Duurzame verandering van baan

Een aantal mensen weet het intussen: ik ga van baan veranderen. Ik verlaat de detachering, lever mijn lease auto in en start vanaf 2 mei a.s. voor een grote financiele instelling in Arnhem. Dichterbij, dus minder reisdruk/stress voor mijzelf (dus veel beter voor mijn persoonlijke gezondheid door de afname in reistijd van ca. 4 uur per dag naar 2 uur per dag). Het reizen ga ik met openbaar vervoer doen: per trein naar het werk! De ligging van de nieuwe werkgever is overigens ook erg handig, zo naast het centraal station in Arnhem. Wel gaat het elke dag ca 13 km fietsen worden, op weg naar station Mook-Molenhoek.

Hiermee kan ik aardig klimaatneutraal worden 😉 aangezien er dus 45.000km auto vervangen zijn door OV, met een kleinere reisafstand.

Op basis van ca. 45.000km per jaar stoot mijn huidige lease auto (Honda Civic Hybrid) met mijn rijgedrag (normaal, veel snelweg, af en toe airco/climacontrol en goede bandenspanning) 7.755 kg CO2 uit. Berekend via deze website.

Nu ik met OV ga reizen, en veel de fiets benut wordt dat uiteraard een klap minder. Ik zou zo even niet weten hoe je de CO2-footprint van een trein zou kunnen bepalen, maar kijkend naar het aantal mensen in een trein zal dat gevoelsmatig lager zijn. Hoe deze verandering effect heeft op mijzelf, daar houd ik jullie van op de hoogte 🙂

Inmiddels is de OV-chipkaart aangevraagd en bij de NS een jaartrajectabonnement. En een fietskluis natuurlijk, voor het veilig stallen van de fiets en mijn regenkleding in het najaar!

Eén gedachte over & ldquo; Duurzame verandering van baan & rdquo;

  • Hermen Lesscher zegt:

    Hallo,

    Om het energieverbruik (electrisch) van de trein te berekenen, en daarmee de CO2 uitstoot, zou je misschien baat kunnnen hebben bij het boekje “Energie Survival Gids”, van Jo Hermans (oud-fysicus aan de Universiteit van Leiden). De andere onderwerpen zullen zeker je interesse hebben. ISBN 978-90-75541-11-3

    Hermen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.