Solar days 8 mei

De eerste dag dat ik wederom mijn huis open stel voor de Solar Days verliep rustig. ’s Ochtends bijtijds wakker, gedouched en na een ontbijtje de spullen klaar gezet.

Lees verder hoe deze zondag verliep.

Het Avancis Powermax (beschikbaar gesteld door mijn leverancier Oskomera Solar Power Solutions, waarvoor dank!) zonnepaneel keurig even gepoetst en ontdaan van stof, waarna opstelling tegen het tuinhuisje plaats vond. Nu ik toch bezig was had ik direct een multimeter er op aangesloten, zodat bezoeker kunnen zien dat dit paneel (opgebouwd uit koper, indium en selenide (CIS)) functioneerd zelfs in de schaduw met de kijkrichting naar het noorden met een hellingshoek van ca. 70 graden. Uiteraard… onbelast, aangezien ik geen passende omvormer heb zodat ik e.e.a. kan meten en weergeven via een energiemeter bijvoorbeeld.

Zo af en toe had ik even pauze, maar al gedurende de ochtend en middag kwamen mensen. Ik vernam dat mensen uit de gemeente (Ottersum, Ven-zelderheide) zijn geweest, alsmede ook de dorpen Overloon en Aijen. Bij de bezoekers waren 2 mensen die vol trots melding maakte dat ze in afwachting waren van hun zonnepanelen die ze via Urgenda (Wij Willen Zon-actie) hebben besteld! Klasse!! Hoe meer duurzame energie in Nederland, hoe beter!!

De zonneboiler op basis van de Atag Qsolar gaf ook de nodige vragen, en men kon in levende lijve merken hoe warm het op zolder wordt in de zomer 🙂 Ideaal moment, want mijn wasgoed is dan in no-time droog.

Als ik zo terug kijk, mag ik met trots melden dat totaal zo’n 10 mensen mijn open huis bezocht hebben gedurende de dag. Ik kwam tijd te kort om zelf te lunchen, maar dat drukt de pret zeer zeker niet! Wel viel de vraag over teruglevering/invoeding vaak binnen de gesprekken op.

Zover ik het weet, is de feed-in volgens de Energiewet per eind februari 2011 j.l. door de Kamer in Den Haag gewijzigd: geen 3.000kWh maar 5.000kWh per jaar mag ingevoed worden op het lichtnet via de hoofdmeter van een woning/huishouden.

Dus ik heb even rondvraag gedaan bij andere PV_bezitter om toch even mijn antwoord te kunnen toetsen. Mocht daar wezenlijk andere informatie in staan, dan zal ik die verwerken in dit artikel.

Terugleveren

Even kort bekeken zijn er een paar begrippen die we niet door elkaar moeten halen.

Verbruik: het verbruik wat een gebruiker meet aan de hand van zijn/haar leefpatroon.

Terugleveren: overschot aan energie ‘voorbij’ de hoofdmeter het openbare lichtnet invoeden. Ook bekend als ‘feed-in’, invoeden.

De saldering-vragen zijn erg tricky. Ook ik zit er soms naast. Ik zou adviseren om bijvoorbeeld goed navraag te doen en e.e.a. vast te leggen. Op Energieker staat een artikel wat zover ik vernomen heb wel met een rekenvoorbeeld werkt.

Om e.e.a. te visualiseren even in 2 scenario’s de zaken helderder gemaakt met de kennis die ik heb.

 

Scenario 1: Elektrisch neutraal

Uw huishouden verbruikt 10.000 kWh op jaarbasis totaal aan elektriciteit. U heeft nog niets gedaan qua investeringen & installatie van zonnestroompanelen, maar u wil dit wel. U verwacht de komende jaren ditzelfde verbruik (afname uit het lichtnet) te handhaven.

Door investering van voldoende zonnestroompanelen kunt u 10.000kWh opwekken (opwekken= voor de elektrische hoofdmeter/aansluiting).

Saldering geschiedt vaak administratief als u een digitale meter in uw meterkast heeft.

Uw energiebedrijf is conform de Energiewet verplicht (bij wet!) op juiste en volledige wijze te salderen (dit is het verrekenen van energieproduktie).

U ontvangt van uw energiebedrijf uiteindelijk een verrekening: 10.000 kWh (verbruik/afname uit het lichtnet) -/- 10.000kWh (opwekken met zonnepanelen).

Resultaat: 0 verbruik. U zit nog ruimschoots onder de 5.000kWh grens voor invoeden op jaarbasis.

Scenario 2: Uitbreiding met zonnestroompanelen, max. invoeden 5.000kWh.

U gaat uw zonnestroompanelen uitbreiden. Daarmee bakt u op jaarbasis i.p.v. 10.000kWh nu 15.000 kWh. Uw verbruik is nog steeds 10.000kWh.

Ook hier is saldering door uw energiebedrijf verplicht:

Nota wordt opgemaakt voor : 10.000 kWh (Verbruik) -/- 15.000 kWh (opwekken met zonnepanelen)

Resultaat: 5.000 kWh INGEVOEGD op het openbaar net. U dient hier de gebruikelijke energieprijs per kWh voor te vangen. Afhankelijk van tijd, contract, leverancier zal dit gemakshalve rond de 20-22 eurocent (all in, inclusief BTW) bedragen. U krijgt dus 5.000 x 0,20 = 1.000 EUR via credit-nota van uw energiebedrijf.

Scenario 3: U overschrijdt de maximum invoeding met 1 kWh, dus 5.001 kWh invoeding

Saldering door uw energiebedrijf volgt: 10.000kWh (verbruik) -/- 15.001 kWh (opwekken met zonnepanelen).

Resultaat: 5.001kWh INGEVOED op het openbaar net. Nu bent u in Nederland (as we speak) de spreekwoordelijke sigaar. Uw energiebedrijf is nu niet verplicht de gebruikelijke prijs van ca. 20 eurocent (afhankelijk van contract etc.etc.) te vergoeden, maar de kale energieprijs (ca 5-6 eurocent).

 

 

U ontvangt (want saldering is verplicht bij wet): 5.001 x 0,06 = 300,06 EUR. Helaas… had u ‘iets’ meer elektriciteit gebruikt (straalkachel, oven, hoogtezon, terrasheater), dan zat u onder de 5.000 kWh-grens, en ving u ongeveer 0,20 Euro per kWh, wat maximaal kan resulteren in 1.000 Euro.

Eindnoot

Ik hoop dat ik met de scenario’s van het terugleveren/salderen/invoeden wat helderheid heb kunnen scheppen met de kennis die ik heb, en de huidige geldende salderingsregels.

Let op, de energiemarkt is erg tricky. Zo kan het heel goed voorkomen dat uw netwerkbedrijf (Enexis, Nuon, Liander to name a few) willens en wetens foutieve meterstanden doorgeeft aan uw eigen gekozen energiebedrijf. Wees dus scherp, maak foto’s, zorg dat correspondentie per mail veilig gesteld wordt.

Uiteraard: als ik met de scenario’s het niet goed verwoord heb, wees zo vrij te reageren. Ook ik ben mens en kan het ook wel eens mis hebben. Echter, de informatie die ik heb en ken is met zorg verzameld, doch…. check twice. Al is het maar als disclaimer 🙂

 

0 gedachten over “Solar days 8 mei

 • Floris Mokveld zegt:

  Volgens mijn beste weten klopt jouw beeeld op saldering niet. Recent naar aanleiding nog getwitterd met Diederik Samsom. Hij bevestigde mijn beeld: salderen alleen mogelijk als je gebruik positief blijft en bovendien onder de 5000 kWh op jaarbasis. Alleen Greenchoice op dit moment vergoedt extra 1000 kWh als je negatief gaat.

 • @Floris Mokveld: ben benieuwd. Eigenlijk zou dat onderwerp (Saldering) wel bij het promotiepakket van SolarDays moeten behoren. Maar zoals ik aangaf…. I might be wrong.

  Aangezien ik zwaar negatief ben (qua verbruik dan he! 😉 ), zal ik tegen de winter maar eens wat elektrische kachels gaan halen. Dan kan ik de warmte mooi nuttig gebruiken, en fakkel ik overschot af. (tip)

 • Goededag, ben ook bij u geweest op de Solardays. Heb nu een prijs opgevraagd voor een setje van drie panelen bij wijwillenzon.nl. Jij bent toch ook met een setje van drie begonnen? Die aparte groep is dat echt nodig? Groet Rob Ottersum

 • @Rob: volgens de NEN1010 (verkrijgbaar bij boekhandel maar ook dient een installateur deze te kennen) mag je maximaal 500 Watt invoeden op een bestaande elektrische groep met andere apparatuur daarop aangesloten.
  Daarom zijn omvormers als Steca500, Mastervolt Soladin 600, zo ontworpen dat deze maximaal 498-500 Watt inbrengen.
  Daarop kun je afhankelijk van soort/type zonnestroompanelen tot zo ongeveer vier exemplaren aan sluiten op een bestaande groep waar ook in huis normale/andere apparaten zijn aangesloten (ze ‘delen’ de groep dus met overige apparatuur).
  ‘Watt’ is overigens iets geheel anders als ‘Watt-peak’ (of ‘Wp’). De 500 Watt die genoemd wordt gaat over het wisselstroom-deel, NIET de gelijkstroom-zijde van een PV-installatie.
  Watt-peak/Watt-piek/Wp is een maat om paneelvermogen te meten en te classificeren naar vermogen. Deze meet-condities zijn:
  * een loodrecht ten opzichte van de zonnestralen gepositioneerde module,
  * een zonnestraling van 1000 watt/m²,
  * een genormaliseerd zonnespectrum voor AM = 1,5. AM is air mass, luchtmassa, een maat voor de lengte van de lichtweg door de atmosfeer en
  * een celtemperatuur van 25 °C (dus niet de omgevingstemperatuur).

  Ga je voor grotere systemen (die dus meer dan de 500 Watt op het lichtnet invoeden, zoals bij mij) dan is er verplichting tot een ‘dedicated’ elektrische groep waar uitsluitend de zonnepanelen op zitten en verder dan ook geen enkele andere apparatuur. Daarom zitten de negen panelen bij mij op 1 groep.

  Tip: vergeet niet schriftelijk melding te maken bij je energiebedrijf dat je conform wetgeving gebruik maakt van teruglevering. Kleine formaliteit, maar je kan het maar gedaan hebben.

 • Dag Niels, bedankt voor je reply. Ik heb inmiddels enkele offertes binnen, echter weet ik niet welke ik nu moet kiezen. Daarnaast heb ik ook nog wel wat installatievragen. Ben jij misschien bereidt om mij wat persoonlijk advies te geven op basis van de ontvangen offertes en op basis van de huidige ET installatie?? Ik hoor graag van je. Ik zou eventueel zaterdag al kunnen. Hoor graag van je. Groet, Rob uit Ottersum.

 • Dag Niels, de kogel is door de kerk!!! Heb de panelen in bestelling genomen bij Megens Milsbeek. Zij hebben wij voorzien van een zeer scherpe aanbieding (vanuit relationele sferen) en komen als het goed is 25 juni 6 panelen monteren en installeren van Suntech. Al met al goed voor 1230Wp, ofwel een kleine 1000 kWh besparing. Ook komt Essent gratis mijn analoge dubbele meter in de meterkast vervangen voor een “slimme meter”. Kan ik met de slimme meter ook zien wat ik nu per maand met de panelen naar binnen slurb of zijn daar wellicht andere maatregelen / mogelijkheden voor nodig. Hoor graag van je. Als je graag wilt komen zodra ik het geinstalleerd heb, laat maar even weten, dan bericht ik je even. Groeten, Rob.

 • @Rob: Allereerst VAN HARTE GEFELICITEERD en welkom bij het leger van de Duurzame Nederlanders! 😉
  Het vervangen van de analoge meter (ferraris-meter of draaischijfmeter) is nergens voor nodig, ook niet als Essent dat gratis doet, TENZIJ blijkt uit correspondentie dat de draaischijfmeter niet meer in orde is. Dat kan, door ouderdom, of omdat de draaischijfmeter een blokkering in zich heeft waardoor deze niet kan terugdraaien. Een slimme meter is niet zo slim: je bent nu volledig afhankelijk van de energieleverancier (hier Essent) aangaande je saldering, die nu geheel administratief moet gebeuren! Als je draaischijf-meter er nog hangt, zul je zien dat ie zelf saldeert; door het terugdraaien van de meter!
  De slimme meter heeft voor jou als consument geen enkele meerwaarde. Wil je zien wat je terug het lichtnet op stuurt, dan zul je zelf periodiek (wekelijks, maandelijks) je meterstanden moeten gaan bijhouden. Er zit verder NIETS interessants aan, zelfs geen homepage om daar de statistieken uit te lezen.
  Installatiebedrijf Megens zal zeker zich aan de voorschriften houden (je gaat dus een extra groep krijgen om daar de 6 panelen met omvormer op aan te sluiten). Laat mij even weten wanneer alles in bedrijf is, dan kom ik zeker eens kijken. Ik ben benieuwd naar het type omvormer wat gekozen is. De Suntech STP205 panelen zijn wat recentere/grotere uitvoering als ikzelf heb (ik heb hier 190Wp-versies liggen).

  Volgende stap voor jullie huishouden: overgaan naar GreenChoice. Je wilt toch niet dat Essent (nu opgeslokt door de duitse bruinkool-en kerncentrale gigant RWE !) jouw groene energie gaat misbruiken? 😉

 • Beste Niels, bedankt voor je reactie. Ik zal zodra alles er staat even met je contact opnemen / je een mail sturen zodat je eea kunt komen bezichtigen. Het omzetten van draaimeters naar slimme meters. Je geeft me het gevoel dat ik dit beter juist niet kan doen dan wel. Of zie ik dit nu verkeerd……
  Heb m.b.t. overstappen al veer op gaslicht.com e.d.. gekeken. Lees ook veel problemen met overstappen naar andere energiemaatschappijen, als gevolg van afsluiten e.d.. Hoe kan ik nu makkelijk de overstap maken naar Greenchoice?

 • @Rob: ik weet dat Megens ook in Milsbeek bij de sportclub geinstalleerd heeft, en daar een grote SMA omvormer geplaatst heeft (voor 6kWp aan zonnestroompanelen). Dus ik geloof dan dat het aannemelijk is dat er bij jou ook een SMA gaat komen, ik verwacht een SMA Sunnyboy 1200, maar dat is een gok van mijn zijde!

  M.b.t. de ‘slimme meter’ discussie: het blijft gewoon een feit dat met een digitale meter/slimme meter je afhankelijk bent van de kwaliteit van de administratieve processen bij de energieleverancier. Een analoge draaischijfmeter regelt het verrekenen ‘realtime’, waardoor je alleen maar 1 meterstand doorgeeft.

  Er zijn veel problemen bekend bij overstappen van Oxxio, Nuon, E-on, Nederlandse Energie Maatschappij, Delta. De overstap van Essent naar Greenchoice is hier goed verlopen. Het is letterlijk eenvoudig te doen, maar ik adviseer je om in elk geval de juiste meterstanden door te geven (evt. fotograferen). Just to be sure.
  Voordeel van Greenchoice is dat de aansluitkosten voor gas/elektriciteit gelijk zijn aan Enexis (voorheen Essent) (onze regionaal netwerkbedrijf). Bij prijsstunters als Nederlandse Energie Maatschappij zitten daar de kneepjes in: lage stroomprijs, hoge vastrecht…..
  Mijn overstap van Essent naar Greenchoice is via de website van Greenchoice verder goed verlopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.