Filmavond Transition Town Eindhoven

Zaterdag 15 januari j.l. ben ik te gast bij de Transition Town Eindhoven, waar men bij een van de enthousiaste mensen (Jeroen van Agt) een filmavond en intervisie hield over de getoonde film. Dit keer stond de film “A crude awakening: the oil crash” op het programma. Na een warm welkom (als verre gast uit Gennep op visite in Eindhoven) is een rondje gedaan waarin iedereen zijn/haar achtergrond vertelde, de ervaringen met transition town, en bijzondere dingen die hem/haar zoal bezighouden. Het valt mij persoonlijk op dat iedereen enorm betrokken is bij het transition town concept, wat alleen maar aan te moedigen is.

De filmavond

In totaal hebben zo’n 17 mensen deze film bekeken (ondanks dat er veel meer aanmeldingen waren ontvangen). Iedereen die te gast was, had wat te drinken en te knabbelen meegenomen zodat de avond erg sociaal verliep.

De film is best ontnuchterend te noemen. Want heel helder wordt getoond hoe de huidige (moderne) wereld als een junk verslaafd is geraakt aan olie (en nevenproducten), zonder dat men ergens een idee heeft wat we gaan doen zonder de olie. In de intervisie kwam ook de huidige situatie naar voren: in menig land is nu voedselschaarste ontstaan. Iedere westers land denkt met geld ze te kunnen ondersteunen, maar “we” vergeten de relatie die ligt tussen de voedselprijzen en de olieprijs. De journalisten rapporteren alleen dat er honger en onrust uitbreekt ten gevolge van de stijgende voedselprijzen, maar men vraagt zich niet verder af waardoor de voedselprijzen zo enorm stijgen.

Zo komen er weer een aantal thema’s van Transition Town Eindhoven naar voren, zoals de permacultuur. Bij een groot aantal mensen legt men gezamelijk een tuin aan waarin planten, kruiden en insecten elkaar ondersteunen. Als gevolg: geen ziekten, geen bestrijdingsmiddelen en rijpe opbrengsten. Een goed opgezet idee van een permacultuur tuin heeft ca. 4 m² nodig om een huishouden te voorzien in voedsel. De deelnemers die elkaar helpen, kunnen via een ‘permablitz’ in 1 dag een tuin aangeleg krijgen (waarbij dus iedereen elkaar helpt, ook een belangrijk onderdeel in de Transition Town).

Na afloop heb ik afscheid genomen van iedereen, en keerde ik rond 3.00u weer thuis. Terug in Gennep, waar het transition town idee wel leeft bij een enkel individu, maar die nog hier invulling aan wil geven op concretere wijze… Mocht je in gemeente Gennep wonen en hier ook in geïnteresseerd in zijn (of je al ingelezen hebben op het Transition Town concept), neem dan gerust contact op met mij

Het boek over Transition Town is gratis te downloaden op deze lokatie, of als paperback te bestellen bij reguliere kanalen.

0 gedachten over “Filmavond Transition Town Eindhoven

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.