1 op 5 huishoudens reeds in energie-armoede beland

Soms treffen je nieuwsberichten die noemenswaardig ‘interessant’ zijn te betitelen. Zo ook dit bericht waarin men konde doet van de huishoudens die reeds in armoede zijn beland. Energie-armoede om precies te zijn. Een scenario wat ik ook in mijn gemeente, provincie en land zie gaan gebeuren, ALS het al niet gebeurd is…

Wat is het nu dan precies, die energie-armoede?

Je kan van energie-armoede spreken als van je inkomen 10% of meer aan gas en elektriciteit wordt uitgegeven. Om heel eerlijk te zijn, wat mij betreft zou je ook het brandstofverbruik van voertuigen bij deze energie-scan moeten betrekken.

Nu is het bericht afkomstig uit Groot-Brittanie, waar het ministerie van Energie en Klimaat na succesvolle pogingen huishoudens te isoleren nu is wegbezuinigd. Statistische cijfers geven aan dat 700.000 huishoudens vanaf 2009 in deze energie-armoede zijn beland. Totaal zijn er tot op heden 5,5 miljoen huishoudens die hier in zijn geraakt. ┬áMet een inwoner-aantal wat ik snel opgezocht heb (zo rond de 58 miljoen personen) zou je inderdaad richting de 1 op 5 huishoudens kunnen geraken (met wat aannames uit hoeveel een huishouden bestaat qua personen). Schokkend voor een westers land. “And the worst has yet to come”. Zeker nu ook in Nederland per 1 juli de gasprijs gestegen is (de stijging van elektriciteit laat nog even op zich wachten naar het schijnt).

Ga eens na, zou jij in de energie-armoede geraken als je je energielasten bekijkt? Zie je ook 10% (of meer) van je inkomsten letterlijk in rook op gaan? Ter indicatie: mijn energielast is maandelijks ca 40 euro per maand voor gas en elektriciteit inclusief netwerk- en transportkosten. Ga ik nog wat terugleveren (wat ik al doe), dan zit ik naar verwachting dit jaar zonder energielast.

bron: The Guardian

0 gedachten over “1 op 5 huishoudens reeds in energie-armoede beland

 • Lastig probleem. Als je de energiekosten al nauwelijks op kunt hoesten, heb je helemaal geen geld meer om te investeren in isolatie of zonnepanelen. En dat wordt alleen maar erger met die stijgende energiekosten.

 • Een moment van keuzes maken en prioriteit stellen… helaas “moet” men twee keer per jaar op (vlieg)vakantie en om het jaar een andere auto…. Kennelijk is Jan Modaal niet verstandig genoeg om de juiste keuzes te maken en parkeert men zich automatisch in een toekomstig lastig parket met zware maandlasten tot gevolg…..

 • @Jesse,
  Het is een evident probleem. En inderdaad een terugkoppeling dat als mensen hun energie niet meer kunnen betalen het gevolg is dat ze worden afgesloten.
  En geen enkele mogelijkheid meer hebben om daar wat aan te doen.
  Dat is een beetje het straatje wat Jan Modaal inrijdt.

  @Niels,
  Jan Modaal is niet verstandig.
  Dat kun je makkelijk deduceren uit de krediet crisis.
  Maar de Jan Modaal is dus wel de reden dat de economie nog blijft draaien.

 • @Wim: gezien de prijsontwikkeling van onder andere PV (mono/polykristallijn) is eigenlijk nu een mooi en goed moment om in te stappen. Ik hoor en zie van aanbieders al prijzen die (kaal) onder de EUR 1,50 per Watt-piek duiken.
  Ofwel: PV begint al redelijk gemeengoed te worden ­čÖé
  Voorstel: van de belastingteruggave eens een eerste PV-setje aanschaffen? Heb je jaren genot van, je doet ervaring op, je krijgt meer en meer contacten (‘heck, mijn netwerk is enorm gegroeid zowel via internet als binnen mijn gemeente”). Ik zeg ‘DOEN!” (dat is in elk geval beter dan verbrassen op vakantie, maar dat is mijn persoonlijke mening overigens).

 • Ja, ik krijg er echt zin in. Ik ga even rondkijken naar de mogelijkheden en de prijzen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.