Sungrow revisited

Nu de lange dagen met piek-productie optreden, gaat mijn Sungrow omvormer toch in de derating. Derating bij een omvormer voor zonnestroompanelen wil zeggen dat de elektronica zichzelf in bescherming gaat nemen tegen te hoge (interne) temperaturen ten gevolge van maximale instraling/produktie. Gevolg is dat je een tijd lang bijvoorbeeld 1500 Watt geproduceerd ziet worden, en na een tijdje klapt alles in elkaar tot bijvoorbeeld een fractie van het vermogen (400 Watt) terwijl de instraling van de zon optimaal is.

Nu is mijn Sungrow omvormer op zich conform de installatiehandleiding geplaatst: tegen de (houten) wand, met de juiste zijde aan de onderkant (daar waar de aansluitingen van de panelen en lichtnet zitten). Gevolg is dat de koelplaat tegen de wand gedrukt is, en de luchtstroom er wel kan zijn (maar blijkbaar niet voldoende).

Welnu, ik heb eens gekeken en uiteindelijk besloten de omvormer op 2 aparte houten profielen te plaatsen, zodat de koelelementen aan de achterzijde vrij van de wand hangen. Een luchtspleet van enkele millimeters is nu verruimd tot ca. 1,5 cm. Of het baat zal hebben? Ik hoop het te gaan meemaken. Mooiste zou zijn als ik een Arduino met temperatuursensoren op/achter de koelplaat kon plaatsen met koppeling naar internet. Maar dat lukt me op korte termijn niet meer te regelen. In elk geval gaat voor donderdag 12 mei de omvormer weer zijn werk doen, zonder geforceerde luchtstroom van de ventilator. Wie weet… is dan al iets te zien. Mijn verwachting is dat de verschillen zich vooral zullen tonen tussen tijdstip 12 uur en 14 uur. Rond dat tijdstip gaf de omvormer temperaturen aan van boven de 60┬║C (en met een geknepen vermogensopbrengst naar het lichtnet).

0 gedachten over “Sungrow revisited

  • Dag Niels,
    toevallig heb ik sinds november dezelfde omvormer. Nu komen mijn panelen niet boven de 1300 watt (1600 Wp en ligging op zuid-oost), maar ik heb volgens mij nog nooit jouw probleem meegemaakt. Installatiewijze bij ons is denk ik vergelijkbaar. Ik ben benieuwd naar jouw vorderingen, succes ermee.

  • @Sander: je kan mijn zonnepanelen online volgen, zie daarvoor de menu-item “Realtime PV”. Overigens ik heb 1.710Wp (9x 190 Wp) geplaatst op pal zuid.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.