De eerste werkweek zonder auto

De eerste werkweek is achter de rug. Een week die autoloos is: geen lease-auto, geen uren verkwisten doelloos in de polonaise genaamd ‘file’. Maar reizend met eigen lichaamskracht op de fiets (voor de ligfietsers: op een bukfiets dus) en combinerend met een treintraject vanaf Mook naar Arnhem.

Hier dag bij dag mijn ervaringen…

Maandag 2 mei

Droog maar koud op de fiets naar het station Mook-Molenhoek gefietst, in ca 35 minuten. Niet slecht aangezien ik al een tijdje even niet meer gefietst heb, noch op de ligfiets gesport heb. Sleutel van fietskluis is er nog steeds niet, dus na plaatsen in de stalling hopen dat alles veilig bij terugkomst nog daar zou staan.

Met de OV-chipkaart ingechecked en ik kon na 5 minuten mooi opstappen op de trein. In Arnhem aangekomen (3 kwartier voor de eerste afspraak) merk ik dat ik goed wakker en alert ben. Vreemd, bizar haast. Normaliter ben je nog duf en brak van de rit en het ochtend-ritme. Positief punt dus nu met deze verandering!

Terugreis was ook goed verlopen. Om 16.30u afgewerkt. De trein kunnen pakken naar Nijmegen om 16.50u, en vlot de aansluiting naar Mook-Molenhoek kunnen pakken. De fiets stond heelhuids in Mook, en na een stevig stukkje stoempen en boodschappen doen wederom in 35 minuten thuis aangekomen. Ik besluit om de woon-werkafstand op de fiets bij te houden op www.fietsenscoort.nl om te kijken wat het zoal met me doet. Ook heb ik nog andere ideeen om te meten en in kaart te brengen. Eerst maar deze eerste week heelhuids doorkomen!

Dinsdag 3 mei

Met het ontwaken snel douchen en na een stevig ontbijt (2 sneetjes brood met pindakaas, beker melk en een glas appelsap) weer mijn stalen ros bestegen ๐Ÿ˜‰ Na een kilometer of 4-5 trappen waren de beenspieren opgewarmd en ging het in goed tempo naar Mook. Wederom rond de 24-25km/u gereden en na ca 30 minuten fietsen de stalling ingereden. Na afsluiten gauw weer inchecken met de OV-kaart en wachten op de trein. Met het zonnetje op de rug en de jas open voor ventilatie was ik wakker en alert. Trein had dit keer 5 minuten vertraging opgelopen, maar al met al kon ik mooi overstappen en door in de intercity richting Schiphol. Om in Arnhem uit te stappen en aan het werk te gaan. Terugweg ging prima, dit keer de trein naar Nijmegen van 16.39u gepakt, een stoptrein. Rond 17.00u in Nijmegen CS, en de boemeltrein van Veolia om 17:08 gevat. Aankomst Mook zal rond 17:15 zijn (met 1 stop op Nijmegen-Heyendaal). Op de fiets naar Gennep ging het goed, en in 35 minuten weer terug. Eigenlijk nog wat extra gereden ivm boodschappen en het ophalen van een pakket. Maar dat mag de pret niet drukken ๐Ÿ™‚ Weer zo’n 24 km vandaag op de klokken erbij!

Woensdag 4 mei

Dag van de dodenherdenking. Ook weer vroeg bijtijds wakker en na een warme stortdouche en een ontbijt de routine-matige handeling van fiets pakken en ‘stoempen maar’. Wederom 30-35 minuten wakker worden in het ontwaken van de omgeving: wonderbaarlijk veel gevogelde herrieschoppers ๐Ÿ˜‰

Op het station de fiets in de fietskluis geplaatst, waarvan ik de sleutel dinsdagavond bij de poststukken aantrof. Tenminste kan ik daar ruim mijn buk-fiets in kwijt, met eventueel ruimte om een paraplu en/of regenkleding te laten drogen. Solide deur met stevig sluitwerk. Dat voelt goed aan! Zeker als je regelmatig de trein pakt, is dat een stukje comfort dat je eigenlijk wel mag veroorloven.

Na de werkdag weer terug op de bekende wijze. Wel mezelf beheersen om niet een stille trek te gaan bestrijden met kaasbroodjes en saucijzenbroodjes op het station zelf. Hou vol… Weer in Mook de fiets uit de kluis gehaald en er op vandoor gegaan. Ik kon nu na deze paar dagen al merken aan mijn lichaam dat deze in betere vorm komt: reeds 3 kg. kwijt en ik draai makkelijker mijn tempo ๐Ÿ™‚

Donderdag 5 mei

Bevrijdingsdag… symbolisch voor mij de bevrijding uit de auto, uit de file. ๐Ÿ™‚ Ultieme vrijheid zou ik bijna schrijven. Hoe ultiem ik die vrijheid kan volhouden, zal de tijd leren. ’s Ochtends weer het station bereikt, en onverwacht viel de Veolia trein van 7.24u uit “wegens logistieke problemen”. Duidelijk… en niet zo leuk. Een kwartier later dan gepland vertrokken met de volgende aansluiting, en een sprint op Nijmegen CS van spoor 35 naar spoor 4 mogen nemen (trap af, tunnel door, trap op). Nog nooit zo’n fysieke workout op dit tijdstip (of op de dag) gehad ๐Ÿ˜‰

Al met al met lichte vertraging aan het werk gegaan en de dag vloog voorbij. Terugreis verliep ook weer met de combinatie trein/fiets goed te doen. Wel had ik de laptop meegenomen van het werk, aangezien ik vrijdag volgens Het Nieuwe Werken thuis werk. Genoeg leesvoer om tot 14.30u aan de gang te gaan (ik werk namelijk 38 uur sinds kort, 4 dagen van 8 uur, en 5e dag 6 uur). Wel te weinig gegeten in de middagpauze waardoor ik me wat slapjes voelde tijdens de fietsrit naar huis. Ach ja.. lekker zonnetje, aangename temperatuur…. who needs ย more?

Vrijdag 6 mei is de gehele dag thuiswerken. Leesvoer (van functionele ontwerpen tot procesbeschrijvingen en andere ICT/business gerelateerde informatie) kan ik mooi digitaal raadplegen. Daarom zal ik vrijdag (zakelijk bekeken) deze keer niet met de fiets van en naar het station verplaatsen.

Wat dus in een week fietsen als volgt oplevert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kan wel stiekum verklappen dat ik zondagavond/maandagochtend rond de 92,5 kg woog… Al na 2 dagen trappen zat ik reeds rond de 90 kg. Wordt vervolgd! ๐Ÿ˜‰

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.