Solar logger Arduino

Instabiel gedrag resulteert vermoedelijk in een verminkte grafiek. Oorzaak? Mogelijk de (te) krappe voedingsspanning van nipt 5Volt.

De eerste dagen met veel zon zijn voorbij (en er gaan nog vele dagen komen). Intussen heb ik vandaag (3 maart 2011) de Arduino via Pachube-netwerk de opbrengst laten monitoren. En ik schrok. Schrok van de vele ‘dips’ in de opbrengst van een dag.

Intussen heb ik rond 11.00u vandaag het simpele 2-aderig kabeltje van de kWh-meter (voor de S0-puls) vervangen door een beter afgeschermd stuk coaxiale kabel. Doch de dipjes bleven komen en gaan. Terwijl de omvormer gewoon continue bleef leveren. Nader onderzoek kwam ik er achter dat de voeding die ik gebruikt heb, krap 5 Volt gelijkspanning afgeeft. Lees ik echter de specificaties dan is dat nipt aan de krappe/kritische kant. Dat kan dus het instabiele gedrag van mijn setup verklaren.

Daarbij kon ik wel handmatig nog een email met dag-statistieken laten verzenden, maar vol-automatisch op tijd (avonduren) dat liep nog steeds niet lekker. Misschien ook een probleem dat te wijten is aan een te lage voedingsspanning? Wie weet. In elk geval heb ik vanavond de voeding vervangen door een exemplaar wat 12Volt gelijkspanning geeft. Mooi centraal in het werkgebied van Arduino. En mooi hergebruik van een ander voedingsblok. Morgen (vrijdag) wordt wederom een stralende/zonnige dag, ik hoop dat de grafiek dan vloeiender van vorm is. Uiteraard post ik dan het resultaat šŸ™‚

Opbrengsten van donderdag 3 maart 2011:

Totaal geproduceerd: 8,1 kWh (genormeerd: 4,74 kWh/kWp).

Piekvermogen op deze dag: 1.653 Watt

Weersomstandigheden: stralende zon, lichte diffuse hemel. Temperatuur rond de 8-10 graden Celsius.

Update 4 maart 2011:

Ondanks een krachtigere voeding (12 Volt i.p.v. 5,4 Volt) blijft Pachube toch uitval in de dag-grafiek tonen:

Dag-grafiek na plaasten van zwaardere voeding aan Arduino (4 maart 2011)

Op 4 maart 2011 is in totaal aldus Arduino/Pachube: 7.567 Wh geproduceerd (genormeerd: 4,43 kWh/kWp)

Ik ga dus verder speuren. Komende week ontvang ik een 2e Arduino-board zodat ik kan uitsluiten of er mogelijk een probleem op het huidige Arduino-bord is opgetreden. Ander zorgpunt is de voeding, wellicht ga ik die vervangen door een 9V batterij/block, alsmede misschien nog iets bedenken voor het S0-signaal.

 

 

EĆ©n gedachte over & ldquo; Solar logger Arduino & rdquo;

  • Zojuist is de Arduino Duemillenove (2009) vervangen door een Arduino Uno.
    het wisselen van signaaldraden, al dan niet voorzien van spanning en/of pull-up/drop-down weerstanden hebben nog geen bevredigend resultaat (‘gladde grafieken zonder dips/spikes’) opgeleverd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.