Permablitz voltooid

De mensen van Transition Town Eindhoven (TTE) zijn zojuist weer naar huis gereden, terwijl nu de regen met bakken uit de hemel naar beneden komt.

Tijd om even de dag weer door te nemen en terug te kijken op alles wat er in mijn tuin gebeurd is….

Voorbereiding

Zelf had ik de dag ervoor de laatste voorbereidingen getroffen, zoals het grind aan de kant schuiven en de bakken met betonnen bandjes alvast opbouwen. Ik had al een vraag uitgestuurd of ik ook moet spitten, aangezien de zwarte aarde/grond zo hard als steen was. Nu is dat spitten eigenlijk uit den boze, dus heb ik dat achterwege gelaten.

Zondag aan de slag

Zo rond de klok van 11.00u meldde de TTE-delegatie zich aan mijn adres. Meer mensen dan ik verwacht had waren aangehaakt! Overweldigend zoveel hulp! Onder genot van een kop koffie & thee hebben we nader kennis gemaakt en weer eens bijgepraat over zaken die ons zoal bezig houden.

Na de koffieronde heb ik allen een rondleiding in de woning gegeven over mijn duurzame energie systemen, zoals de zonnestroompanelen en de zonneboiler (met verwarmingsondersteuning).

Samen met Arjan de Vries, permacultuurspecialist, zijn de plannen doorgelopen. Mijn idee heb ik toegelicht en we hebben een goed compromis bereikt. Alle 3 de fruitbomen (appel, peer en pruim) zijn geplaatst: 1 boom in elke bak, en de laatste (derde) boom langs het terras/oprit.

Binnen de bakken is voorafgaand aan verdere acties eerst de harde grond los gemaakt door te harken. Daarna kwam Ilse met haar bokashi-emmer om een indrukwekkende reactie op alle aanwezigen los te maken. Gerard Ekdom roept het al….. In elk geval schijnt de bokashi zeer veel voedingsstoffen voor de groentetuin te genereren. Ik ga het in elk geval in de gaten houden, want 1 bak is voorzien van bokashi, de andere bak is onbehandeld gebleven.

Na deze laag is er een laag nat/doorweekt karton (zonder plastic/plakband) er over geplaatst, waarna er ca. 7 cm aarde (bemeste tuingrond) eroverheen gelegd is. Vervolgens nog een laag doorweekt karton en weer een laag bemeste tuingrond.

Het bed voor de groente en kruiden is daarmee gereed. Onder leiding van Arjan is de combinaties van planten uitgezocht, en een indeling in beide bakken gemaakt. Nadat alles uitgestippeld was kon het planten beginnen. Met gele kunststof naamplaatjes heb ik gelijk de groepen gemarkeerd, zodat ik herken wat ik eet (of weet wat er geplant is). Uiteindelijk heb ik ook mijn eerste spinazie gezaaid, die hopelijk over enige tijd gaat ontspruiten.

Na alles geplant te hebben, zijn de cacaodoppen toegepast. De cacaodoppen beschermen de grond tegen onkruid, en vormt eenmaal aangeregend en opgedroogd een stevige laag die vocht doorlaat (en vasthoudt) en ook nog eens voedingsstoffen afgeeft (t.g.v. het afbreken van de cacaodoppen).

Na alles afgerond te hebben zijn we onszelf gaan tracteren op een heerlijke rondleiding en snack bij Kwalitaria Geurts in Ottersum. Ze hebben ruim 60 zonnestroompanelen op hun bedrijfspand opgesteld, gecombineerd met LED-verlichting, afvalstromen geoptimaliseerd (reductie in afval is ca. 75% van de oorspronkelijke situatie) warmteterugwinsystemen voor koeling, en hergebruik/filtering van frituurvetten. Daarbij frituren ze ook nog eens op relatief lage temperatuur (150 graden Celsius maximaal, waar normaal 175 graden Celsius gebruikt wordt). Jaarverbruik op gas is voor het bedrijf EN de woning rond de 6.000 m┬│. Elektriciteitsverbruik in combinatie met zonnestroompanelen is (schrik niet) een teruglevering van 6 kWh op jaarbasis. Dus ‘bijna’ energieneutraal. Een mooi staaltje van duurzaamheid en goed ondernemerschap.

Nadat iedereen de rondleiding op zich had in laten werken, en de maag gevuld had met heerlijke friet, keerden we allen naar Gennep terug. Daar bezochten we nog de zonnestroominstallatie van Harm Otten, waarbij hij ook een rondleiding gaf over zijn tuin en zelfgekweekte planten/vruchten.

In elk geval, er zijn nog foto’s gemaakt van deze middag tuinieren. Ik heb er van genoten en dank jullie hartelijk voor jullie komst en hulp! De ‘wishlist’ voor de tuin groeit, ik noteer al een compostbak en/of bokashi-emmer aangevuld met een sla-centrifuge…

En ook enkele nuttige hyperlinks voor als je zelf eens wilt speuren naar permacultuur:

0 gedachten over “Permablitz voltooid

  • Dat wordt aardbeien eten volgend jaar (als ik het goed zie).
    Hier net 5 weken lang om de dag een aardbeientoetje (heel zoet dit jaar vanwege het zonnige voorjaar).
    Vandaar weer een maaltijd met volledig groenten (3 soorten) uit eigen tuin (moestuin 10X3).
    Daar loop ik dan als enigste onderdeel op je voor, de energie rekening op nul zetten moet in de komende jaren gaan lukken.

    Oh ja, voor de zomeravonden leesvoer permaculture.org.au

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.