Sungrow SG3kTL ervaring

Sungrow SG3kTL

Vandaag de dag dat het zonnig is in Noord-Limburg. Tot ruim 30ºC, gecombineerd met geweldige instraling op de panelen. Helaas brengt de warmte ook negatieve effecten tot stand, waardoor hoge vermogenspieken niet waargenomen zijn. Zelf heb ik niet kunnen genieten van deze dag t.g.v. buikloop. Maar… mooi moment om een eerste indruk van de SG3kTL omvormer te krijgen bij ‘zware arbeid’. Zwaar is relatief, aangezien er 1.710 Wp (STC) op is aangesloten, terwijl er 3.000 Wp mogelijk is.

De omvormers

Intussen heb ik diverse omvormers in gebruik gehad. Gestart met de Soladin, overgegaan naar Sungrow SG1k5TL en SMA 1700 nu naar de Sungrow SG3kTL.

De Mastervolt Soladin hadden eerder (sinds 2006 en 2007) hun arbeid kenbaar gemaakt bij stralende dagen gelijk aan deze. Naast een hypnotisch geknipper van de LED als indicatie dat er zonnestroom opgewerkt werd, is ook de nadrukkelijk hoorbare ventilator waarneembaar.

De Sungrow SG1k5TL werd bijvoorbeeld als transformator-loze omvormer in mei j.l. behoorlijk warm: ca. 60 ºC aldus het informatie-display. Hierbij treedt de omvormer in de-rating, en schroeft noodgedwongen het vermogen terug, tot er koelere omstandigheden zijn. Ook met een geforceerde luchtkoeling (een 40 cm huiskamerventilator danwel een 120mm ventilator) waren noodzakelijk om de alu behuizing goed te koelen (ondanks op afstand van de wand gemonteerd, zodat de achterzijde ook warmte kan afstralen en via convectie een koelende luchtstroom bereikt).

De SMA 1700 SunnyBoy deed stug zijn ding bij heldere dagen, waarbij de koelplaat bij langdurige topvermogens goed warm werd. Tijdelijk opgelost met een 120 mm ventilator, al is deze oplossing meer voor het proberen geweest. Wellicht draait de SMA zonder problemen door, ook met warmere koelplaat. In elk geval, enig geluid is waarneembaar wellicht veroorzaakt door de transformator. Iets wat te merken is in het gewicht: De Sungrow SG1k5TL brengt 11 kg in de weegschaal, de SMA 1700 tikt met 25 kg iets meer aan.

En dan de opvolger, de Sungrow/Solar Access SG3kTL. Geen licht-gewicht, ook met ca. 25 kg een stevige omvormer. Belast met verhoudingsgewijs weinig zonnepanelen (1710 Wp ipv 3kWp), een groot koellichaam en een interne ventilator die bij kan springen. Iets zegt me dat deze het verhoudingsgewijs makkelijk moet volbrengen bij stralende dagen als vandaag. En dat is gelukt. De maximale temperatuur van vandaag heb ik uit de omvormer kunnen achterhalen (dankzij de logging) van 41 ºC. Daarbij is de ventilator nog steeds niet aangesprongen.

Een geruststellende gedachte nu ik weet dat de interne componenten thermisch gezien het erg makkelijk hebben door goede koelende eigenschappen in deze omvormer. Uiteraard ben ik erg benieuwd hoe de koeling zijn werk doet als er 3 kWp aan panelen aan hangt, echter… daar heb ik vooralsnog niet het dakoppervlak voor, helaas…

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.