Mastervolt Soladin recall

Omvormerfabrikant Mastervolt heeft voor zijn Soladin omvormers een terugroep-actie in het leven gesteld. Kennelijk is er een component aanwezig in een bepaalde reeks, die vervangen gaat worden. Deze omvormers zijn in Nederland op vele (kleine) zonnestroominstallaties terug te vinden, vaak in een configuratie van 3 of 4 zonnestroompanelen.

Nu heb ik zelf 3 omvormers van dit model voorhanden en gelijk gecontroleerd: bij mij zijn alle 3 de omvormers (aangeschaft in december 2006 en december 2007) gereed voor de modificatie en gaan teruggestuurd worden. Uiteraard: eerst even controleren of uw omvormer aangepast moet worden, daarna registreren voor de omruil bij Mastervolt, en na verdere informatie (per email door Mastervolt) de omruilactie op te volgen.

Om te controleren of uw Soladin omvormer ook teruggestuurd dient te worden, surf dan naar http://www.soladin.nl/recall en volg daar de verdere instructies op.

Ook PV-collega’s Jeroen HaringmanBerend Wagenvoort, Marcel Reinieren en Martin Kleinman hebben al op hun blog/website een bericht geplaatst om deze actie onder de aandacht te brengen.

0 gedachten over “Mastervolt Soladin recall

 • Zojuist (rond 11.00u) per email van Mastervolt een email ontvangen als verzendbevestiging. De 3 dozen voor retour-zenden van de omvormers zijn ‘as I speak’ nu onderweg.

 • Vandaag zijn de 3 retour-verpakkingen per post op mijn adres aangekomen.
  Naar verwachting ga ik ze vrijdag a.s. (14 januari 2010) retourneren.

 • Ingepakt en verzegeld staan de 3 omvormers klaar. De kracht van de zegels/plakband valt overigens enorm tegen: binnen 5 minuten na verzegelen sprongen ze los.
  Dus met een stevig stuk doorzichtig tape de dozen goed afgesloten 🙂
  TIP!

 • Vanochtend om 11:30u de 3 omvormers afgegeven bij het Kiala punt (tankstation “De Grens” in Heijen.
  hmmm how rude: duurzame energie-middelen afgeven op een fossiel brandstofdepot… 😉
  Ik wacht geduldig op wat komen gaat, met de drie track-and-trace nummers bij de hand.

 • Zojuist gekeken: de 3 pakketten liggen nog steeds bij het Kiala punt. Bijna een week verder in tijd, maar nog geen meter in afstand 🙁

  Nou ja…. gelukkig heb ik Sungrow snorren die de oogst binnen haalt 🙂

 • Zojuist weer even gecontroleerd naar de status.
  Opeens is NU (25 januari) de update dat op 17 januari j.l. (15:41u) de pakketjes zijn doorgestuurd!

 • Vanmiddag is koeriersdienst DHL aan de deur geweest met 3 pakketjes.
  Aangezien ik op het werk was, verwacht ik morgen mijn ‘total recall’ te kunnen afsluiten met drie gereviseerde/gemodificeerde/nieuwe omvormers.

 • Vanmorgen rond 11.00 uur de DHL koerier moeten mislopen….
  ik probeer de omvormers dan maar vanavond bij het depot in Arnhem op te halen.
  Benieuwd hoe de omvormers er uit zien, of ze nieuw of refurbished zijn.
  In elk geval plan ik 2 of 3 omvormers inzetten op de westzijde van mijn woning.

 • Zojuist de omvormers bij het DHL depot opgehaald.
  het zijn alle drie paketten, compleet met handleiding, omvormer etc. gesealed/ingepakt zoals deze bij de fabriek eruit komen.
  serienummers starten alle drie met ‘AO……’.

 • Ik baal, de nieuwste omvormer Soladin 600 ,vorig jaar (januari2010) wil niet los alles geprobeerd>….noway….,ik heb gebeld met mastervolt die wil kost wat kost een monteur langs laten komen…..!
  dat telefoontje is nu (28Jan) 2weken geleden ,en nog niks gehoord.
  via “track en tracé” gezien dat mijn andere ,wel los gekregen , omvormer sinds 19-01-2011 15:46 bij mastervolt is, maar nog geen mailtje gehad.
  ik ga er maar eens een telefoontje aan wagen.

 • Jan: de connectoren van de DC-bekabeling zijn inderdaad erg lastig te verwijderen.
  ik vernam dat sommige mensen bij ontvangst van het pakketje ook een kunststof gereedschap erbij hadden ontvangen om de connectoren los te krijgen.
  Je zou met een kleine puntbektang de lipjes voorzichtig in kunnen drukken.

 • Hoi Niels,

  Ben ik weer, ik heb de omvormer deze middag tijdens een “nu of nooit” actie toch los gekregen door met een klein model schroevendraaier gewoon het lipje ingedrukt en doorgedrukt tot hij een stukje in de conector van de soladin min pool in drong en daarmee de ruimte waar de lipjes door heen moeten een beetje op gerekt.
  Ik had gedacht dat er schade aan de conector zou onstaan of dat de lipjes zouden af breken maar daar zat meer rek in dan gedacht, het zelfde aan de andere kant uit gevoerd en…. hoepla ….los was de lastpak.
  Inmiddels zit dus eindelijk mijn tweede soladin in de doos klaar voor verzending, ik heb voor de zekerheid maar even een briefje bij gevoegd dat het onderdeel mischien beter vervangen kan worden, heeft heel wat krachten te verduren gehad, zoveel dat hij flink los zit.

  Ik werk dagelijks aan elektrische installaties en ben heus wel een beetje handig op dit gebied, maar dat blauwe sleuteltje,punttang,schroevendraaiers,extra paar handen, het mocht niet baten het moest op de boven beschreven manier.
  Je weet nooit hoe bij de andere partij er op gereageerd wordt vandaar dat ik de actie eerst met de helpdesk heb doorgesproken .
  Nu morgen naar het kiala punt en hopen dat hij spoedig terug komt
  mijn andere soladin is sinds 19-01 bij mastervolt maar tot op heden nog geen bericht
  gehad, jij had wat dat betreft meer geluk. het is je gegund.

  vriendelijke groet, Jan
  (vader van gezin met 3 kinderen,vrijstaande woning, , stroom+Gas kosten +/-E.200,–per jaar zonder gerief verlies)

 • @Jan: proficiat dat het toch gelukt is, dat ontkoppelen. Blijft toch een lastig moment: het ontkoppelen van omvormer en/of zonnestroompanelen (in december zelf ondervonden met ‘koude klauwen’, een jachtige limburgse sneeuwbui en goed sluitende connectoren).

  Mijn verwachting is dat Mastervolt elke ontvangen omvormer niet individueel gaat reviseren, maar jou per direct een splinternieuwe omvormer toe zenden zal.
  De 3 omvormers die ik retour kreeg hadden als serienummer ‘AO…..’ en zijn dus als nieuw te benutten (ondanks dat op de correspondentie/emails steeds steevast ‘refurbished’ staat weergegeven).

  En je hebt geluk: jij ontving nog een kunststof sleuteltje voor de multicontact connectoren te ontkoppelen… Die zaten in de 3 enveloppen/dozen die ik mocht ontvangen voor verzending via Kiala er helaas niet bij….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.