Sungrow in de-rating

De Sungrow omvormer met linksonder de tijdschakelaar voor de ventilator (rechts op de foto)

Tijdens de Solarday van vandaag zag ik dat de temperatuur van de passief gekoelde omvormer behoorlijk opliep: 65ºCelsius! Auch! Iets warmer dan de term ‘handwarm’!

Bizarre was dat je op het display zag dat de omvormer van ca 1500 Watt nog maar stabiel 400 Watt het lichtnet oppompte! Aiiiii dat kon beter, zeker met nagenoeg heldere hemel (lichte bewolking, sterke instraling van de zon)! Snel denken en inderdaad, de-rating treedt op vanaf de 55 ºC. Dus bij langdurige arbeid zal de omvormer zich terugregelen.

Als oplossing: geforceerde luchtkoeling. Maar ik heb geen kleine ventilatoren in de nabijheid. Dus schoot mijn gedachte naar de kamer-ventilator: 3 snelheden voor gevarieerde luchtstroom, zwenkende kop, en door de grote diameter van de bladen (ca. 40 cm diameter) relatief erg stil! De ventilator op gelijke hoogte geplaatst, stekker er in, en na standje ‘maximaal blazen’ kon ik (en de gasten van de solar-days) zien hoe de temperatuur van de omvormer daalde (van circa de 65ºC naar 50ºC) en in enkele minuten het gegenereerde vermogen weer opliep van 400 Watt naar ca. 1500 Watt, continue.

Slecht ontwerp? Slecht geinstalleerd? Denk het niet, de de-rating van een omvormer treedt steevast op om zichzelf te beschermen. Daarom is het zaak de omvormer vrij te hangen (en dus niet in te bouwen). Ondanks de aluminium behuizing rondom, en de koelribben aan de wandzijde is de Sungrow goed warm geworden, ook ondanks dat het in het tuinhuis goed gesoleerd erg aangenaam was. Duidelijk gevalletje van ‘luchtstroom is alles’. Om nu continue de ventilator te laten blazen, heb ik voorlopig een simpele tijdklok er tussen gezet die deze inschakelt rondom 10.30u en na 18.30u weer uitschakelt (uiteraard dit keer op stand 2, medium power). Direct voordeel? Langduriger hogere vermogensopbrengsten door de geforceerde luchtstroom langs de omvormer! En dat met een bescheiden oplossing van een voorhanden zijnde ventilator. Voorlopig in de produktie-maanden, een simpele ‘tweak’ 🙂

Dus mocht je produktie van zonnestroom vage dips kennen: het kan wel eens lonen de temperatuur van de omvormer te volgen en eventueel aanvullende koeling te regelen.

0 gedachten over “Sungrow in de-rating

 • Hoi Niels,

  Wij zijn ook trotse eigenaren van pv-panelen op het schuurdak. Op warme dagen loopt de temperatuur in de schuur aardig op, maar in het daarnaast gelegen overkapte / open gedeelte (soort mini carport) is het koeler en waait er wat wind.

  Weet jij of de inverters (2 keer een steca-500) ook in een droog gedeelte onder een afdakje mogen hangen (carport). Zo ja, dan ga de inverters daar naartoe verplaatsen.

  Is naast het rendement ook de levensduur van inverters nog afhankelijk van de omgevingstemperatuur ?

 • @Paul: Proficiat met de PV_panelen! 🙂 De Steca 500 omvormers hebben documentatie, waarin staat dat de omvormer niet geschikt is voor opstelling in de buitenlucht (overkapping valt daar ook onder lijkt me). Zie daarvoor beschermingsklasse IP20: beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12 mm en NIET beschermd tegen het binnendringen van water. Houdt dus de omvormer binnenshuis op een koele plaats.

  Ik denk zelf persoonlijk dat omgevingstemperatuur wel van invloed is, maar slechts een deel van de parameters die invloed hebben op de levensduur. Als de omvormer in een reeds warme omgeving opgesteld wordt, maar de warmte van zijn eigen processen niet kwijt kan dan loop je sneller tegen limieten aan. Met een juiste dimensionering van zonnepanelen per omvormer, dan ben je al een heel eind in de goede richting van een langdurige betrouwbare werking. Je specialist kan daar mogelijk meer over vertellen, eventueel aan de hand van het tooltje Genau.xls wat omvormerfabrikant SMA beschikbaar stelt.

 • ik heb hem niet strak tegen de muur zitten, maar met ‘afstandlatjes’. Er zit er nog ruim 4 cm ruimte achter de omvormer, nog geen derating gehad…

 • @Sander: dat kan inderdaad helpen. Echter.. conform de installatiehandleiding is dit niet. De omvormer wordt nadrukkelijk op de markt geplaatst met de documentatie dat er natuurlijke koeling plaats vindt. Alternatieven: met thermisch geleidende lijm extra aluminium koel-profielen monteren? De SMA 1700 heeft een ‘operating range’ tot +60 graden Celsius. Wellicht een jaar afwisselen, aangezien ik die toch hier op voorraad heb liggen 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.