Juni 2011 samengevat

Juni 2011 is weer in de boeken, vooral nat en de laatste dagen wat meer warmte en zon. De warmte (hier 30+ ºC) is dan weer minder voor de zonnestroompanelen, maar dat mag de pret niet drukken: nog altijd veel beter dan een simpel ouderwets dak zonder zonnestroompanelen.

Zonnestroompanelen

Deze maand is de Sungrow SG1k5TL & SMA 1700 omvormer (die even schaduw heeft mogen draaien om de storingen van de SG1k5TL op te vangen) via garantie vervangen door een zwaardere variant: de Sungrow SG3kTL. Verder ben ik druk bezig om mijn real-time statistieken van de zonnestroompanelen (en later de zonneboiler) om te zetten naar een eigen database, in plaats van Pachube te benutten.

Voor juni is uiteindelijk 215,45 kWh geproduceerd (genormaliseerd: 125,99 kWh/kWp). De produktiedata is reeds ingevoerd in Sonnenertrag.eu, zodat je zelf kan vergelijken met andere systemen die hieraan meedoen.

Gasverbruik

De Atag Qsolar is in zijn element, nog steeds geen gas verbruikt voor douchen/wassen. Verwarming is niet nodig geweest, dus er is een overschot van warm water voorhanden. Verwachting is dat ik vanaf komende maand vaker een warmer buffervat krijg, nu de zonnestand weer dalende is. Door het steile dak zal ik maximale instraling vroeg en later in het jaar krijgen, i.p.v. het hartje van de zomer. Wel kook ik op gas, dus er kan sporadisch per 1-2 maanden een kuub gas alsnog benut zijn in de zomerperiode.

Transport

Nog steeds reis ik dagelijkse (5 dagen per week) naar mijn werk in Arnhem met de combinatie fiets en trein. Tot nu toe deze maand 1 keer doorweekt van de regen thuis gekomen. Daarnaast de boodschappen en bezoek aan de fotografieclub, allemaal beetjes. Maar: woon-werkverkeer op de fiets is goed voor 493 km. Overig, noem het recreatief, is goed voor 70 km. Ik haal daarmee zowiezo de norm van 30 minuten bewegen per dag, en dat merk ik echt. Belangrijkste is mijn bloeddruk die ik nu op een gezonde 130 over 80 heb gekregen, en de conditie is verbeterd: rennen naar de trein, geen probleem! 🙂 Wil je zelf je prestaties bijhouden op de fiets, kijk dan eens naar websites als fietsenscoort.nl en de applicatie voor Iphone & Android mobiel “Fietstoss” (helaas stopt de prijzenaktie op 2 juli, maar laat je niet weerhouden 🙂 ).

Ik schat dat ik circa 150 km met de (geleende) auto heb gereden in juni. Een bezoek aan Eindhoven, ophalen tuinmaterialen voor de permablitz. That’s all…

Wat betreft de tuin: tot nu toe is er nog geen onkruid gesignaleerd en heb ik zo nu en dan een paar kleine tomaatjes kunnen plukken en proeven. Het gezaaide spinazie-goed is nu ook aan het ontkiemen en ca 2-3 cm hoog. De bloemen voor het lokken van bijen en vlinders heb ik wel zien ontkiemen, maar nog geen verder bloei tot bloem te melden. De aardbeiplanten hebben al wat uitlopers, en kleine aardbeitjes zijn al te zien. De prei moet nog net als rucola verder aanslaan (of ik ben erg ongeduldig…).

 

0 gedachten over “Juni 2011 samengevat

 • @Wim: vermogen van de panelen wordt onder test-condities vastgesteld (STC-vermogen). Dat is o.a. bij een cel-temperatuur van 25 graden Celsius, instraling van 1.000 W/m2, en AM van 1,5 (air-mass).
  Vooralsnog is er weinig hoopgevends om de panelen te koelen, behalve een goede beluchting. Besproeien met water is maar zeer kort waarneembaar, en niet echt schokkend (je pompt ook energie om het water te sproeien). Je kan altijd nog uitwijken naar andere paneel-technieken (dunnefilm bv) die minder /geen last van warmte hebben.

 • @Niels:
  Aan de hand van je STC-vermogen vond ik:
  http://www.siderea.nl/zonne-energie/faq/faq.html#Wat_is_de_temperatuurcoefficien

  Het klinkt mij als een broodje aap verhaal.
  Met 1kW/m² instraling, vind ik vrij hoog en niet en Nederland, word een zonne cel heet. Ik ook. Dan moet je veel koelen om hem op 25° te houden. Of je moet heel snel een meting doen.
  Ik neem aan dat ze het spectrum van het zonlicht nabootsen.
  1kW/m² op de band gap frequentie van PV levert natuurlijk altijd goeie cijfers op.

  http://www.altestore.com/howto/Solar-Power-Residential-Mobile-PV/Off-Grid-Solar-Systems/Electrical-Characteristics-of-Solar-Panels-PV-Modules/a87/
  :
  “It’s All in the Planning
  In designing a PV system, STC is your first guide for sizing and planning. But STC is based on laboratory conditions. Solar panels have unique I-V power output curves which vary with changing real-world conditions. There are many factors that can boost modules’ output above STC, including over-irradiance and temperature effects. Following appropriate derating procedures will ensure a safe and effective PV system.”
  Dus ze testen de cellen voordat ze zijn in gebouwd.

  Stel ik koop een paneel. Kan ik dan ergens terecht om te controleren dat hij ook aan de Wp specificaties voldoet? En zijn die specificaties na 5 uur of al na 1 seconde geldig?

 • @Wim: wees blij dat er een testmoment ingelast wordt aan de hand van enkele parameters die gestandaardiseerd zijn in de solar-wereld.
  Zo te zien ben je kritisch, dus ik mag even aannemen dat je bij afwijkende specs van je auto/fiets/huis ook al naar de leverancier toe stapt? 😉
  Genormeerde bedrijven (zeg maar “A-merken”) testen hun panelen en zorgen a.d.h.v. kwaliteitsborging dat je bij aankoop van een x-aantal Wp die ook ontvangt (binnen een marge van 3-5 % (sommige merken alleen maar met +5% tolerantie, andere merken doen vaak +/-3%-5%). De fabrikant (althans gerenomeerde merken) hebben garanties die to meer dan 20 jaar reiken. (vaak 90% van STC vermogen gegarandeerd eerste 20 jaar, daarna 80% 25jaar o.i.d.).

 • @Wim:
  In de fabriek worden zonnecellen en zonnepanelen geflashed, zoals dat heet. Met een lichtflits dus. Dat is dus kort genoeg om de temperatuursinvloeden uit te kunnen sluiten.

  Eerst worden de losse cellen geflashed en op basis van de gemeten IV-karakteristiek gesorteerd. Matchen heet dit proces. Dit zorgt ervoor dat de cellen later in een paneel optimaal efficiënt samenwerken, omdat hun karakteristieken overeen komen op de cruciale punten.

  Aan het einde van het productieproces worden ook de geassembleerde modules geflashed. Dit is natuurlijk QC en bepaald met welke stikker (lees:STC vermogen) de modules uiteindelijk verkocht worden. Fabrikanten verkopen namelijk vaak een hele reeks modules met 5W STC-vermogen interval. Bijvoorbeeld een 175Wp, 180Wp, 185Wp, 190Wp en 195Wp module, die allemaal van dezelfde productieband rollen, maar door verschillen in de Cellen verschillende output genereren. Door die modules een tollerantie te geven van gangbaar -0%/+5% kunnen ze iedere module in de juiste categorie indelen.

  Dat flashen gebeurt trouwens met een speciale lamp die filters en reflectoren bevat om zo nauwkeurig mogelijk het spectrum van de zon bij een AM=1,5 na te bootsen (voor ruimtevaart toepassingen een AM=0). Het verschil tussen het echte en geteste spectrum wordt vervolgens via een periodieke ijking met een cell van het geteste type weg geijkt tot binnen de tolleranties van de de flash-unit.

  Er zijn verder gewoon testers waarmee in het veld getest kan worden of een module nog aan zijn specificaties voldoet. Dit werkt gewoon met zonlicht, door de meting van een referenties-cell te vergelijken met metingen van de IV-curve en temperatuur van de module. Dit vereist natuurlijk zoals iedere meting een capabel persoon om de meting uit te voeren.

  Als je wilt weten hoe het precies zit kan ik je aanraden om hier te gaan lezen:
  http://www.pveducation.org/pvcdrom/characterisation/introduction

  Rest mij nog te zeggen dat die metingen heel snel gebeuren. Het is per slot van rekening een in-line meting in de fabriekslijn.

 • @Paul,
  Precies wat ik weten wou. Bedankt voor de link.
  Een cel word dus bij constante T en waterkoeling zeer kort gemeten.
  Gesorteerd en later in een paneel gebouwd.
  Bij volle zon en hoge omgevingstemperatuur ligt het rendement een stuk lager.
  20% tot 40% bij wat juist de top dagen zouden moeten zijn.

  De kunt voor de prijs van een paneel ook een paneel laten testen.
  http://www.ise.fraunhofer.de/service-units/callab-pv-cells-callab-pv-modules/callab-pv-modules/stc-measurements
  Metingen gaan volgens http://webstore.iec.ch/preview/info_iec60904-1%7Bed2.0%7Den_d.pdf

  @niels
  Besproeien helpt natuurlijk nauwelijks van daar meer koel je het glas en niet de cellen.

 • @wim:
  Rendement van een warme module is natuurlijk lager. Dat zit echter al in de specifieke opbrengst inbegrepen.

  Je weet overigens dat de meeste modules in de specificaties ook NOCT-waarden hebben? NOCT staat hier voor Normal Operating Temperature Conditions, oftewel de waarden bij (ik meen) 800W/m² AM=1,5 en een windsnelheid van 1m/s en een ambient temperatuur van 25 graden Celsius. Vaak staat daar ook de NOCT-temperatuur bij.

 • @Paul,
  NOCT is inderdaad een stuk realistischer. Kende ik nog niet.
  http://pvcdrom.pveducation.org/MODULE/NOCT.htm
  Bij mooi weer zitten de cellen dus inderdaad op 35+40=75°.
  Ross en Smokler zagen dit ook al aankomen in 1986.
  Blijkbaar is of dit probleem nooit serieus genomen. En worden panelen gewoon op Wp verkocht.
  Of de kosten voor het verbeteren kunnen niet op tegen de energie winst die het zou opleveren.
  Weet je iets over reflecterende folie die alleen de band gap lichtfrequentie doorlaat voor PV?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.