Permablitz in Eindhoven

Een voedzame tuin aanleggen. Niets is zo lekker dan je eigen groente & fruit te verbouwen en daarna ervan te eten en genieten. Door permacultuur toe te passen breng je je tuin tot leven: diversiteit van planten trekken ook micro-organismen, insecten en vogels aan. Die elk hun rol vervullen in de tuin. En het mooiste is: door slim inrichten heb je een onderhoudsarme tuin, die een hoge opbrengst levert zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. En je dringt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen terug door lokaal te kweken en oogsten. Bij overschot: ruilen/verhandelen met de buurt, zodat niet iedereen zich klem hoeft te eten aan een overschot aan snijbonen 😉

Hoe een verwilderde tuin in een dag ge-permablitz-ed wordt… dat kun je hier lezen.

Werkzaamheden…

Ik heb mijn bijdrage geleverd en ben vroeg naar Eindhoven vertrokken om daar mijn handen uit de mouwen te steken. Na een bak brabantse koffie zijn we gestart met het wieden van het onkruid. Echter… het onkruid is grotendeels op de plaats achtergebleven, want door gebruik te maken van deze organische materialen geef je de grond de kans om het onkruid te verteren en voedsel te vormen voor bacterie-en schimmelculturen.

De oppervlakte van de tuin was behoorlijk ongelijk, waarbij ik begonnen ben voorzichtig de te bouwen bedden te egaliseren. Niet spitten, niet te veel rommelen, gewoon egaal maken, en grote puin (steen/rots/cement) er uit halen.

Daarna is deze laag afgedekt met grote stukken karton. Karton waar plastic/plakband van verwijderd zijn. Het normale karton wat je kent van verpakkingen van televisie en voedsel. Hiermee is de laag met onkruid afgedekt van rand tot rand, zodat er geen open stukje aardje meer te zien is.

Met vereende krachten was dit vlot gebeurd. Hierna is deze eerste laag besproeid met water, zodat het karton zich vol zuigt en langzaam aan de onderlaag vochtig maakt. Daarna is een verse laag tuinaarde over de eerste laag karton geplaatst die op zijn beurt ook weer bevochtigd is. Op plaatsen waar kruiden komen (de gastheer heeft een kruidenhoekje ingericht met o.a. tijm) daar is mondjesmaat een handje kalk gestrooid. Op overige plaatsen (waar volgens de planning o.a. aardbeien, perenboom en enkele bessenstruiken staan) is een handje koemest gestrooid.

Na deze actie is een tweede laag karton aangebracht, op dezelfde wijze: netjes aansluitend alles afdekken. Vervolgens weer goed nat maken met water, zodat ook deze laag karton zich verzadigd heeft. En weer een laag (3-5 cm) vruchtbare tuinaarde er over verdelen en bevochtigen.

Nadat alles goed is bevochtigd zijn de planten gepoot. Eerst steek je dan door het karton heen zodat de plant in deze inkeping past. Het karton wat je er uit gestoken hebt kun je versnipperen en bij de plant laten, zodat deze voedingsstoffen heeft. Kanttekening: eerst is de perenboom geplaatst, voordat we begonnen met het afdekken van de grond en het opbouwen van de lagen met karton en verse tuinaarde.

De randen zijn als laatste afgewerkt met boomschors. Ook rondom enkele planten is een eilandje met schors geplaatst om het vocht vast te houden in de aarde.

In de 3 bedden is nog ruimte over gebleven om daar o.a. komkommer, radijs, wortels en andere zaken te planten. In de komende maanden gaat het karton schimmelen/vergaan, wat voedingsstoffen vrij maakt voor de planten. En natuurlijk ook leven in de grond brengt die de grond luchtig en los houdt. Schoffelen en spitten is daarmee eigenlijk ten strengste verboden: niet meer doen dus. Enige wat je zou kunnen doen is een keer handmatig een klein beetje onkruid plukken.

Resultaat is op de foto’s terug te zien: van een verwilderde tuin is een eetbare tuin ontstaan met diversiteit aan groente en fruit. Wat je vers kan plukken en benutten in je keuken!

Met een middagje sjouwen en gezellig bijpraten is een tuin van deze omvang in een kleine dag om te bouwen. Toch heel wat gezelliger dan de standaard ‘ge-style-de’ Eigen Huis & Tuin presentaties, toch? 😉

Ik denk dat ik ook maar eens zo’n tuintje aan ga leggen. Grind is nou ook maar zo saai 😉

De foto van de beginsituatie heb ik met goede bedoeling geleend van 100% Eindhoven

Ook Ellen heeft nog een beeldverslag gemaakt over deze transitie in de tuin. Benieuwd? Kijk dan hier!

0 thoughts on “Permablitz in Eindhoven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.