The party’s over

Voor mijn verjaardag in februari j.l. heb ik van mijn werkgever destijds dit boek besteld: “The party’s over” van auteur Richard Heinsberg.

Uiteraard de link met duurzame energie, wat voor mij voldoende was om deze paperback te bestellen. Vanaf het moment dat ik het boekje in ontvangst heb genomen, heb ik het de afgelopen maand lekker in het zonnetje kunnen uitlezen.

Richard verwoord in een prettig leesbare manier zijn visie over de onderwerpen olie/fossiele brandstoffen en het lot van industriƫle samenlevingen.

In 6 hoofdstukken komen de termen als peak-oil, energie/natuur/samenleving, historische feiten en mogelijkheden van niet-olie gebaseerde energiebronnen naar voren.

Richard koos ervoor om in het boek de visie van gepensioneerde specialisten uit de olieraffinaderijen hierin te verwerken. Immers, zij kunnen bogen naast hun ervaring ook op de ontwikkelingen die ze gezien hebben bij aanvang van hun carriere en aanhet einde van hun loopbaan. Zodoende wordt de discussie feitelijk gevoerd en blijven emoties van de vele partijen (olie-magnaten, milieu-activisten, etcetera) buiten schot.

Om nu niet een gehele samenvatting neer te schrijven, worden de hoofdstukken kort benoemd:

  1. Energy, nature & society. Inleiding tot het verhaal en de relaties tussen deze drie items energie, natuur en samenleving.
  2. Party time: the historic interval. Een reis door de tijd van energie en de mensheid, met daaraan gekoppeld de ontwikkeling van samenlevingen en hun belangrijkste kenmerken in die samenlevingen.
  3. Lights out: approaching the historic interval’s end. Hierin wordt met feiten, grafieken en toelichting duidelijk gemaakt over de eindigheid van de eenvoudig te delven energie. Voorspelling wanneer het bergaf gaat loopt tussen 2006 en 2016, afhankelijk van gedrag, economische invloeden (financiele crisis is pas achter de rug of in afrondende ‘fase’ etcetera).
  4. Non-petroleum energy sources: een hoofdstuk waar energie bronnen de revue passeren. Van zonnestroompanelen tot aan waterstof (wat expliciet een energiedrager is i.p.v een energiebron, iets wat vele mensen niet goed weten)
  5. A banquet of consequences. Keuzes die je lokaal maar ook regionaal, landelijk en zelfs wereldwijd moet gaan maken. Niet zo zeer de keuze van wel of geen zonnepanelen/windmolens, maar ook zaken als consumeer-gedrag aanpassen, of zelfs de ‘1-kind politiek’ (zoals bekend in China). Hard? Ja. Ontnuchterend? Zeker. Gelukkig geeft de auteur ook zaken aan die je direct zelf al kan toepassen. Opzienbarend vond ik zelfs de raakvlakken met het door mij ondersteunde gedachtegoed van Transition Towns: lokaal samenwerken op diverse gebieden, om onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen te behalen. Lokaal samen voeding verbouwen. Mooie oefening die de auteur aanreikt is om in een drukke stad/dorp een plek op te zoeken en onderdelen die je ziet te gaan benoemen die nu energie nodig hebben (en dat over jaren heen nog meer nodig zal hebben). Vervolgens de situatie bij het minderen van de voorhanden zijnde energie: wat laten mensen dan liggen? Verlichting? Verwarming? Transport? Voedsel?
  6. Managing the collapse: hoe kun je zelf je steentje bijdragen om de verandering goed op te vangen met lokale initiatieven en zorgpunten

 

Elke hoofstuk overigens begint met een aantal uitspraken die beroemdheden maar ook minder bekenden hebben gedaan in het kader van de energieproblematiek. Een erg mooie en sterke uitspraak vind ik de volgende:

“Anyone who believes in exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist” (Kenneth Boulding, 1980)

Tenslotte

Ik heb het boek erg prettig gelezen. Wel is het noodzakelijk dat je engels van voldoende niveau is om de inhoud te kunnen begrijpen. Zover ik weet is er nog geen vertaling in het nederlands voorhanden. Maar laat het je zeker niet weerhouden om dit boek aan je collectie toe te voegen als je ‘iets’ met duurzaamheid (in de brede zin) hebt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.