerkt. De dikke mist hier zal zorgen dat er nog veel geproduceerd wordt, dus op het geheel genomen is dat niet zo’n ramp.

Zonnepanelen

Totaal hebben de 1.710 Wp aan panelen hier dit jaar 1.625,49 kWh geproduceerd. Genormaliseerd is dat 950,57 kWh/kWp. Niet slecht voor deze oostelijk gelegen installatie. Wederom een ‘in your face’ statement van de bezopen 850 kWh/kWp SDE-loterij ‘cap’.

Door de hoofdmeter/aansluiting is in totaal 1.250 kWh teruggeleverd (‘ingevoed’) op het lichtnet (totaaltelling van hoog-en laagtarief). Nice!

Mijn verbruik is over het jaar heen in hoog-en laagtarief 980 kWh gebleken. Nog NIPT onder de 1.000 kWh verbruiksgrens (magisch, I know), maar vooralsnog even kijken waar het door zijn gekomen. Er is in elk geval meer LED-verlichting geplaatst, de Qsolar zonneboiler maakt ook leuke uren met de gebufferde zonnewarmte. (2009: 966 kWh, 2008: 837 kWh  (vluchtig berekend)). Daarnaast ben ik sinds december in de beschikbaarheid gekomen (tussen opdrachten in), wat ook een meerverbruik dan normaal kan veroorzaken).

December is zoals bekend rijkelijk voorzien van sneeuw, ijzel, mist en korte dagen met laagstaande zon. De maandopbrengst is ook niet echt om over naar huis te schrijven: ca. 12kWh geproduceerd…

Gasverbruik

Dit jaar is de zonneboiler op basis van de Atag Qsolar geplaatst. Een deel van het verbruik is nog met de Intergas tot stand gekomen. Verder draaide de Qsolar tot na oktober redelijk autonoom op zonlicht, en begon mijn ‘stookseizoen’ ergens in november. Wel moet ik nog veel uitzoeken qua ‘finetunen’, dat zal in november/december een aanzienlijk meerverbruik hebben gerealiseerd.

Totaal is er in 2010 een absurde 982 m³ aan aardgas verbruikt. Let wel dat januari, februari al aanzienlijk koud waren, zo ook november en december die veel vorst, sneeuw en lage temperaturen in rekening bracht.

Met enig zoeken trof ik aan dat men tot en met 28 december 2010 voor Volkel 611,5 gewogen graaddagen had gemeten voor deze maand. Voorlopig telling dus voor 2010, regio Volkel, gewogen graaddagen: 3.375,4 gewogen graaddagen. Zoals ik al verwacht had: een koud jaar! (De definitieve aantal gewogen graaddagen zal ik na beschikbaar komen bij KWA hierin verwerken).

Gecorrigeerd met graaddagen en vergeleken met het basisjaar 2007 (toen een verbruik van 818 m³) zou ik nu 772,13 m³ aardgas verbruikt hebben.

Atag Qsolar

Sinds half dit jaar is de Qsolar in gebruik genomen. Veel parameters, niet de standaard ‘plaatsen en het zal wel goed wezen’ ketel, maar echt een degelijk brokje kwaliteit.

Zo is sinds dat jaar 15 GJ  verbruikt (volgens Atag komt dit overeen met 495 m³ aardgas). Vooralsnog is alleen de CV hier verantwoordelijk voor, aangezien de parameter voor verbruik van tapwater nog steeds op 0 staat.

Totaal zijn er 634 branduren doorlopen, iets meer dan 26 dagen. Niet slecht voor een systeem wat al vele maanden hier geplaatst is. Van de 634 uren zijn er 607 voor rekening van de centrale verwarming, en 27 uur voor warm tapwater.

Sinds installatie heeft de zonlicht collectorpomp (INFO-parameter 204) er lustig op gewerkt: 1020 uur achter de kiezen (ca. 42,5 dagen bij vol-continue bedrijf). Voor de ondersteuning van de centrale verwarming middels zonlicht zijn er 293 uur geregistreerd (INFO parameter 205).

Water

Dit jaar is 31 m³ water verbruikt, veelal in de zomer uiteraard genietend van de zonneboiler. Doorsnee zit ik rond de 25-26 m³ per jaar, dus een lichte stijging.

Voor besproeien van de tuin en kamerplanten gebruik ik overigens gewoon de regenton 🙂

Auto

Ik rij in de Honda Civic Hybrid rond voor voornamelijk mijn werk (ICT-detachering/consulting). In 2010 heb ik 45.652 km hiermee verreden. Splits ik dit uit, dan is een groot deel zakelijk, en prive is er naast de vakantie in Noorwegen minimaal mee gereden. Schatting van prive-aandeel is ca. 5.000km voor 2010.

Fiets

Voor de fiets heb ik in 2010 bijzonder veel op de ligfiets gereden. Gecombineerd met de stadsfiets voor kleine boodschappen, is hiermee ca. 3.500 km mee op de teller gezet. Vergeleken met 2009 kan ik zeker stellen dat ik van minimaal fietsen (ik gok op een kilometer of 200 in 2009) een aanzienlijke toename bereikt 🙂 Houden zo, het fietsen houdt mij echt gezond!

Vliegen

Door elektronische storing van de lease-auto in Noorwegen, is de repatriering via de leasemaatschappij verlopen. Zij hebben deze operatie verder gecoordineerd, en mij via een lijnvlucht terug gehaald. Als er niets tussen was gekomen, had ik de normale rit gehad met de oversteek per schip naar Denemarken. Dus gevoelsmatig 0 km gevlogen, feitelijk een enkele vlucht van Oslo (Torp) naar Amsterdam in een Cityhopper, toch 823 km door de lucht verplaatst.

Vlees

Vlees is een van de grote onderdelen waarbij veel CO2 vrij komt, en de enorme hoeveelheid bronnen nodig zijn om 1 kg. vlees te produceren (denk aan weide, stallen, mestafvoer/verwerking). Ik moet bekennen: ik ben nog verre van vegetarier of veganist, maar kies nu steevast voor biologisch vlees en laat de ‘kiloknallers’ letterlijk liggen. Niet te meten of te verwoorden, maar wel een stukje verduurzaming in levensstijl.

Update: Graaddagen (gewogen) van regio Volkel uit KWA.nl website overgenomen. Hiermee is de informatie uit de tekst niet meer van toepassing en doorgestreept. De eerder genoemde waarde voor deze regio waren tellingen tot en met 28 december 2010 j.l.

0 gedachten over “Verbruik in 2010

 • KWA heeft de gewogen graaddagen voor december 2010 zojuist beschikbaar gesteld en kan 2010 nu ‘opgemaakt’ worden:
  voor regio Volkel zijn er 3.440,20 graaddagen gemeten.
  Na herberekenen voor gecorrigeerd gasverbruik (op jaarverbruik) vergeleken met mijn ‘basisjaar’ 2007, staan er dan 757 m3 aardgas op de teller, ofwel: een besparing van 7,90%.

 • ziet er goed uit, ik ben benieuwd naar volgend jaar

  maar:
  Niet slecht voor deze oostelijk gelegen installatie.
  oostelijk?

 • @sander: Oostelijk als in relatie tot Nederland: oostelijk, duitse grens.
  Uiteraard zijn de zonnestroompanelen & collectoren (zonneboiler) volledig op het zuiden georienteerd/gericht. 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.