Permablitz in Gennep: voorbereiding

Ik heb al enkele malen kennis mogen maken met de mensen van Transition Town Eindhoven. Samen overleg plegen hoe een samenleving zich los kan maken van olie/fossiele brandstoffen door alternatieven te bedenken, uit te werken en toe te passen. Lokale voedselproduktie is er een onderdeel van. Met een actie (‘permablitz’ genaamd) wordt gezamelijk een deel van een perceel onder handen genomen, waarbij op 1 middag een eetbare tuin tot stand komt. Kruiden, groenten, fruit, het is allemaal mogelijk! En heb je geen tuin, woon je in een appartement of flat, dan kun je ook kijken naar de ‘raamtuinen’. Ergo: elk huishouden kan zichzelf deels voorzien van voedsel. Ik zeg expliciet deels, want naarmate je meer mensen leert kennen kun je elkaars produkten natuurlijk uitwisselen/ruilen. Zo houd je ook lokaal een biodiversiteit in stand, in plaats van eentonige velden/akkers met uitsluitend 1 groente/fruit. Maar nu is dus mijn tuin aan de beurt om ge-permablitz-ed te worden….

Even ter verduidelijking: ik heb een hekel aan onkruid wieden (energie ergens aan besteden waar je niets voor terug krijgt…. inefficientie op en top 😉 ). Als ICT-er heb ik meer verstand van computers dan van kruiden en planten. Misschien is dat wel iets wat de hedendaagse samenleving kenmerkt: kleine kinderen weten amper waar de schoolmelk (bestaat dat nog?) vandaan komt. Het beeld is al snel een fabriek, terwijl de kinderen niet stil bij staan wat een koe is en doet.

Mijn tuin is in een nieuwbouwwijk (die vanaf 2005 in nog steeds in aanbouw is) gelegen, en heb ik destijds eenvoudig gehouden: paar meter terras om te genieten van de zon, barbequeue of een drankje. Uitkijkend over een fiks aantal meters zandkleurig grind. Kleine borders met o.a. lavendel, hedra. Saai he? Maar redelijk onderhoudsarm (op het onkruid plukken uit het grind na dan).

Om de permablitz te doen slagen heb ik vooraf de auto mogen lenen van mijn ouders, en heb de nodige materialen binnengehaald. Waar ik nog bonnetjes van had, daar ben ik zo vrij in geweest om de prijzen te benoemen. Zo heb je een beeld wat er financieel plaatje aan kan hangen (afhankelijk van hoe groot je je tuin wil maken).

een tweede regenton (210 liter) €35
14 zakken bemeste tuingrond (40 liter p.stuk) a €1,99  €27,86
3 jonge bomen (appel, peer, pruim) a €15  €45
setje tuinstiften (om de gele tuinlabels te beschrijven) €3,99
12 aardbei plantjes €12
5 bakjes prei (4 stekjes per bak) €4,95
4 bakjes rucola sla €4,36
zaad bosui €1,79
zaad radijs €0,99
zaad spinazie €2,79
2 potjes mini-tomaten €11,93
12 betonbandjes met groef (25cm hoog, 1 meter lang, 5 cm dik) €19,80
2 zakken cacaodoppen
1 zak ecologische voedingsstoffen (5kg)
1 maasvormig groen net van 5 meter bij 2 meter

Om voorwerk te verrichten heb ik vandaag het grind verwijderd en de twee bakken opgebouwd met de betonbandjes. Alternatief voor betonbandjes kunnen ook houten balken zijn. Om de border strak te houden koos ik in elk geval voor deze oplossing. Elke bak heeft een afmeting van 2 meter lang bij 1 meter breed. Het worteldoek wat vrij is komen te liggen binnen de beide bakken heb ik met een scherp mes verwijderd


Tijdens de permablitz wordt de binnenkant van de bak opgevuld met de tuinaarde, lagen karton en cacaodoppen. Hierdoor ontstaat een laag waarin organismen (bacterieen, schimmels) zich goed kunnen ontwikkelen en langdurig veel voeding geven aan de planten. De cacaodoppen werken ook nog eens onkruidwerend, omdat bij het opdrogen na de regen er een harde dikke laag ontstaat. Mocht er nog iets van onkruid gaan groeien, dan kun je dat verwijderen en als compost benutten.
Overigens…. SCHOFFELEN is uit den boze. Dus doe dat gereedschap maar kado aan anderen die nog wel willen ploeteren in hun hofje 😉

0 gedachten over “Permablitz in Gennep: voorbereiding

 • @Harm: ach, de regentonnen kunnen zich nu vullen, en tijdens/na het planten van boompjes en ander aanwas hoef je niet zo hard meer te sproeien. Elk nadeel heeft een voordeel!

 • Net als met energie draait het met water ook om opslag mogelijkheden.
  Zoals bijvoorbeeld http://www.nagafoundation.org/
  En natuurlijk ook bij voedsel, want in de winter groeit er niet veel.
  Tenzij je de planten op temperatuur kan houden.
  Maar dat moet je natuurlijk niet met fossiel doen.

 • @Wim: ik kan natuurlijk elektrisch verwarmen he, met zonnestroom-overschot! Maar er groeit toch genoeg in de winter: denk aan diverse koolsoorten bijvoorbeeld! Of spinazie (najaar). En daarbij zou je ook voeding kunnen opslaan via het ‘wecken’. Eerst maar eens een eerste oogst halen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.