Atag Qsolar documentatie

Tijdens het lezen van het installatievoorschrift van de Atag, had ik ook een duitse versie van dit document. En wat verbaasde mij: er staat meer aan informatie in dan in de nederlandstalige versie.

Daarom ben ik even wat dieper ingegaan op de parameter 48/49 en de stooklijndiagram die bij mij nog wat vragen opriep….

Een recente nederlandstalig installatievoorschrift is gewoon al vanaf internet te downloaden, bijvoorbeeld met deze link. De duitse versie was bijgeleverd (naast de nederlandse) door de installateurs van Kerkhoff Groesbeek. En zo ontdekte ik dat in de duitse variant voor de 2 type Qsolar ketels (de Q25sc en Q38sc) voor de parameters 48 en 49 al verschillen waren.

De nederlandstalige versie meldt dat voor parameter 48 een waarde van 25% en parameter 49 een waarde van 100% is ingesteld.

De duitse versie meldt voor mijn ketel (Q25sc) dat voor para 48 een waarde van 40% en voor parameter 49 een waarde van 75% is ingesteld. Hierbij gaat het over de minimum en maximum pompkracht in de CV-keten.

Daarnaast zie ik nog een typefout in de grafiek van het installatievoorschrift. De grafiek van de stooklijninstellingen geeft als ondertitel: ” stooklijninstellingen parameter 6 en 7″. In de grafiek echter, staan parameter 5 en 7 ingetekend… Wat er met parameter 6 gebeurd is….? Volgens mij moet er nog expliciet aangevuld worden wat er mee bedoelt wordt in de handleiding.

Volgens mij is para 5 (stooklijn K-factor) de helling/lijn die loop van +20 graden Celsius tot aan -20 graden Celsius.

para 6 (stooklijn exponent) zou de afvlakkende lijn/kromme kunnen zijn vanaf de ingestelde temperatuur (via para 7). Nu weet ik niet waar ik e.e.a. van kan afleiden/herleiden welke waarde voor mijn setup (normale radiatoren, via LTV/weersafhankelijke verwarming). Ik weet dat een radiator een exponent van 1,3 heeft (zoeken in de documenten, en op internet geeft voor radiatoren steevast 1,3 aan).

Heb je convectoren, dan is vaak een exponent van 1,4-1,6 de richting. Vloerverwarming zit meer tegen de 1,1 aan voor deze parameter.

Ook de website van Thermrad geeft in het configuratie-programma wat daar te downloaden is een n-coefficient voor hun radiatoren van 1,30 aan.

Ik heb deze dus in de Qsolar Control tower & BrainQ aangepast van 1,4 naar 1,3. In de BrainQ stond deze standaard al op 1,3, maar in de Qsolar staat deze standaard op 1,4. Even checken en beiden synchroon houden is het devies.

Parameter 7 (stooklijn climazone) is een temperatuurwaarde, die je instelt op de regio (wereldwijd) waar je woont. In Siberie zul je deze eerder op -25 graden C. zetten, in ons Nederland kan -10 graden C. volstaan.

Stooklijnen bij de Atag Qsolar

Momenteel ben ik nog druk aan het zoeken naar de juiste setup, want om een of andere reden krijg ik het nog niet goed verwarmd in de winter. Ik vermoed dat mogelijk mijn radiatoren bij de lage temperaturen van het CV-water onvoldoende warmte afgeven…

Eerst maar eens kijken of met juiste aanpassingen e.e.a. goed te bereiken is.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.