EPC norm 2011

Met ingang van januari 2011 is door de overheid de norm aangescherpt op het punt van energiezuinige woningen. De EPC (Energie Prestatie Coefficient) gaat van 0,8 naar 0,6.

Dit heeft gevolgen voor de nieuw te bouwen woningen, die aan betere isolatie en verwarmingseisen dienen te voldoen.

Nu denk je ‘so what?’. Het lijkt mij niet ondenkbaar dat door deze verandering een marktwerking gaat gelden. Woon je nog in een oud, niet aangepast en energieslurpende woning, dan heb je mogelijk een probleem bij verkoop. Er wordt al gefluisterd dat er zonder energielabel het passeren bij de notaris geblokkeerd gaat worden. Aan de andere kant: de vraagprijs kan wel hoog wezen, doch de uiteindelijke verkoopprijs kan beduidend lager komen te liggen. Hiermee kan het zijn dat mensen die verwachten hun huis in de (nabije) toekomst met overwaarde te gaan verkopen, alsnog nipt quite spelen of geld toe mogen leggen. Nog een reden om je woning met de tijd aan te passen met duurzame energie en technieken die daarbij komen. Zonnepanelen zijn relatief goed op de daken te installeren, dubbel glas is ook in hogere isolatie-waarden verkrijgbaar, en zo zijn ook nog warmtepompen voorhanden.

In 2015 overigens wordt deze EPC norm aangescherpt naar 0,4 om in 2020 (indien haalbaar) op 0,0 uit te komen.

Hoe zien jullie deze ontwikkelingen in het kader van bestaande woningen, marktprijzen en milieueffecten?

0 thoughts on “EPC norm 2011

 • Minister Donner heeft een maand geleden een brief naar de Tweede Kamer gestuurd dat hij over twee jaar harde sancties wil gaan invoeren voor huizen zonder energielabel. Wanneer er geen energielabel is, dan gaat de eigendom van het huis niet over. Huurders van een huis zonder label zouden een deel van de huur niet hoeven te betalen. Vereniging Eigen Huis en de NVM schreeuwen moord en brand.

  Ik vind het eigenlijk wel prima. Geen label, geen verkoop. Een label resulteert in een hoger energiebewustzijn en dus een lager verbruik. Ik denk ook dat het energieverbruik (of label dus) wel degelijk van invloed is op de prijs van een woning en dat is een goede zaak.

  Over de brief van Donner staat een artikel op mijn site. Ik plaats geen link, want ik weet niet of dat mag.

 • Persoonlijk denk ik nog steeds dat we wel erg ver gaan en dat het vrijwel onmogelijk is om van een bestaand gebouw een EPC van 0 te verwachten. Op vrijwel alle voorbeelden die in de bladen verschijnen is bouwfysisch vanalles aan te merken.
  Recht rekenen lukt vast wel, maar of het in de praktijk ook een duurzaam huis met lange levensduur en leefbare woning oplevert is maar zeer de vraag.

  De tijd zal het uitwijzen.

  Misschien moeten we uiteindelijk wel alles slopen en alleen nog maar earthships bouwen. En nee, dat is niet cynisch bedoeld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.