Regenton update

De afgelopen weken waren erg droog. De planten dorstig. En velen misbruiken het drinkwater om de planten en grasvelden te besproeien. Toch heb ik met 1 regenton (210 liter inhoud) het ca. 3 weken kunnen redden voor ik noodgedwongen tapwater moest inzetten om in de avonduren enkele planten en de heg een scheut vocht te geven. Dat mocht dus anders gaan….

Dus vandaag (17 juni) naar Swertz Hagebau in Goch (Duitsland) gereden, waar ik in 2007 eerder een regenton gehaald had. Kunststof, groen van kleur en oerdegelijk. Zelfs met strenge vorst gaf het kunststof geen krimp: ongeschonden de winter door, waarbij alleen het water in de ton bevroor. Duitse degelijkheid!

En intussen staat een tweelingzus van die ton opgesteld om aangesloten te worden. Hiermee verdubbel ik mijn regenwatervoorraad (van 210 liter naar 420 liter regenwater). Ik stond bij de aanschaf van de tweede  ton in dubio. De bouwmarkt had ook een 310 liter, en zelfs een 500 liter regenton er naast staan….

De prijzen waren in elk geval erg schappelijk. Voor circa 30 euro had ik een 210 liter, met verhoging (voor de gieter), de deksel en de tapkraan binnen. Voor de overige afmetingen, zie bijbehorende foto’s.

0 gedachten over “Regenton update

 • Ik vond vergelijkbare tonnetjes bij Posten Börse voor €15. (200 liter)
  Gemaakt door Stefanplast uit Italië, dus geïmporteerd in Duitsland.
  Er zit alleen geen kraantje op.

  Maar je bent al veel voordeliger uit dan Jeroen.

  De waterdruk bij de kraan die ik zie op de foto’s lijkt me vrij laag.
  En de kraan ziet er echt piepklein uit.
  Dus je moet staan wachten tot je gieter vol is.
  Hoe lang duurt dat?

  Frappant vind ik ook dat het voetstuk vrijwel even duur is als de hele ton zelf.
  Is daar geen andere oplossing voor te bedenken?
  Maar als ik naar jouw opstelling kijk kan ik daar geen 10 l gieter onder zetten.
  Hoe werkt dat?

 • @Wim: de waterdruk is afhankelijk van de kolom/hoogte van het waterniveau. Nu is de druk nog laag (er staat net een kleine 15 cm water in beide regentonnen), maar bij volle ton is deze groot genoeg om snel een gieter te vullen.
  Overigens, ik heb ook en 10 liter gieter, die past ruim onder de kraan. Ik denk dat de foto’s enigszins vertekenen waardoor de omvang van de regenton kleiner is dan die lijkt.
  De tapkraan is ruim bemeten en echt geen klein kraantje zoals je deze op een jerrycan vaak ziet. Als de regenton gevuld is met voldoende water zal ik meten hoe lang het duurt om 10 liter te tappen. Voetstuk is helaas net zo duur als de ton, maar past erg goed onder de ton zelf. Misschien kun je ook zelf iets maken (met reserve-tegels?) om de volle draagkracht te weerstaan.

 • Heb je de verbinding tussen de 2 tonnen zelf gemaakt? Of is dat standaard bijgeleverd?

 • @Wim: De verbinding tussen de twee regentonnen is los verkrijgbaar bij Swertz Hagebau (prijs ca. 3-4 euro). Een flexibele (siliconen?) slang met bijbehorende koppelingen & keerringen om een waterdichte aansluiting te maken. Ik heb gekozen om deze koppeling laag bij de bodem te plaatsen: door de wet van de communicerende vaten vullen zich beide tonnen vanzelf. Bovenin de regenton waar de regenpijp in uitmondt is een overloop naar de HWA (hemelwaterafvoer) gemaakt zodat de regen na het vullen van de regenton netjes afgevoerd wordt.

 • Waarom heb je de keuze gemaakt om de verbinding tussen de tonnen onderin te maken? Is het niet zo dat de kans op kapotvriezen daar het grootst is aangezien er altijd water in het verbindingsstukje blijft staan? Als je de verbinding boven legt dan vult de tweede ton zich alleen bij overlopen van de eerste. Deze verbinding staat dan dus in principe net/half droog. Wel vergt deze optie een tweede kraantje.

  Groetjes Niels

 • @Niels: Ik heb de koppeling onder nabij de bodem geplaatst, zodat bij regenval de beide tonnen gelijktijdig worden gevuld. Bij het aftappen/gebruik van regenwater worden beiden ook weer simultaan geleegd. Aangezien de overloop naar de HWA (hemelwaterafvoer) bovenaan in de eerste ton (nabij de regenpijp) reeds is geplaatst, heb ik hiervoor gekozen. De koppeling is overigens een flexibel stuk slang, ik verwacht met vorst geen probleem. Zo kan ik in deze situatie met 1 tapkraan toch de totale capaciteit benutten.

 • @Wim: in vervolg van je vraag over de tapkraan heb ik enkele metingen verricht toen de tonnen beiden vol zaten.
  Ik vul mijn 10 liter gieter in 27 seconden (met de huidige kunststof tapkraan).

 • @Niels,
  Net ook even getest. Met leidingwater duurt het ook 27 seconden 🙂
  Dus daar hoef ik me geen zorgen meer over te maken.
  Ik was bang dat het een paar minuten zou gaan duren.
  Ik neem aan dat je tanks nu helemaal vol zitten na de flinke regenval.
  En dat de overloop goed heeft gewerkt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.