Maart 2011 in beeld

De maand maart is weer achter de rug, het voorjaar is begonnen. Dus op naar langere dagen met meer zon! En bijzonder is dat in deze maand ook mijn zonneboiler-systeem en zonnestroompanelen nu ‘live’ aan internet zijn gekoppeld!

Gasverbruik

Gasverbruik voor deze maand is blijven steken op 65 m³ (ongewogen graaddagen). Zodra ik de graaddagen van KWA adviesbureau heb ontvangen zal ik bij dit artikel gelijk gaan berekenen t.o.v. basisjaar 2007. Niet slecht, al moet ik toch wel echt wennen aan de Atag Qsolar. Vooral bij de dagen dat ik het voorraadvat (380 liter) goed op temperatuur had, kon ik een paar uur gas-vrij mijn woonkamer/keuken op een comfortabele 22 graden Celsius brengen, waarna rond 20.00u ook deze verwarmingsactiviteit gestopt is.

Update 4 april 2011: de gewogen graaddagen voor regio Volkel zijn binnen. Maart 2007 goed voor 111 m³ aardgas (op basis van een projectketel Intergas HR22, niet ingeregelde CV-installatie etc.).

Maart 2011 (Qsolar systeem) doet het met de gewogen graaddagen doorgerekend voor 57,22 m³.

Besparing voor deze maand: (57,22 – 111)/111 * 100% = 48,5% besparing (minderverbruik)

Nu denk je: he, maar je hebt 65 kuub verbruikt en je rekent nu met 57,22 kuub! Da’s niet goed!

Helaas, door gebruik van gewogen graaddagen (waarin naast de ongewogen graaddagen ook een correctie voor seizoensinvloeden is inbegrepen) wordt het huidig gasverbruik (maart 2011) herberekend naar de situatie alsof ik in maart 2007 zou zijn. Dus in maart 2007 zou ik 57,22 kuub verbruikt hebben: ergo, maart 2007 is iets milder in temperatuur geweest dan maart 2011.

Zonnestroomopbrengsten

Nu ik ook al enkele langere dagen met veel zon heb meegemaakt, is het al vlot duidelijk dat er een zonnige maand in de boeken is gegaan. Genormeerd is er 108,59 kWh/kWp binnen gehaald (ofwel: 185,69 kWh opbrengsten bij 1.710 Wp STC-vermogen).

Uiteraard voor jullie ook alvast een paar smeuïge grafiekjes erbij gedaan:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En ondanks dat dit artikel op vrijdag 1 april 2011 gepost is, zijn de meetresultaten geen grap, doch keiharde realiteit van decentrale, duurzame zonnekracht in Noord-Limburg!

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.