Sportclub wordt duurzamer (6.000 Wp STC)

Ik ben samen met enkele dorpsgenoten al eens benaderd door de gemeente om mee te denken en praten over het verduurzamen van een sportclub. Al snel waren er vele mogelijkheden te over, maar gezien het bijbehorende prijskaartje ook erg indrukwekkend om het gehele energieverbruik (gas t.b.v. verwarming + 6 douchekamers met elk 10-12 douchekoppen, elektriciteit voor m.n. de veldverlichting van vele duizenden Watts) af te dekken.

Intussen kroop de tijd voorbij, en vandaag tijdens mijn tocht op de ligfiets (met een stevige klim over de Holleweg van Milsbeek naar Breedeweg/Groesbeek) spotte ik een dak vol zonnestroompanelen (PV).

Dat verdient nader onderzoek! De website van de sportclub bood helaas geen bijzondere vermelding van deze aanzienlijke aanpassing op het clubgebouw. Dus met de fotocamera en GPS maar zelf op pad gegaan en de foto’s gemaakt.

Gokje: 30 panelen van gemiddeld 200 Wp = 6.000 Wp (6 kWp). Orientatie: ca 25 graden hellingshoek, gericht op het zuiden. Goed voor ca. 5.000 kWh aan duurzame energie die decentraal opgewerkt wordt op een perfecte lokatie. En aangezien overdag (piek-tarief) door zonnepanelen opgewekt wordt, en deels in daltarief verbruikt wordt, kan het erg lucratief zijn. Afhankelijk van het contract wat de club heeft, want dergelijke verbruiken zullen veelal onder een groot-verbruikerstarief komen te hangen, eender welke energiemaatschappij gekozen is.

Een blik binnen in de installatieruimte (waar o.a. 2-3 Atag Blauwe Engel II zijn opgesteld, met een fikse buffervaten voor de douche) liet het hart van de zonnestroominstallatie zien: een SMA Mini Central 6000 omvormer hing er trots aan de wand (Euro-efficientie van 95,3 %).Deze installatie valt zover ik vernomen heb in het korte gesprek buiten de SDE-regeling, en is mede tot stand gekomen met medewerking van gemeente Gennep en installatiebedrijf Megens.

Chapeau, Sportclub Milsbeek: een mooie duurzame stap die navolging van velen verdienen zal! Welke andere sportclubs gaan deze duurzame competitie aan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.