Nieuwe zonnestroom-installatie in Ottersum (1.200Wp STC)

Tijdens de afgelopen Solar Days 2011 zijn er vele mensen uit de wijde omgeving langs gekomen om nader kennis te maken met zonne-energie. Tijdens de rondleiding komen de gesprekken los, en wat blijkt: vele mensen hebben zojuist een installatie aangeschaft of staan op het punt om de knoop door te hakken. Zo ook Rob en Tanja uit Ottersum. Enige weken na de Solar Days kwam een email van hen binnen met de trotse boodschap: “we hebben een installatie besteld!”

Tijd voor een nadere rondleiding, nu de installatie sinds vorige week in bedrijf gesteld is.

De installatie

De installatie is door installatiebedrijf Megens geleverd en geinstalleerd. Als systeem is deze opgebouwd uit een omvormer van SMA (te weten, de SMA Sunnyboy 1200) en 6 zonnestroompanelen van Suntech (STP200). Alles is op het platte dak uitgelijnd met zicht op het zuiden.

Tijdens de korte rondleiding op het dak hebben Rob en ik nog een klein gevalletje van slagschaduw weten te verhelpen. De slagschaduw zorgt ervoor dat de opbrengst in elkaar ‘zakt’, iets wat je in een string/keten van panelen wilt voorkomen. Met het zakken van de zon is het uiteindelijk lastig als je op je dak geen ruimte over hebt om voldoende afstand tussen de panelen te realiseren. De 6 zonnepanelen zijn op bekende kunststof consoles (gevuld met zakken grind) geplaatst. De bekabeling is netjes afgewerkt en in kunststof leidingen beschermd, en via een dakdoorvoer naar binnen gebracht.

Tip die ik nog kon geven: mocht blijken dat de panelen te veel warmte vasthouden door de zwarte kunststof bakken, dan kan men overwegen om met een gatenboor enkele ventilatie-openingen te plaatsen (diameter 80-100mm). Warmte die niet weg kan, zal het zonnepaneel opwarmen, waarna de opbrengst in vermogen zal dalen. Let wel, de panelen zijn zo gemonteerd dat er enkele openingen pal onder het paneel zorg dragen voor ventilatie en koeling. Of dit toereikend is, daar kan ik zelf geen uitspraak over doen. Wellicht zijn er lezers die een soortgelijke aanpassing hebben doorgevoerd en er resultaten van hebben gemeten. Zo ja, dan nodig ik je uit om even je ervaring te posten.

De zonnestroominstallatie is keurig op een aparte (dedicated) elektrische groep geplaatst, inclusief een schakelaar nabij de omvormer om in geval van nood in een handeling de omvormer met panelen van het lichtnet te ontkoppelen/uit te schakelen.

Als inwoner van provincie Limburg is bij de aanschaf van deze PV-installatie gebruik gemaakt van de provinciale subsidie (niet zijnde de LES (Limburgse Energie Subsidie)).

En verder…

Tijdens het kopje thee & de glas frisdrank kon Rob nog uitgebreid vertellen over de aanpassingen in de woning (bouwjaar 1988). Het enkel glas van de eerste etage is vervangen door dubbel glas HR++, evenals de begane grond (waar reeds dubbel glas in zat, maar van de kwalificatie “twee glazen plaatjes’ ). Het jonge gezin heeft ook nog een wasdroger voorzien van warmtepomp. Dus een aanzienlijk lager elektrisch verbruik per droogbeurt dan een conventionele wasdroger. Al met al zien we dat dit huishouden er weer warmpjes bij zit in de winter, en geniet van lagere elektriciteits-rekening het gehele jaar door!

0 thoughts on “Nieuwe zonnestroom-installatie in Ottersum (1.200Wp STC)

 • Felicitaties aan Rob en Tanja. Ik hoop dat er nog velen hier een voorbeeld aan nemen.
  Ik ben wel benieuwd naar de kosten van deze duurzame oplossing.

 • @Wim, je krijgt in ieder geval nog subsidie van de provincie……de rest (kosten) zie ik maar ff als hobby…

  Groet, Rob

 • @Niels : Heden (18 sept 2011) 300kWh, opgewekt met zonnestroominstallatie vanaf 27 juni 2011; Ben dan ook erg benieuwd naar jaarverbruik. Daarnaast voornemens om uitbreiding te doen na een jaar ter grote van 3 of 6 panelen!! Moet lukken, gezien ik dakvlak van buurman ook nog mag benutten!!!!
  Gr. Rob

 • @Rob: van harte proficiat! Op naar de 1MWh (1.000 kWh)! zie je wel, het is een gezonde duurzame verslaving die blauwe platen 😉

  Tip: als je ze op het dak wil plaatsen, heeft Google een gratis programma waarin je kan simuleren hoe de schaduw van objecten op/over je PV-panelen kruipt gedurende de dag. Wellicht de moeite waard:
  http://sketchup.google.com/

 • @Niels : Heden (28 okt. 2011) 400kWh, opgewekt met zonnestroominstallatie vanaf 27 juni 2011; Daarnaast ruim 300 euro terug ontvangen van Essent en voorschot met 37euro / maand maar liefst verlaagd!

 • @Rob: Proficiat! Dat is een lekker begin! Jammer genoeg worden de dagen korter, maar vanaf 21 december gaan ze weer lengen (goh…toevallig rond Kerstmis, Feest van het Licht 😉 ).

  Tip: het werkte bij mij toen ik huurde om eerst via de website van Essent (ehhh RWE!) het voorschot 10% naar beneden te krijgen, en daarna nogmaals een belletje met de klantenservice, voor nog een verlaging van 10%.
  Heb je de meterstanden ook op de jaarnota gecontroleerd (die moeten overeenkomen).

 • @Niels : Tarieven greenchoice……Hoe en op welke wijze heb jij destijds de overstap gemaakt van ……naar Greenchoice? Via de site van Greenchoice of via bijv. gaslicht.com? En heb jij een vast tarief bijv.voor 3 of vijf jaar. Wil eigenlijk overstappen. Heb nu een variabel contract, maar lees heel veel negatiefs over het feitelijke overstappen. Problemen, prijzen niet conform afspraken e.d., e.d. Wat zou jij doen of wat zijn jou ervaringen?

 • @Rob: ik heb mijzelf aangemeld via http://www.greenchoice.nl en daar menu optie “Klant worden” aangegeven. Met het invullen van de nodige gegevens, was de overstap vrij vlot geregeld.
  Initieel begon ik met een variabel contract, momenteel heb ik een 3-jaars contract met oog op de gasprijs.
  Vrees dat meer de netwerkbedrijven last proberen te veroorzaken bij overstappen, dus daarom gewoon goed de meterstanden vastleggen (foto desnoods).
  Overstap hier bij mij is feilloos verlopen.

 • @Niels : Heeft Greenchoice ook de afmelding bij Essent voor je verzorgd?
  Wat betaal je nu per m3 gas en stroom. (heb je hoog en laag tarief).?

 • @Niels, hoezo foto maken? Van de huidige standen? Waarvoor??? Moet ik deze doormailen naar GC??? En heeft GC ook een verbruiksmanager?
  Het afmelden gaat geheel vanuit GC?? Hoef ik daar zelf geen actie in te ondernemen?

 • @Rob: het is een smerige markt die m.n. de vertrekkende partij (RWE/Essen/Enexis maar ook NUON/Liander) graag wil spelen.
  Dus beter maar bewijzen achter de hand hebben (zoals wekelijkse meterstanden, foto’s van standen bij meteropname etc) als ‘ze’ graag lastig willen doen.
  Daar kan greenchoice ook baat bij hebben.

  Greenchoice heeft een persoonlijk dossier als je klant bent, geen verbruiksmanagers. Allemaal overhead 😉 Ik gebruik voor gasverbruik de site http://www.mindergas.nl (die rekent ook met gewogen graaddagen en prognose per jaar), voor elektriciteit houd ik in Excel een staat bij voor de diverse grafieken 🙂
  Je kan wel je type gezin, woning en dergelijke opgeven, vanwaar dan een streefverbruik getoond wordt. Ik zal je daar een schermafdruk van toesturen.

  Overstappen/switchen is makkelijk (zoals het bij mij is verlopen):
  -aanmelden bij nieuwe partij (bv. Greenchoice) en de essentiële informatie aanreiken. Zij zullen dan de overstap verzorgen en je afmelden bij de huidige energiemaatschappij.
  Wel zal Enexis (netwerkbedrijf in onze regio) nog periodiek de meterstanden (elektriciteit en gas) opnemen.
  Ik meen dat ik binnen 1 a 2 weken over was.

 • @Niels : Nog even nader mijn afrekening bestudeerd.
  Electrictiets 2011 : 2012 maarliefst 40Kw lager geprognosticeerd t.o.v. 2011;
  Gasverbruik 2011 : 2012 800m3 lager geprognosticeerd t.o.v. 2011;

  Waarom nu ineens 800m3 minder gas…..hiervoor heb ik geen zonnepanelen gekozen……

  Gr. Rob.

 • Waarschijnlijk is 2011 een zacht jaar (qua graaddagen).
  Kloppen de genoteerde meterstanden ten tijde van de meteropname?
  elektriciteitsverbruik voor 2012 40 kWh lager dan in 2011? Lijkt mij erg weinig qua installatie (6x 200 Wp panelen) die je hebt staan.
  Ik zeg: actie ondernemen en maar met RWE gaan bellen, want je kan aanvoeren dat je een fikse PV_installatie hebt staan, dus elektra kan zeker nog lager. Ik hoop dat je met 1200 Wp toch echt wel meer dan 40 kWh teruggeleverd hebt…

 • @Niels : Alle meterstanden zijn correct en gecontroleerd.
  M.b.t. de reactie naar Essent……ik denk dat ik de gebruiksmanager even in de gaten hou de komende maanden. Als hieruit blijkt dat het voorschot nog lager kan, dan kan ik zelf dit handmatig aanpassen. De verhouding gas vs stroom is natuurlijk niet gelijkwaardig. Gas is tenslotte vele malen duurder, dus wat weegt het zwaarste een prognose gasverbruik in 2012 met 800m3 besparing…….of ongeveer 1000Kw teruglevering……We shall she.

 • Jammer dat je helaas gaat afwachten. Ondertussen trekt de kern/kolengigant RWE (Essent is alleen nog een plakplaatje om consumenten in Nederland aan het lijntje te houden) jouw geld uit de knip, renteloos… en financiert zonder schroom weer wat centrales waar Nederland lekker in mag stikken.
  Je staat in je recht, en je hebt recht op een feitelijke en correcte verrekening! Meten = weten, dus dat schatten is gewoon naadje van hen.
  Laat ik zo zeggen…. ik ken mensen die voor minder intussen via een rechterlijk bevel die kolenboeren tot correct gedrag hebben gekregen.

 • @Niels. Even voor de duidelijkheid. Meterstanden zijn correct! Geen discussie. Standen als opgenomen zijn correct. Alleen wat niet klopt is het volgende. Men verwacht voor volgend jaar 40Kw lager verbruik stroom en 800m3 gas minder verbruik en dat begrijp ik dus niet. Mijn gasverbruik is al 5 jaar constant. Waar wordt mijn nieuw maandbedrag nu op gebasseerd? En middels de “slimme meter” kan er toch geen onduideiljkheid bestaan???

 • @Rob: ik heb je nota doorgeworsteld en in Excel retour gestuurd. Met de toelichting en hopelijk veel beter leesbaarder en begrijpelijk dan het papieren exemplaar wat je hebt.
  Saldering ziet er ook goed uit, en tja schatten/voorspellen wat het komend jaar gaat brengen is lastig voor iedereen (gebruiker en energiebedrijf).

 • @Niels, zag er prima uit! M.b.t. de meterstanden welke dus door Enexis doorgegegeven worden eventueel…….; Ik heb een recent schrijven waar de standen op staan. Stel Enexis geeft foutieve standen door, kan ik dit schrijven toch ook aan GC aanreiken? En Enexis meet toch van afstand met de slimme meter?
  Nogmaals dank voor de opzet….

  Gr. Rob

 • @Rob: Enexis leest nog totaal niets uit zover ik weet…. Dat is juist de verkoop-smoes die de energiebedrijven aan de consument ophangen. Maar goed, als iemand kan bevestigen dat men voortaan de ‘slimme meter’ op afstand uitleest (volgens mij doet alleen Oxxio dat nog), dan lees ik dat graag.

 • Zojuist bericht ontvangen: bij Huize Rob & Tanja is een extra installatie geplaatst met nog meer zonnepanelen. Totaal heeft de woning nu 3.000 Wp aan geinstalleerd vermogen! Tevens is een SunnyBeam ingezet om de produktie te volgen (van onder een parasol, genietend van een koud glas….. water 😉 ).
  Rob, Tanja: van harte proficiat!!!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.