Sungrow is terug

Sungrow SG1k5TL

In mei j.l. bemerkte ik wat merkwaardige zaken op aan mijn omvormer. Zo was bij een mooi zonnige dag de temperatuur zonder geforceerde koeling niet op normale waarden te krijgen (de behuizing was ca. 60 graden Celsius warm), de omvormer vloog daarbij ook in de-rating (terugschroeven van vermogen), of viel plots uit om na enkele minuten weer op te starten. Iets wat je liever niet wilt tegenkomen.

Gelukkig had ik al enkele weken de zonnestroompanelen aan de Arduino gekoppeld, dus ik kon redelijk snel zaken terugvinden in dit gedrag. Ook met het logboek in de Sungrow omvormer was duidelijk: veelal tussen 13.00u en 14.30u klapt ie er uit. Een situatie waar je dan maar graag met de leverancier in overleg treedt en met garantie de zaken op hoopt te lossen.

Met uiteindelijk een videofilmpje nog de leverancier voorzien van informatie (gelukkig dat ik aan het filmen was toen e.e.a. direct voor mijn ogen gebeurde) is er contact opgenomen met Sungrow.

Na de nodige email-wisselingen over configuratie van aantal panelen, type, merk,

Sungrow SG3kTL

orientatie etcetera kwam al snel uitsluitsel: de omvormer gaat gewisseld worden. Ze boden in elk geval een grotere/zwaardere omvormer aan, waarin zowiezo een kleine ventilator en grote koelribben op zijn bevestigd (het betreft de zwaardere Sungrow/Solar Access SG3kTL).

 

Vrijdag 24 juni is het pakket (ruim 25 kg) met de DHL koerier vervoerd, en heb ik deze rond 19.00u direct thuis gemonteerd. Tot zo ver netjes geregeld door Sun-solar.nl en Sungrow.

Bijzonder is in elk geval het grafische display, waar in realtime de bekende ‘golf-vorm’ op terug te zien is! Nice eye-candy! 🙂

Bijgaand een filmpje van het opstarten/inschakelen van deze hoog-rendement omvormer:

0 gedachten over “Sungrow is terug

 • Duidelijk geval.
  MOSFET is bijna stuk. Bij piek productie heb je dan veel verliezen in je omvormer. En dus warmte productie.

  Uitstekende service van de leverancier!

  Omvormers zijn nog een zwak punt in de PV wereld.
  Kunnen ze dat nog steeds niet beter ontwerpen?

 • Dag Niels, vandaag is Megens langs geweest voor het monteren van de zonnepanelen. Om 8uur ging men met het regenweer het platdak op om de units te plaatsen, rond 14.00uur was alles klaar inclusief de aparte groep die ze hebben gemaakt. Ondanks “geen zonnig weer” heb ik toch al de meter zien terugdraaien. Als je graag even wilt komen kijken ben je uiteraard welkom.
  Groeten Rob Roelofs

 • @Rob: ik heb je een bericht gestuurd, graag kom ik eens kijken hoe jouw installatie is opgesteld.

  @Wim: Omvormers blijven (mede door halfgeleidertechnieken) een zwakkere schakel in de zonnestroom-keten. Daarom is het belangrijk goede service & garantie te hebben. Ook bekende merken hebben zo hun problemen, januari 2011 was een massale terugroep-actie van Mastervolt voor de veelgebruikte Soladin 600 series.
  Dus het kunnen zowel de grote bekende merken zijn als de nieuwe merken die hun problemen pas signaleren bij realtime scenario’s.
  IGBT (insulated gate bipolar transistor, een vermogens-transistor in de omvormer) problemen kunnen een diversiteit aan oorzaken hebben. Wellicht door elektrische overbelasting (te grote elektrische stromen door de halfgeleider) maar ook thermisch (denk daarbij aan te kleine koel-capaciteit, te grote thermische weerstand (bv. door te weinig warmtegeleidende pasta tussen halfgeleider-lichaam en koelplaat, maar ook niet strak genoeg monteren tegen de koellichamen aan). Kortom: in theorie kun je veel beredeneren, de praktijk wijst echter uit hoe juist de vele aannames zijn geweest.
  Daarom hang ik liever al mijn omvormers binnen op (de Sunnyboy 1700 is, net als de Sungrow SG3kTL, geschikt om buiten geinstalleerd te worden). Thermische problemen kun je daarmee voorkomen: een constante omgevingstemperatuur is erg prettig voor elektronica 🙂

 • Ik ontwerp zelf elektronica. Dat vergt inderdaad veel veld testen en keuringen.
  Mooi dat er garantie op zit. Hoe lang is dat bij Sungrow?

  Een IGBT voor 2.3kW kost bij Farnell 77 cent. Artikel nummer 1867727.
  Kostprijs bij groothandel is meestal factor 2 tot 3 keer lager.
  Belast je hem maximaal dan gaat hij sneller stuk. Zodra de junction temperatuur boven de of in de buurt van de specs komt degradeert hij.

  Misschien een domme vraag, maar waarom ga je 2€ besparen op een inverter?
  Bij een 2.3kW inverter zet je er dan gewoon 10 IGBT’s in. Worden ze niet 10 keer minder warm en gaan veel langer mee. En valt er een uit dan werken er nog 9.
  Koeling is dan ook veel goedkoper.

  Om dat nog even door te zetten. Waarom zijn er geen standaard PV inverters van 1kW? Die je gewoon parallel kan zetten afhankelijk van je Wp input.

  Ik heb geen flauw idee wat een inverter kost. Even gegoogled maar daar word ik ook niet wijzer van. Wat kost bijvoorbeeld een Sungrow/Solar Access SG3kTL? En je vorige inverter?
  Grof inschattend kom ik op €100 voor 5 kWp, gebaseerd op de benodigde componenten.

 • @Wim:
  Denk dat je dan toch iets te eenvoudig denkt over het ontwerpen van een omvormer. Een omvormer heeft vele taken die ook niet altijd met elkaar in overeenstemming zijn:
  – MPP tracking
  – Omvormen en invoeden
  – Zo min mogelijk verstoring van het net veroorzaken
  – De parameters van het net bewaken
  – Hoge systeemefficiëntie halen
  – Beveiligen
  – En steeds meer functies ter ondersteuning van de netstabiliteit zoals het leveren systeem diensten

  De reden waarom er niet met één kleine modulaire omvormer wordt gewerkt is omdat dat niet zo efficiënt is (kosten en energetisch). Andere reden is dat omvormers niet universeel zijn. Sommige panelen bijvoorbeeld vereisen bijvoorbeeld galvanische scheiding om een van de poolen te kunnen aarden, maar vanwege het lagere rendement wil je dit niet bij modules die dat niet vereisen. Ook zijn niet alle omvormers geschikt voor alle netvormen, voeden grote omvormers direct in op het midden- of hoogspanningsnet, etc…

  Een omvormer kost ongeveer €0,5 per watt voor de kleintjes tot €0,1 per watt voor de omvormers op megawatt-schaal.

 • @ Paul,
  Dan zijn we het eens over de globale spec’s.
  Met €0,5/W vind ik ze dan vrij duur. Zeker in verhouding met een paneel van €2/Wp.
  Vergelijkbaar met een inverter is een computervoeding. €20/350W dus 5ct/W.

  Ergens word er dus flink verdiend aan de inverters.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.