Bijensterfte

Het is al een aantal keren in de media naar voren gekomen (hier, hier en hier), maar ontkomt continue aan aandacht om het tegen te gaan: bijensterfte. De bijen zijn een essentieel onderdeel in onze voedselketen. Niet alleen zorgen ze voor de overheerlijke honing, maar ze dragen ook hun steentje bij aan de bestuiving van de vele gewassen. En met de vele nieuwbouw die in Nederland gaande is, worden tuinen helaas maar mager ingericht voor de bijen om voldoende te kunnen oogsten. De oorzaak is divers, dus naast de magere tuininrichting is ook het overtollig gebruik van bestrijdingsmiddelen een mogelijke oorzaak hierin.

Ikzelf heb nog genoeg tuin voorhanden, helaas vooralsnog ingericht op onderhoudsvrij aspect: dus worteldoek & een laag grint/split er over. Nu ik een nieuwe poging waag om eigen groente en fruit te kweken, kan ik tevens een stukje opofferen voor de gevleugelde vrienden.

Bij de leverancier Vreeken (uit Dordrecht) heb ik een mengsel zaden gekocht, waaronder een verzameling zaden die voor de bijenpopulatie erg interessant is: het tubinger-mengsel. Dit mengsel bevat ca. 10 verschillende zaden die ontkiemen en geliefd zijn voor de bij. De verdeling is grofweg als volgt:

 • 40% Phacelia
 • 25% Boekweit
 • 7% gele Mosterd
 • 3% Radijs
 • 6% Koriander
 • 5% goudsbloem
 • 5% Kummel
 • 2% Dille
 • 1% Bernagie
 • 3% Korenbloem
 • 3% Kaasjeskruid

Het plan is om in de voortuin (op het noorden, met toch de nodige zonneschijn) een vakje te voorzien van dit mengsel.

Daarnaast is het ook mogelijk om een klein bijenhotel te maken in je tuin, waar de bij kan overwinteren. Instructies zijn op internet goed te vinden. Zo kun je een schijf hout (ca. 10-12 cm dik) voorzien van geboorde gaatjes (diameter 4 tot 12 mm). Als je deze op het zuiden hangt (zodat de zon er lekker op kan stralen in het najaar), dan kruipen vanzelf bijen hierin. Ook een oplossing is om een conservenblik te hergebruiken, en op te vullen met rietstengels die het blik in geheel opvullen (maar de stengels zelf niet geplet worden).

Wel zeer interessant om te weten is dat in Eindhoven een groot bijenhotel is opgericht door de mensen van het Transition Town Eindhoven! Deze staat keurig opgesteld in de Achtse Barrier, zoals je in deze bijlage kan zien. Ze hebben vanuit de gemeente Eindhoven hiermee zelfs een mooie prijs mee in de wacht gesleept!

Overigens, ik ben erg verrast om te zien dat er op een steenworp afstand van het Pagepark een heuse imker woont met enkele korven. Interessant om eens nader kennis te maken!

Dus laten we onze gevleugelde vrienden eens helpen en:

 • zaai in je tuin een deel met een mengsel van planten zoals in het Tubinger mengsel verzameld zijn (let wel: rozen bevatten weer zeer weinig nectar, dus trekken weinig bijen aan) <deze tip is ook zeer bruikbaar voor gemeenten en bedrijven om hun groenstrook meer aanbod van nectar te creeeren!>
 • Bied ze onderdak aan voor het najaar door een ‘bijenhotel’ open te stellen;
 • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin om onkruid of ongedierte te weren. Er zijn milieuvriendelijker alternatieven voorhanden, echt waar!

Inmiddels (26 maart 2011) heb ikzelf een aantal houten blokken voorzien van gaatjes, zodat de (solitaire) bij hierin kan overwinteren. De gaatjes zijn ca. 6 tot 8 mm in diameter en reiken ca. 8-10cm diep in het hout. Nu ze keurig op een verhoging zijn opgesteld, kijkend naar het zuiden, moet dat toch wel een heerlijk bijenhotel gaan worden. En de solitaire bij is nog erg vriendelijk ook: ze steken niet (naar ik heb vernomen!).

 

Meer leesvoer:

Imkers uit Venray e.o.

Imkerij “De Bosrand” te Groesbeek

En met dank aan de uitzending van Zembla:

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eén gedachte over & ldquo; Bijensterfte & rdquo;

 • Beste Niels,

  Leuke bijdrage. Wel twee opmerkingen:

  De foto’s die bijen moeten voorstellen zijn zweefvliegen, te herkennen aan de grote ogen, korte antennen, haarloze poten, het ontbreken van een zogenaamde wespentaille en het feit dat ze maar 2 vleugels hebben. Bijen hebben kleine ogen, lange antennen, vaak harige poten, een wespentaille en 4 vleugels.

  Verder nog een opmerking over jouw bijenhotel. Dit is opgemaakt uit een houtsoort die nogal wat splinters veroorzaakt en dus eigenlijk niet zo bijvriendelijk. Gladde gangen krijg je door voldoende ‘pompend’ te boren en door harde, gedroogde houtsoorten te gebruiken.

  Meer info over bijenhotels vind je op http://www.natuurpunt.be/wildebijen en http://www.bijenhotels.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.