25 februari “De Rekenkamer”

Deze uitzending heeft als thema energie. De rekenkamer duikt in de materie van facturen/nota’s, belastingen en teruggave heffingen. En het is allemaal schokkend wat er gaande is: er blijkt dubbele belasting op elektriciteit geheven te worden door de overheid & energiebedrijven!

Citaat:

“Er wordt onderzocht wat we eigenlijk betalen, en waarom of waarvoor. Wat kost een minuutje bellen, een rij kapotte tanden, een lantaarnpaal of een kilo koe? Aan de hand van kijkersvragen worden de kosten in kaart gebracht door Rekenmeester Stefan Stasse. Met een grote dosis humor worden de financiële motieven van bedrijven feilloos blootgelegd en geanalyseerd. Stasse verzamelt alle informatie die hij krijgt aangereikt van Sofie van den Enk, Ajouad El Miloudi en Sander de Kramer. Zij zijn voortdurend onderweg, op zoek naar de werkelijke kosten en economische motieven van mensen en bedrijven. Het loodst de kijker door het getallenoerwoud zodat we antwoord krijgen op de vraag: wat kost dat nou eigenlijk? En wat krijg ik er (niet) voor? Niemand weet meer wat iets écht kost. Sinds de invoering van ons rekenstelsel is de wereld verworden tot één grote getallen brei. En het allerergste: er hoeft niet meer geteld te worden. Alles is voor ons al uitgerekend. We hoeven alleen nog maar af te rekenen. Elke aflevering begint De Rekenkamer met een kijkersvraag. De informatie die Sofie, Ajouad en Sander verzamelen, wordt verwerkt in het dossier waarmee Stasse aan het rekenen slaat.. Rekenmeester Stefan Stasse duikt in de kosten van de energienota. Voor de meeste mensen een oerwoud van cijfertjes. Alles staat er tot 4 cijfers nauwkeurig op. Maar wat staat er allemaal op? Waar betalen we eigenlijk voor? De Rekenkamer ontdenkt dat we dubbel belasting betalen over onze energie, dat veel mensen huur betalen voor een energiemeter die al 35 jaar is afgeschreven en zelfs de NMA vindt dat de rekeningen volstrekt onduidelijk zijn. Iedereen ontvangt de jaarnota voor de energie. We betalen hem gewoon en kijken misschien nog even of we iets terug krijgen. Er staan posten op als vastrecht en transport, maar wat moet je je daar bij voorstellen? Wat is nou eigenlijk 1 KwH (kilowattuur), wat kost dat en hoe komen ze aan die prijs? Daar blijken de energieproducenten liever niet over te praten. Er wordt flink gehandeld in energie en de concurrentie is moordend.

Dus allemaal kijken op Nederland 3, 25 februari om 20.25u

Bron: De rekenkamer

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.