WML gaat voor zonnestroom

Ik ontving zojuist een folder van mijn waterleidingmaatschappij (WML) waar mijn oog viel op een artikel over zonnestroom. En wat blijkt? De grote zonnestroominstallatie in Heel is 3 maart 2011 geopend. Verwachtte jaaropbrengst van deze installatie zal rond de 85.000 tot 90.000 kWh per jaar bedragen. Hiermee bereikt men een CO2 reductie van ongeveer 51.000 kg (gelijkwaardig aan de opname van CO2 door ongeveer 8,5 hectare bos).

Totale oppervlak van de installatie ligt ergens tussen de 750 en830 m² aan zonnepanelen.

In totaal 543 zonnepanelen, waarvan 247 stuks op daken van gebouwen, 272 stuks op reinwaterbergingen en 24 stuks op zogenoemde suntrackers (volgen de stand van de zon). Geïnstalleerd PV vermogen is 103 kWp.

Provincie Limburg heeft bijgedragen aan dit project middels een subsidie van 145.000 euro.

Kijk! Dat zijn duurzame meters maken, waar de samenleving met provincie in elk geval een duidelijk (groen) signaal afgeeft aan de beleidsheren & dames in Den Haag. Ga zo door! (deze oproep geldt voor zowel particulieren als bedrijven, dat moge duidelijk wezen).

Foto’s in dit artikel zijn afkomstig van WML en hun fotograaf.

0 gedachten over “WML gaat voor zonnestroom

 • Reeds op 3 maart 2011 uitgebreid besproken op mijn site.

  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV72.htm#3mrt2011_drinkwater_op_zonnestroom_Beegden

  Leuk project. Toch aardig dat Limburg 1,41 EUR/Wp geeft voor de stroomvoorziening van de eigen drinkwater productie. Die wordt bedreigd door agrarische verspilling die een forse impact heeft op de grondwater stand (zeker in deze extreem droge tijd). En natuurlijk niet te vergeten: door het verder leeg zuigen van de grondwater spiegel door de verschrikkelijke, 100-200 meter diepe bruinkolen mijnen in de beruchte driehoek Aachen – Mönchen-Gladbach – Köln. Geëxploiteerd door de Duitse Bruinkolen (en poederkolen en nuke) Mega Energie Boer RWE. Die niet zo lang geleden met instemming van diezelfde provincie Limburg (16,1% voormalig aandeelhouder) Essent naar binnen heeft gewerkt…

  http://kappenmetkolen.groenlinks.nl/aandeelhouders.html

  Zo zijn de ondoorgrondelijke, kronkelige wegen in de energie-jungle van NEEderland…

 • @Peter: dank voor je bijdrage! Ik kan niet alles volgen qua info, d’r moet ook nog gewerkt worden 🙂 Maar de aandacht trok het bij de schaarse momenten dat ik papieren post open en doorblader.

 • No problem Niels, ik moet ook continu woekeren met de ruimte in mijn hersenpan. Het gaat allemaal zo snel, en er is zo onvoorstelbaar veel gaande, dat zelfs ik het allemaal niet meer bij kan benen. Troost je met die gedachte (ik ben immers bijna full-time bezig met informatieverschaffing over zonnestroom…). In ieder geval kun je in het gelinkte PPV artikel nog wat leuke “kritische commentaren” op de naar voren gebrachte data nalezen. Ik heb meteen de provinciale subsidie d’r bij gezet, met link naar jouw bijdrage.

  Zou leuk zijn als je tussen neus en lippen door wat meer harde gegevens van je drinkwater leverancier los kunt peuteren. Bijvoorbeeld module type, omvormers, aansluiting details en dat soort grut. Oh ja, en natuurlijk, bitter noodzakelijk: hoe zit het met de monitoring en zijn daar al harde resultaten van bekend? Provinciale subsidie vergeven, dus ik zou eisen: die gegevens wil ik inzien als belastingbetaler en als promotor van PV in onze provincie! Ergo, on-line monitoring vereist, en publiekelijk toegankelijk!

  Verwijs daarbij naar vergelijkbaar, groter (265 kWp) project bij rioolwaterzuivering in Sleen in Drenthe, bij Velt en Vecht waterschap:

  http://www.veltenvecht.nl/actueel/nieuws/@220320/prestaties/
  http://www.polderpv.nl/nieuws_PV70.htm#22jan2011_265kWp_Sleen_PV_project_VenV

  Thanx!

 • Zojuist heb ik per email informatie ontvangen over de installatie van WML:

  Geplaatste panelen zijn Suntech STP 190S-24/Ad.
  Elk paneel is door de aannemer voorzien van een unieke gravering en diefstalwerend gemonteerd. Het ontwerp van de gebouwen is zodanig geweest dat de montage van de panelen op de daken en taluds t.o.v. de zonnestand optimaal is.

  Als omvormers zijn van SMA de modellen SunnyBoy 5000 en Sunny Tripower 15000-17000 geplaatst.

  Opbrengsten van de panelen wordt intern gemonitord en zichtbaar gemaakt via het intranet (intern netwerk) en via een display bij de receptie op locatie Heel. Volgen van deze informatie is nog niet mogelijk via het internet, helaas.

  (Hartelijk dank dhr. Paul Beckers voor uw informatieve bijdrage!)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.